To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] bardzo słabe światła mijania carisma 1,6

bassmaniak1982 - 12-01-2012, 12:19
Temat postu: [Cari 1.6] bardzo słabe światła mijania carisma 1,6
witam te światła swiecą jak w maluchu na prądnice ... wymiana żarówek by cos poprawiła ??? czy po prostu lampy juz do wymiany ??? wieczorem przy deszczowej pogodzie nie idzie normalnie jechac ... jakies sugestie ???
plecho1 - 12-01-2012, 13:43

Ten typ tak ma :)
A poważnie, jeśli masz Carismę II i jeśli odbłyśniki są ok a tylko szkło jest matowe to można je wypolerować. Można założyć lepsze żarówki ale w mocno zużytych lampach to niewiele da. Czasem słabe światło jest powodem spadku napięcia na lampach, trzeba je zmierzyć i jeśli jest spora różnica względem akumulatora to należy przeczyścić połączenia.
Jeśli jednak lampy są już mocno wypalone to tylko wymiana.

mitcari - 12-01-2012, 23:43

Żaroweczki jak najbardziej , najlepiej wstaw zdjecie , pokaz jak to wyglada.
Mozliwe ze to spadki napiecia - jesli swieca jak w maluchu.

Slabo swieca na jalowym ? przy wolnych obrotach ?
Jak zachowuja sie po dodaniu gazu ? ( w czasie jazdy)
Pozdrawiam

bassmaniak1982 - 13-01-2012, 12:23

swiecą ogólnie słabo ale tak samo na jałowym i jak dodaje gazu , chyba zaczne od tych żarówek moze troche pomogą ...
kozuch2 - 13-01-2012, 12:59

ja cały czas miałem problem ze światłami, słabo oświetlały droge.Pierwsze co zrobiłem to nowe lepsze żarówki.Ogólnie lipa. Kupiłem nastepnie żarówki 100/90 W, już było lepiej.Wkońcu pojechałem na stacje diagnostyczną ustawić światła bo było coraz gorzej. Okazało się ,że regulacje lamp popękały i już na nic nie reagowały. 2 dni temu zamówiłem lampy DEPO i teraz jest NIEBO A ZIEMIA. Odbłyśniki się wypalają i tracą swoją rolę.Radze najpierw podjechać i ustawić swiatła a najlepiej to kupić nowe lampy. Koszt niewielki. Ja niestety musiałem zapłacić za lampy u mechanika z robocizną (brak czasu) i zapłaciłem w sumie 400 zł (lampa 170 zł szt, 45 robocizna i 15 ustawianie świateł). Możesz w sumie zaoszczedzić ze150 zł jak zamówisz lampy z alledrogo i sam wymienisz,tylko ustawianie pozostanie.
bassmaniak1982 - 13-01-2012, 19:49

no własnie wczoraj zaczęłem się bawić w regulowanie lamp i połamałem regulacje :( zacznę od żarówek ( jakie polecacie ?) jesli nie pomogą bede zmuszony do kupna nowych lamp ...
plecho1 - 13-01-2012, 20:02

Temat o żarókach:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31902

Jaro1974 - 15-01-2012, 09:46

Powiem tak. Ja również miałem ten sam problem ze światłami. Wymiana żarówek zazwyczaj trochę pomagała ale nie tak jak by człowiek chciał. Zakupiłem nowe lampy DEPO i zrobiło się o niebo lepiej ale pojawił się inny problem. Mianowicie na światłach mijania granica światło-cienia była niewyraźna. Więc wziąłem sobie wymontowałem same szkła z lamp Depo i włożyłem szkła ze starych oryginalnych HELLI. Wynik : światła świecą tak jak nówki oryginały. Pozdrawiam.