To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Wymiany eksploatacynje po zakupie auta

kamyk83 - 09-01-2012, 09:19
Temat postu: [CA1A 1.3] Wymiany eksploatacynje po zakupie auta
Witam.
W naszej rodzinie urodziło się kolejne dziecko, tym razem Colt 1.3 ben 1994rok. Samochód kupiony za "psie pieniądze". Poprzedni właśniciel bardzo sporadycznie używał tego auta, w zeszłym roku może ze 2 razy. Nie posiadam żadnych informacji co i kiedy zostało w nim wymieniane, na początek bęzwzględnie wymienię olej i filtry. Stan licznika to mniej niż 200kkm i raczej jest to przebieg rzeczywisty. Wiem, że odpowiedzi na swoje pytania doszukałbym się na forum ale są one porozrzucane na kilka wątków. Chciałem scalić to wszystko w jednym miejscu robiąc "mini niezbędnik po zakupie" - napewno przyda się również dla innych świeżo po nabyciu tego wozidełka. Tak więc:
- ile oleju mieści się w tym silniku
- jakie parametry oleju zaleca producent
- co ile wymiana oleju i filtrów
- jaki rozrząd (chodzi mi tu o producentów na pierwszy montaż)
- ile płynu chłodniczego mieści się w układzie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. kamyk83

idas - 09-01-2012, 09:28

kamyk83 napisał/a:
- ile oleju mieści się w tym silniku

wg. specyfikacji 3,8l ,mnie się nigdy nie udało nalać więcej niż 3,5l (po płukance i 2 godzinach kapania:-))
kamyk83 napisał/a:
- jakie parametry oleju zaleca producent

W instrukcji masz podane tylko żeby klasyfikacja była API: FOR SERVICE SG...niewiele informacji ;-) dobry półsyntetyk 10W40 na pewno będzie odpowiedni dla tego silnika. Choć ja bym wypróbował najpierw syntetyka 5W40.
kamyk83 napisał/a:
- co ile wymiana oleju i filtrów

Filtr paliwa - 60 tys, filtr oleju i olej - średnio co 10 tys. (lub raz do roku), filtr powietrza - ja zmieniam co 15 tys.
kamyk83 napisał/a:
- jaki rozrząd (chodzi mi tu o producentów na pierwszy montaż)

Pasek Mitsuboshi, rolka napinająca Koyo, pompa wody Aisin (najlepszy zestaw;-)), ewentualnie rolka GMB i pompa też GMB (a inne polecane firmy paska to Sun, Tsubaki, Dayco).
kamyk83 napisał/a:
- ile płynu chłodniczego mieści się w układzie.

5 litrowa bańka Ci wystarczy (tylko spuść dobrze płyn, również z bloku silnika).