To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - carisma 1.8 GDI 2000r. Łódź

redaxe00 - 24-01-2012, 10:35
Temat postu: carisma 1.8 GDI 2000r. Łódź
Witam.
Planuję jutro jechać po auto do Łodzi tyle, że mam kawałek, bom z Wrocławia:)
Jeśli mielibyście jakieś uwagi to bardzo bym, prosił. A może jest ktoś z Łodzi, kto już to auto widział albo mógłby zobaczyć i ocenić na żywo.
Niestety nie jestem mechanikiem i jadę bez niego. Wiem mniej więcej na co zwrócić uwagę, auto wygląda na zadbane. O wadach już Pan z komisu mnie poinformował, więc chyba nic nie ukrywa (alarm się załącza, więc wyciągnęli bezpiecznik) centralny działa tylko z drzwi. Auto stało podobno z miesiąc, więc nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę, oprócz może zastanych klocków hamulcowych.
lany mobile 1 10W40
nie ma falujących obrotów
link do aukcji:

http://otomoto.pl/mitsubi...-C22601134.html

dzięki

Brion - 24-01-2012, 11:08

Pewne jest to że raczej nie ma tych 165 tyś przebiegu sądząc po kierownicy i tej "gałce" od skrzyni ... i cari po lifcie za 7500zł jak dla mnie bardzo podejrzane bo to komis.
redaxe00 - 24-01-2012, 11:28

no akurat przebieg to może być kręcony, ale jak prawie w każdym aucie na sprzedaż, więc tym się nie sugeruję jakoś specjalnie,
poza tym boczki i podłokietniki wyglądają ok, gałki od klimy też jakoś nie wytarte....

Chooper - 24-01-2012, 13:41

redaxe00,
byłem tam dzisiaj na miejscu, bo załatwiałem sprawę w pobliżu. Auta nie było na placu, jeśli na stałe stało przy bramie co wynika ze zdjęć, to pojechało gdzieś na przejażdżkę, więc znaki typu "zardzewiałe tarcze" znikną. Jeśli już się zapowiedziałeś na jutro w tym komisie, nie zdziwiłbym się, gdyby auto stało umyte i wysprzątane.

P.S. moja przy 225 tys przebiegu nie miała tak wytyranej kierownicy i drążka biegów. Na duży przebieg może wskazywać też zniszczony podłokietnik, który widać na foto.

Jeśli pojawisz się jutro, podgrzej silnik, upewnij się, że nie falują obroty, czy nie ma cykania za głośnego, jak szybko auto odpala (czy nie trzeba za długo kręcić), czy poprawnie gasną kontrolki, w jakim stanie są amortyzatory (poskacz nad każdym kołem ponaciskaj na auto i zobacz jak auto się zachowuje, czy ładnie wchłania wybicie, czy resoruje) oceń klocki i tarcze oraz stan tylnych nadkoli i okolic progu, czy nie pojawiają się ogniska korozji. Oceń ogumienie, w jakim stanie są koła letnie i zimowe, bo abstrahując od stanu bieżnika, mogą być zwyczajnie stare (czytaj: DOT starszy niż XX09). BTW z opon możesz też wywnioskować przebieg, bo jeśli dużo jeździła, to powinna mieć stosunkowo młode, ale już zużyte ogumienie.

Przejechać się (najlepiuej wyjechać z komisu w prawo i na pierwszych światłach skręcić w lewo - tam jest bruk i dziury :lol: i ocenić jak głośne jest zawieszenie.

Jeżeli powyższe nie kwalifikuje się do pilnej wymiany, co narobi dodatkowych kosztów na ok 1200 PLN, to decyzja należy do Ciebie

Saqu - 24-01-2012, 15:20

ja dla mnie ta gałka jest mega styrana.. cari po 400tys którą widziałem nie miała tak styranej gałki jak ta..
redaxe00 - 24-01-2012, 21:21

wielkie dzięki Chooper, po auto się zapowiedziałem na jutro, więc kiedy go nie było, facet był na przeglądzie:) akurat jak pech to pech:) mam tak odkąd szukam cari...:(
według przeglądu: stan amorów i końcówek drążków ok, tarcze chyba były zastane, i ręczny też jakby słaby,mówią, że zastane amory to kwestia przejechania 50-100km.ale liczę się z tym, że będą do wymiany...

Chooper - 25-01-2012, 10:33

nie ma problemu :) ten sam samochód jest opisywany w jednym z tematów na dole pierwszej strony w tym dziale, tak mi sie w oczy rzuciło.
redaxe00 - 25-01-2012, 19:59

witam.fura kupiona:) powrót do wro całkiem przyjemny:) kiera wcale nie styrana, wygląda na swoje kilometry, ale żadnego baranka, minimalne przetarcia, tylko takie zdjęcie dziwne. natomiast gałka zeszmacona trochę, ale też nie tak jak na zdjęciu to było widać. natomiast tapicera w miarę elegancka, żadnych przetarć ani porwanych szwów,
PLUSY: silnik pali "od strzała", żadnego falowania obrotów ani cykania w silniku, klima sprawna, zawiecha też, elegancko wszystko wybiera. żadnego stukania na dziurach, generalnie cichutko. dzięki Chooper za namiar na torowisko:):) przydało się.
elektryka x4 sprawna
MINUSY: ściąga delikatnie w prawo, może zbieżność, może to wina zimówek nie wiem, jeszcze... centralny do roboty, odłączony autoalarm bo wył, otwieranie tylko z kluczyka( da się żyć:)) klocki tył do roboty, obciera niemiłosiernie, minimalne ślady korozji przy tylnych nadkolach (na razie się nie przejmuję)

co do jazdy: wygoda, komforcik, średnia spalania na 220 km wyszła mi 7l, czasami spadała do 6.4. i w sumie to więcej jechałem między 20-80 km/h, dopiero ostatnie 100km można było czasem przycisnąć 120-140:) więc jak na razie jestem zadowolony. no i wyprzedzanie...bardzo dobry moment, nawet na 5 biegu:)

myślę, że więcej info niedługo w innym dziale:)
pozdro i dzięki wszystkim za uwagi.

Morfi - 25-01-2012, 22:10

No za te ceneto nic lepszego bym sienie spodziewał, samochód zaniedbany i tyle.
redaxe00 - 27-01-2012, 18:23

auta (szczególnie z tamtego wieku:D) i tak wymagają wkładu i tak, czy to za mniej czy trochę więcej, a tak przynajmniej wiem co mam naprawione i czego się spodziewać.:)pzdr