[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nowe tarcze zegarów HC
sveno - 26-01-2012, 11:55 Temat postu: [EAxx] Nowe tarcze zegarów HC Jakiś czas temu bawiłem się w poprawienie tarcz zegarów hc, jako że je trochę popsułem nieudolnie przenosząc brakujące kontrolki ze starych zegarów. Dzięki koledze z forum mam nowe tarcze (wielkie ukłony dla tej persony) ale są one jeszcze trochę niedopracowane, dlatego muszę je wydrukować jeszcze raz. Problem w tym, że w Krakowie drukarnie oferują tylko wydruki wielkoformatowe (min 1m^2) cena za taką przyjemność to 100-120zł, tarcze zegarów zmieszczą się na prostokącie o powierzchni 0.08m^2 więc na tym metrze kwadratowym zmieści się ich 12 i tu moje pytanie, czy byliby chętni na nowe tarcze? Koszt z wysyłką wyszedłby coś około 10-15zł.
Liczę się z faktem, że ludzie mają inne tarcze (obrotomierz do 8krpm, prędkościomierz do 260km/h) więc zakładam możliwość personalizacji tarcz, moje wyglądają tak:
Co zostało zmienione: kontrolka od świateł drogowych, kontrolka od rezerwy paliwa, wyświetlacza od automatu (można go całkiem wywalić), czcionki cyferblatów, napis V6 i Galant) czerwone cyfry obrotomierza na czerwonym polu skali, dodane ikonki Oil level, Rear fog, cruise main i criuse set, wywalony wyswietlacz AYC. Także jak widać możliwości personalizacji naprawdę duże.
A tak wygląda to w aucie: http://www.youtube.com/wa...fb4AUAAAAAAAAAA
Trzeba dopracować kolorystykę.
Co można pozmieniać? W zasadzie wszystko, można sobie dodać własne ikonki, czcionki, napisy (jak np. Galant na obrotomierzu) mogę się tym zająć.
Zaznaczam, że nie prowadzę działalności handlowej na forum, chodzi mi po prostu o rozbicie kosztów druku moich tarcz.
Co wy na to? Wiem, że kilka osób ma zegary z anglika, a to jest opcja na pozbycie się "milowej" skali prędkościomierza" wiem, że kilka osób ma też zegary z VR4 a w tych brakuje kontrolki od poziomu oleju i niekiedy od tylnych świateł przeciwmgielnych (tak jak u mnie) no i może znajdzie się ktoś, kto chciałby mieć napis V6 czy Galant na zegarach (ewentualnie swoje imię czy ksywkę ) W przypadku porażki nic nie tracicie (za wyjątkiem tych 15zł) bo zawsze można wrócić do starych tarcz, a sama wymiana tarcz jest banalnie prosta, jakby co służę radą.
Juiceman - 26-01-2012, 12:07
Hehe jak mi jeszcze poprzenosisz kontrolki i wszystko popodłączasz to ok:P
sveno - 26-01-2012, 12:13
Juiceman, Ty masz zegary z VR4? Jeżeli tak, to mam dokładną rozpiskę pinów i przerabiałem tematu u siebie, więc wszystko do ogarnięcia.
Ikonki jak najbardziej da się przenieść, ja planuje teraz wywalić kontrolkę od ciśnienia oleju w miejsce AYC lub kontrolki od pasów (bo nie używane) po to by.... albo nie, pochwalę się jak zrobie
Torp12 - 26-01-2012, 13:50
Ciekawy pomysl:) Moze i bym sie skusil, ale mam pytanie:)
Np chce sobie dodac kontrolke swiatel mijania. Mam zwykle zegary (nie od VR4) to poza tym ze je nadrukujemy to co trzeba zrobic aby swiecilo, dodam iz raczej z zadnej obecnej kontrolki niechcial bym rezygnowac??
No i kwestia kolorystyki: u Ciebie tarcze swieca jakos tak zołtawo a normalnie na bialo, kirunki na zolto a zwykle na zielono itd... Jestes w stanie to doprowadzic do oryginalu?
sveno - 26-01-2012, 15:05
Torp12 napisał/a: | u Ciebie tarcze swieca jakos tak zołtawo | po pierwsze ten film byl nagrywany kalkulatorem wiec przeklamuje kolory, ale fakt, ze dałem za jasny zielony i kierunki walą na żółto cyferblaty są białe w rzeczywistości.
Torp12 napisał/a: | estes w stanie to doprowadzic do oryginalu? | tak, metodą prób i błędów, bo niestety wszystko ma swoje przekłamania: monitor, drukarka itp. ale jest to do ogarnięcia.
Torp12 napisał/a: | Np chce sobie dodac kontrolke swiatel mijania. | no problem, w którym miejscu chcesz?
Torp12 napisał/a: | dodam iz raczej z zadnej obecnej kontrolki niechcial bym rezygnowac?? | trzeba rozebrać zegary i sprawdzić gdzie jest jeszcze wolne miejsce nad jakąś nieużywaną żarówką, podejrzewam, że tam gdzie u mnie jest "Criuse main" nie masz nic.
