Pajero II - Prośba do posiadaczy Pajerki 2.5TD w automacie
Sauron - 15-01-2012, 20:27 Temat postu: Prośba do posiadaczy Pajerki 2.5TD w automacie Na początku chciałbym się przywitać jako syn marnotrawny...Dziwne ale byłem Mitsumaniakiem chociaż nie zaglądałem przez dłuższy czas i moje konto zostało usunięte chociaż można jeszzcze w dziale Lancerów znaleść moje posty..
Ale do rzeczy:
Jestem posiadaczem Pajero II 2,5TD automat w długiej budzie i mam poważne wątpliwości dotyczące skrzyni biegów.
Czy ta skrzynia to 3 biegi plus Overdrive czy 4 biegi plus overdrive?
Przy 80km/h mam ok 3100rpm a przy prędkości 120 ( która jest Vmax ) zamykam obrotomierz...Mam wrażenie że brakuje mi jednego biegu.
Overdrive na pewno działa - przy ok 70km/h załącza sie i obroty spadają o ok.200rpm
przy wyłączonym OD hamuje silnikiem...Generalnie skrzynia działa ładnie , płynnie - bez szarpnięć tylko jakby jednego biegu brakowało...
Próbowałem sprawdzić czujnik temp ale u mnie są dwa i oba po zmasowaniu nie przyniosły efektu a co najśmnieszniejsze po odłączeniu O/D dalej działał...
Nie brakuje mi nawet prędkości ale spalanie na trasie przy prędkości 80-90 rzędu 15-16l jest chyba nie do przyjęcia...
Jakieś pomysły panowie?
jawaldek - 16-01-2012, 10:36
Sauron napisał/a: | Czy ta skrzynia to 3 biegi plus Overdrive czy 4 biegi plus overdrive? | skrzynia 4 biegi + overdrive. Sauron napisał/a: | tylko jakby jednego biegu brakowało... | i brakuje. Może sterownik się zawiesił->> zresetuj go zdejmując klemę prądową z akumulatora nie masową poczekaj parę minut i podłącz. No zresetują się też inne ustawienia. Sam sterownik jest w europejskim wydaniu na grodzi pod kierownicą w anglikach może też tyle że nie pod kierownicą Spróbuj też w czasie jazdy parokrotnie włączyć/wyłączyć overdraiva ->> może przyciął się przełącznik. Temat też przerabiałem. "Naprawa" skrzyni wyceniona była na od 5tyś a skończyła się na paru minutach
Hubeeert - 16-01-2012, 10:49
Sauron napisał/a: | Dziwne ale byłem Mitsumaniakiem chociaż nie zaglądałem przez dłuższy czas i moje konto zostało usunięte chociaż można jeszzcze w dziale Lancerów znaleść moje posty.. | Konta są kasowane po rocznej nieobecności.
Welcome back
Sauron - 16-01-2012, 13:49
Po długiej i żmudnej lekturze na forum posiadaczy pajero w UK znalazłem takie opcje:
*zawieszony sterownik - kasowałem pamięć - nie pomogło
*uszkodzony włącznik na dźwigni - nie dotyczy - włącznik działa nawet jest reakcja - zbija obroty o 200rpm tzw. lock-up i przestaje hamować silnikiem
*czujnik temperatury - masowałem - nie pomogło
* solenoid w skrzyni - to będe próbował dzisiaj
* uszkodzone sprzęgło OD - taniej kupić inna pajerkę :/
Niestety zaczynam obawiać się najgorszego czyli sprzęgła OD - olej w skrzyni jest brunatny więc może to oznaczać spalone sprzęgiełko...Tutaj w Irlandii 90% aut z napędem na 4 buty to tzw commerciale czyli auta służące rolnikom jako małe traktory i nikt ich nie serwisuje jak należy...więc przypuszczam że olej w skrzyni dawnooooo nie był zmieniany.
Podobno wystarczy wyjąć wewnętrzny oring w solenoidzie i powoduje to przepływ oleju do sprzęgła OD pomijająć całą elektronikę więc jeśli to nie ruszy to już tylko wymiana skrzyni/auta - niepotrzebne skreślić
[ Dodano: 16-01-2012, 15:08 ]
właśnie sprawdziłem solenoid pzy skrzyni.Wygląda na to że sprawdził się najgorszy scenariusz...Uwalone sprzęgło OD.
Temat do zamknięcia.
Faraonix - 17-01-2012, 02:15
jawaldek napisał/a: | Sauron napisał/a: | Czy ta skrzynia to 3 biegi plus Overdrive czy 4 biegi plus overdrive? | skrzynia 4 biegi + overdrive. Sauron napisał/a: | tylko jakby jednego biegu brakowało... | i brakuje. Może sterownik się zawiesił->> zresetuj go zdejmując klemę prądową z akumulatora nie masową poczekaj parę minut i podłącz. No zresetują się też inne ustawienia. Sam sterownik jest w europejskim wydaniu na grodzi pod kierownicą w anglikach może też tyle że nie pod kierownicą Spróbuj też w czasie jazdy parokrotnie włączyć/wyłączyć overdraiva ->> może przyciął się przełącznik. Temat też przerabiałem. "Naprawa" skrzyni wyceniona była na od 5tyś a skończyła się na paru minutach |
a nie przypadkiem 3 + nadbieg ? Ja mam co prawda 2.8TD i u mnie jest 3 + nadbieg.
