[XX-92]Colt C50 i starsze - efekt samozapłonu na gazie
Anonymous - 03-12-2006, 18:16 Temat postu: efekt samozapłonu na gazie witam-, mam malutkie pytanko..mój colcik z 91r- na gaźniku--- zarówno na gazie jak i na benzynie jeździ normalnie ,- jednak ostatnio zaważyłem że gdy gasze go na gazie - to przez chwile jeszcze silnik bulka ( że tak powiem ) (tak jak by to był jakiś samozapłon) na benzynie jest normalnie-tylko na gazie tak się robi...wię pomyślałem ,że to sprawa regulacji gazu - - ale gazownik powiedział mi że to nie sprawa regulacji tylko się głowica przegrzewa i dlatego jest taki samozapłon...- i żebym sprawdził czy mam wystarczająco dużo płynu w chłodnicy oczywiscie płyn był i jest nadal do niedawna było o.k - a teraz coś sie tak robi- wie ktoś może dlaczego? pozdrawiam
Anonymous - 03-12-2006, 21:04
Gaz ma wyższą temp. spalania niż benzybna. Jeśli nie masz problemów z układem chłodzenia, to sprawdź świece i kable. Ja właśnie u siebie zmieniłem (nagle zaczął strzelać na gazie). Teraz jest o niebo lepiej niż przed wymianą i spalanie spadło (na trasie 8 zamiast 9L gazu). Świece i kable jakie zastosowałem pochodzą od NGK (made in japan) i te same produkty polecam Tobie.
PS. Możesz profilaktycznie również przepłukać specjalnymi preparatami układ chodzenia przed zimą.
SZOG - 04-12-2006, 10:01
Miałem identyczne obiawy w Lancerku, jeżeli świece i przewody są ok. to pozostaje Ci niestety tylko regulacja gaźnika , u mnie regulacja pomogła, niestety speca od gaźników nie łatwo znaleźć.
Hugo - 04-12-2006, 10:44
Mam to samo i pisałem o tym nie raz.
Prawdopodobnie przyczyną tego jest nagar w komorach spalania. Chociaż niedawno wyregulowałem zawory, ustawiłem zapłon i samozapłon zniknął. A wczoraj powrócił. Myślałem, że szlak mnie trafi . Ale nie przejmuj się tym, cóż...
|
|
|