To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Coś samo próbuje załączyć przedni napęd

pantonik1 - 22-01-2012, 17:10
Temat postu: Coś samo próbuje załączyć przedni napęd
Witam kolegów. Zauważyłem ostatnio w swojej Misi następujący problem: przy załączonym 2H przy jeździe – już nawet powolnej, coś samo próbuje załączyć mi lewe sprzęgiełko – bez załączenia przeze mnie 4H. Mam wrażenie, że półośka sama próbuje się wysunąć – wtedy chyba jak jest wysunięta, to się załącza sprzęgiełko. Co może być tego powodem? Jakaś sprężyna (a raczej jej brak) która powinna ją odciągać? Dodam tylko, że mam skrzynię ES. Na 4H nie ma już tego problemu.
BARTZ - 23-01-2012, 11:35

witam! ja mam skrzynie ss i blokada jest blokowana przez podcisnienia i ja przynajmniej nie mialem zadnych sprezyn! sprawdz szczelnosc przewodow do elektrozaworow( jeden ssacy drugi podajacy) i same elektrozawory moze sie juz jeden jest do wymiany, znajduja sie one nad prawym nadkolem! moze tez byc ze tam gdzie sie znajduje ciegno blokujace dyfer jest zuzyte i rozszczelnione ja tak przynajmniej mialem! ale tak jak pisalem mam ss i w sumnie nie wiem czy w es jest tak samo! ale jak wlaczasz 4x4 i nie musisz wychodzic z auta czyli bez blokad przy piastach to mozesz sprawdzic tak jak wyzej ci pisalem! zobacz co jest grane i daj znac podrzuce ci schemat przedniej blokady oczywiscie jak masz ta sama hehe

mysle tez ze bieglejsi w temacie tez co ci podpowiedza

powodzenia

jawaldek - 23-01-2012, 13:04

Tak jak BARTZ pisze a i dodatkowo sprawdź czy nie masz aby luzu na łożysku.
BARTZ było by też dla potomnych
BARTZ napisał/a:
schemat przedniej blokady
a i ja bym chętnie skorzystał :mrgreen:
lukas 78 - 23-01-2012, 20:36

sprzęgiełka masz pewnie automaty w kołach i jedno nie wysprzęgla
BARTZ - 24-01-2012, 12:16

tu sa schematy i mysle ze beda zrozumiale ale niestety po angielsku ale potomnym powinno sie przydac :)

http://powa.w.interii.pl/Super_Select.pdf

lukas 78 - 24-01-2012, 12:53

on ma reduktor ES
BARTZ - 24-01-2012, 13:05

nie wiem jak jest w es bo to moja pierwsza pajerka a staram sie dzielic tym co mam (zawsze kogos moze to naprowadzic na inne rozwiazania! ale napewno przyda sie tym co maja ss :mrgreen:
lukas 78 - 24-01-2012, 16:40

:thumbleft: za dobre chęci
Franek7 - 03-02-2012, 15:16

Mnie zasprzęglało zawsze przy temperaturze mniejszej niż 10 "C
Było to Pajero I . wymiana sprzęgiełek nie pomagała.
Przewertowawszy instrukcję niemiecką jest tam wyraźnie napisane że nie jest to nic niezwykłego. Trzeba zapiąc 4L nawet na suchym i przejechać kilka kilometrów aż rozgrzeje się olej w reduktorze.
Rzeczywiście tak było , po przejechaniu 3-5 km " gerausche " ustepowało.
Było to na tyle wkurzające ,że sprzedałem jedynkę i kupilem dwójkę z SS

pantonik1 - 03-02-2012, 19:20
Temat postu: no właśnie
Mam Pajerke już 5 rok i coś takiego mi się przytrafia pierwszy raz! I rzeczywiście przy ujemnej temperaturze. Olej w reduktorze był zmieniany w ubiegłym sezonie - chyba trzeba powtórzyć czynność, może stracił już swoje właściwości? Teraz są mrozy i względnie dużo śniegu, więc jeżdżę na 4H, ale będę musiał ją jednak odstawić do kogoś, kto się może na tym znać. Nie chce się rozstawać z moją Pajerką! :-/ Może to jeszcze naprawie, jak się ociepli i powiem, co i jak było:-)
Franek7 - 03-02-2012, 19:36
Temat postu: Re: no właśnie
Może być to zastosowanie niewłaściwego oleju . Niezgodnego z instrukcją.
W moim Pajero zmieniałem w warsztacie niespecjalnie znającym się na terenówkach.

pantonik1 - 09-03-2012, 21:23
Temat postu: diagnoza
Cały problem u mnie był następujący: Luzy na łożyskach igiełkowych (wymienione) i luzy na krzyżakach przedniego wału (wymienione). Luzy powodowały jakieś wibracje, przez to wszystko sie przesuwało i chciało sie niby załączać. Luzy pokasowane i już wszystko jest ok:-) Dzięki wszystkim za pomoc:-)