To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2,5 TD] Alternator

wojtekhan - 12-01-2012, 18:10
Temat postu: [2,5 TD] Alternator
Witam
Panowie, mam taki problem - w mojej pojarce padł alternator. Niestety w aucie był już zamiennik o oznaczeniu DRI 226123652. Udało mi się odnaleźć informację, ze jest to zamiennik tych oryginalnych alternatorów o prądzie ładowania 65 A.
LOMBARDINI SA124
MITSUBISHI A2T 17783
MITSUBISHI A2T 27883
MITSUBISHI MD 140189
MITSUBISHI MD 147245

Rocznik 93, dwa akumulatory pod maską. Czy możecie mi podpowiedzieć, czy u Was siedzą te oryginały w takim aucie. Coś ten prąd wydaje mi się mały.

Pozdrawiam

doomster - 12-01-2012, 20:45

Moze kolego powinienes zastanowic sie nad pewna modifikacja, polecam przeczytanie ponizszego postu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=57167
pozdr

wojtekhan - 12-01-2012, 22:17

Witam
Już kolego czytałem, ale na dzień dzisiejszy nie dysponuje nawet garażem, więc takie zabawy zostawię na przyszłość.

Teraz potrzebuję informacji o tym jaki w tym autku był oryginalnie alternator i czy ewentualnie jest jakiś mocniejszy zamiennik.

Pozdrawiam

plecho1 - 12-01-2012, 22:48

Jeśli do twojego alternatora dochodzą tylko 2 przewody czyli gruby od ładowania i cienki od kontrolki to teoretycznie każdy będzie pasował jeśli będzie też na 2 przewody. Muszą oczywiście też się zgadzać uchwyty i koło pasowe żeby nie było problemów z montażem no i oczywiście musi być na 12V.
Nie wiem tylko jak masz rozwiązany napęd pompy od serwa, jeśli z alternatora to inny musi do niej pasować albo musi być w komplecie z pompą.
Jeśli nowy alternator spełni te kryteria to możesz śmiało montować, nie musi być oryginalny.
Z jednej strony 65A to trochę mało jak na 2 akumulatory o łącznej pojemności pewnie około 120 - 150Ah ale z drugiej strony diesel nie ma zapłonu iskrowego i pewnie przy standardowym wyposażeniu i dłuższych trasach taki prąd ładowania powinien wystarczyć.
Więc na koniec pytanie, czy z powodu takiego alternatora miałeś kiedyś problemy z niedoładowanymi akumulatorami?

wojtekhan - 13-01-2012, 10:56

Ja autko mam 3 miesiące i dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów.

Wiem już,że ogólnie w Pajero często pada przez błoto i przez niskie zamontowanie, ale nie wiem, czy jest jakiś mocniejszy zamiennik który nie wymaga przeróbek.

U mnie alternator jest z pompką od serwa i jednym paskiem.

Pozdrawiam
Wojtek

[ Dodano: 21-01-2012, 21:12 ]
Witam
Alternator wymieniony na alternator firmy Lauber nr 11.1184 - 90A (http://order.lauber.pl/product.php?id_product=824).
Podszedł bez żadnych przeróbek, jedynie trzeba było wymienić rolkę z podwójnej na pojedynczą.

Napięcie mierzone na gniazdku zapalniczki - troszkę poniżej 14V.