To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - akumulator ?

maverick19844 - 16-01-2012, 17:53
Temat postu: akumulator ?
witam byłem dzisiaj z akumulatorem bo kupiłem 5 miesiecy temu go i jakos jest za słaby raz go do konca kiedys wyczerpałem a dzis go ładowałem 16 godzin i odpalił normalnie tzn. samochód i pojechałem na sprawdzenie i mi powiedzial ze jest ok tylko jest nie doładowany bo wkładał jakies urządzenie tz. taką szklaną rurke z czyms tam w srodku do poszczególnych otworów w akumie tam gdzie jest ten elektrolit i powiedzial ze powinno byc na zielonym wskazniku a jest na białym i stwierdzil ze trzeba akum doładowac czy to prawda ? poradzcie mi cos...
Mario - 16-01-2012, 20:25

A napisz jaki akumulator, tzn. ile amperogodzin ? I jakim napięciem ładowałeś przez te 16 godzin
plecho1 - 16-01-2012, 20:54

Sprawdzał gęstość elektrolitu która zmienia się w zależności od naładowania.
Sprawdź ładowanie w aucie bo może masz jakiś problem z alternatorem lub z kablem pomiędzy alternatorem a akumulatorem lub z głównymi masami i dlatego akumulator jest niedoładowany.
Ładowanie powinno być około 14,4V.

piotruś - 29-01-2012, 16:18

I nie ładuj nigdy przez 16 godz.
Prąd ładowania powinien być -1/10 tą mocy akumulatora .
Czyli akumulator ma 55AH .to ładuje się 5,5 A , przez 10 godz.( poprawnie ładowany zawsze 10 godz.)

Jeśli masz prostownik z płynną regulacją naładowania to nie ma problemu bo sam po pełnym naładowaniu nie będzie doładowywał więcej . Jeśli będzie dawał stały prąd ładowania to nawet przy poprawnych ustawieniach pierwotnych ,zasiarczysz płyty akumulatora lub odparuje ci elektrolit z cel , bo będzie przeładowywany i szybko zrobi się z niego złom .