Torp12 napisał/a: | to poza tym ze je nadrukujemy to co trzeba zrobic aby swiecilo, | przeciągnąć kabelek od włącznika świateł mijania do odpowiedniej kostki przy zegarach w desce rozdzielczej (to miejsce o którym ja mówie, ma przyporządkowany pin 12a) ogólnie do ogarnięcia przez zwykłego śmiertelnika kontrolkę od postojówek masz?
Torp12 - 26-01-2012, 17:28
sveno napisał/a: | no problem, w którym miejscu chcesz? |
Raczej tak jak sa w VR jest dobrze, albo miejsce "cruise set" lub "tcl off" chociaz to wszystko do uzgodnienia...
sveno napisał/a: | przeciągnąć kabelek od włącznika świateł mijania do odpowiedniej kostki przy zegarach w desce rozdzielczej (to miejsce o którym ja mówie, ma przyporządkowany pin 12a) ogólnie do ogarnięcia przez zwykłego śmiertelnika kontrolkę od postojówek masz? |
Od postojowek nie mam, ale to juz chyba przesada:)
A jak robisz ze napis "V6" swieci?? Bo u mnie teraz nie ma w tym miejscu nic...
sveno - 26-01-2012, 17:48
Torp12 napisał/a: | A jak robisz ze napis "V6" swieci?? Bo u mnie teraz nie ma w tym miejscu nic... | świeci, na filmiku słabo to widać, idę zrobić nowy, lepszym sprzętem
Torp12 napisał/a: | Od postojowek nie mam, ale to juz chyba przesada:) | właśnie w zegarach od Vr4 jest kontrolka od postojówek ale nie ma od mijania.
[ Dodano: 26-01-2012, 18:15 ]
http://www.youtube.com/wa...=1&feature=plcp
Biały jest biały, ale będzie jeszcze bardziej bały, zielony musi być ciemniejszy bo jest za zółty, niebieski musi być jaśniejszy bo go ledwo widać, no i coś trzeba zrobić z pomarańczowym bo jest czerwony
czerwony88 - 26-01-2012, 18:29
Mam zegary HC w V6 i nie ma w nich kontrolki świateł mijania. Da rade ją jakoś uruchomić?Jest miejce na nią, czy trzeba włożyć w miejsce innej?
Torp12 - 26-01-2012, 18:33
No lepszy film i widac juz o wiele lepiej:)
No ale jak to "V6" ma swiecic skoro u mnie jest czarne pole? Trzeba pewnie bedzie ciac i dorabiac tez?
sveno - 26-01-2012, 18:52
Torp12 napisał/a: | Trzeba pewnie bedzie ciac i dorabiac tez? | eee, dobra to trzeba jaśniej: tarcze zegarów w moim wykonaniu to folia 0.5mm przeźroczysta, na której drukujemy te wszystkie wzorki, miejsca które mają zostać białe, pozostają bez nadruku, reszta folii pokryta jest czarnym i tymi kolorowymi tuszami, jak wydrukowana fotografia na kartce papieru. Jedyne co trzeba wyciąć to te 5 kółek (pod wskazówki, przycisk resetowania licznika przebiegu, i 2 małe pod bolce ograniczające wychył wskazówki, reszta wycinania to oczywiście obrys tarcz.
Torp12 napisał/a: | No ale jak to "V6" ma swiecic skoro u mnie jest czarne pole? | już wiek jak to będzie świecić? Całość zegarów podświetlana jest od spodu świetlówką (ale kontrolki, każda z osobna żarówką) więc białe miejsca bez nadruku będą świecić.
czerwony88 napisał/a: | Da rade ją jakoś uruchomić? | pisałem już wyżej, że da radę
czerwony88 napisał/a: | Jest miejce na nią, | jest. W każdych zegarach jest kilka żarówek nieużywanych, trzeba je znaleść
Tu rozpiska pinów:
n/a LEd oznacza nieużywaną żarówkę, wystarczy podać na nią napięcie i mamy kontrolkę.
jak znajdę fotki to wrzucę jak to wygląda pod tarczą i od spodu zegarów.
OBERST - 26-01-2012, 19:19
Ja się piszę na tarcze .
Obecnie założony licznik z Anglika 2.0 zwykła skrzynia , z miłą chęcią pozbędę się tych mil:)
Bez napisu V6 , Galant może zostać .
Torp12 - 26-01-2012, 19:19
No teraz czaje baze:)
Wydaje się by spoko. Tylko ladne wyciecie tych kolek bedzie wyzwaniem. Trzeba bedzie takie ekierki z kolkami chyba nabyc;)
No tylko ze my tu gadu gadu a wiecej chetnych nie widac...
swinks_UK - 26-01-2012, 19:29
Ja tam przygarnę jedną tarczkę jak we wzorze na górze, ale z następujacmi zmianami:
- vr4 zamiast v6
- mph zamiast km/h
Acha jeszcze ayc potrzebne.
carbon11 - 26-01-2012, 19:30
Znajomy ma licznik od V6 w milach i chętnie się ich pozbędzie z blatu więc jak cos tez się piszę na 2 szt
automat
260km/h
napis Galant na obrotomierzu
reszta pozostaje bez zmian
druga tarcza to samo tylko dla manuala
jacekxx - 26-01-2012, 19:36
Ja również mam licznik w milach i z chęcią bym się tego pozbył, więc również jestem chętny.
|
|
|