Powinno to bys widac przy raczce od zmiany biegow. w 3+1 jest PRND2L a w 4+1 PRND32L o ile sie nie myle.
rico.1 - 17-01-2012, 19:32
Sauron napisał/a: | właśnie sprawdziłem solenoid pzy skrzyni.Wygląda na to że sprawdził się najgorszy scenariusz...Uwalone sprzęgło OD. | Zanim rozbierzesz skrzynię sprawdź najpierw ustawienie linki skrzyni na pompie wtryskowej.
Popuść ją maksymalnie, tak żeby była luźna i wtedy dopiero zrób test obrotów przy 80 km/h
Sauron - 20-01-2012, 11:29
rico.1 napisał/a: | Sauron napisał/a: | właśnie sprawdziłem solenoid pzy skrzyni.Wygląda na to że sprawdził się najgorszy scenariusz...Uwalone sprzęgło OD. | Zanim rozbierzesz skrzynię sprawdź najpierw ustawienie linki skrzyni na pompie wtryskowej.
Popuść ją maksymalnie, tak żeby była luźna i wtedy dopiero zrób test obrotów przy 80 km/h |
Od tego zacząłem . Ewidetnie brak ostatniego biegu.Spadek obrotów w zakresie o/d oznacza ,że konwektor puścił olej na sekcję OD ,ale niestety nie zazębia tego biegu.Wczoraj jeszcze dla świętego spokoju wywaliłem stary olej , ściągnąłem miske i wyczyściłem filtr.Zalałem go świężym olejem i dalej to samo.
100% uwalone sprzęgiełko OD
[ Dodano: 20-01-2012, 11:36 ]
Faraonix napisał/a: | jawaldek napisał/a: | Sauron napisał/a: | Czy ta skrzynia to 3 biegi plus Overdrive czy 4 biegi plus overdrive? | skrzynia 4 biegi + overdrive. Sauron napisał/a: | tylko jakby jednego biegu brakowało... | i brakuje. Może sterownik się zawiesił->> zresetuj go zdejmując klemę prądową z akumulatora nie masową poczekaj parę minut i podłącz. No zresetują się też inne ustawienia. Sam sterownik jest w europejskim wydaniu na grodzi pod kierownicą w anglikach może też tyle że nie pod kierownicą Spróbuj też w czasie jazdy parokrotnie włączyć/wyłączyć overdraiva ->> może przyciął się przełącznik. Temat też przerabiałem. "Naprawa" skrzyni wyceniona była na od 5tyś a skończyła się na paru minutach |
a nie przypadkiem 3 + nadbieg ? Ja mam co prawda 2.8TD i u mnie jest 3 + nadbieg.
Powinno to bys widac przy raczce od zmiany biegow. w 3+1 jest PRND2L a w 4+1 PRND32L o ile sie nie myle. |
Raczej zawsze jest L2DNRP w każdym razie bankowo brakuje biegu.Auto rozpędza się do 115km/h zamykając obrotomierz!!!!
Faraonix - 20-01-2012, 17:42
Nie wiem jak w pajero ze skrzynia 5 biegowa ale w niektorych autach jest PRND32L
np. tu
rico.1 - 21-01-2012, 23:56
Sauron napisał/a: | Od tego zacząłem . Ewidetnie brak ostatniego biegu.Spadek obrotów w zakresie o/d oznacza ,że konwektor puścił olej na sekcję OD ,ale niestety nie zazębia tego biegu.Wczoraj jeszcze dla świętego spokoju wywaliłem stary olej , ściągnąłem miske i wyczyściłem filtr.Zalałem go świężym olejem i dalej to samo. | Biegiem O/D steruje jeszcze dodatkowy przekaźnik, nie wiem gdzie w anglikach, ale w europejskich jest na słupku nad sterownikiem silnika. Może po prostu się sypnął...
Podaj rocznik Twojego miśka, ... może coś jeszcze da się uratować.
ryba - 25-01-2012, 10:57
Witam,
ja mam 2,5 td w automacie i swego czasu też wałkowałem ten temat.
Skrzynia jest 3 biegowa plus nadbieg. Mnie również irytują wysokie obroty ale ten typ chyba tak ma. Zgodnie z manualem (chyba do 1993r) przy 120 na włączonym nadbiegu powinno być około 4200rpm ( jak by o/d nie działało to przy takiej prędkości silnik wyskoczy z ramy).
przy 80km/h manual podaje około 2900.
przy spokojnym rozpędzaniu przy 70km/h O/D zrzuci okolo 200rpm, ale jak będziesz szybciej się rozpędzał, np do 90km/h na 3 biegu , to przy tym 90km/h jak wrzuci nadbied to wtedy zrzuci jakieś 600rpm.
Mój na trasie przy V okolo 80 lub 90 km/h pali 12l.
Pozdrawiam
|
|
|