Carisma - Techniczne - Wentylator nie działa
uziok - 27-01-2012, 08:36 Temat postu: Wentylator nie działa Panowie mam problem mianowicie ostatnio wymieniłem uszczelkę pod głowica i wszystko pięknie ładnie lecz przyczyną wydmuchania uszczelki było przegrzanie silnika powodem tego były niedziałające wentylatory na chłodnicy, obwód do komputera i czujników jest.Pomóżcie co mam zrobić gdzie szukać z góry dziękuję (posiadam carisme 1,8gdi 97r)
plecho1 - 27-01-2012, 09:24
Trzeba sprawdzić obwód samych wentylatorów, czyli bezpieczniki, przekaźniki przewody - połączenia i silniczki czy działają.
uziok - 27-01-2012, 14:11
silniki są sprawne
plecho1 - 28-01-2012, 07:20
Trzeba sprawdzić, czy do przekaźników na włączonym zapłonie dochodzi napięcie i czy jest sterowanie masą z kompa w momencie kiedy powinny się włączać wentylatory i czy same przekaźniki są sprawne i czy jest połączenie przekaźników z przewodami. Tam cudów nie ma jeśli komp w odpowiednim momencie podaje sygnał na przekaźniki i wszystko dalej, o czym wcześniej wspomniałem, też jest ok, to układ musi działać. A jesteś pewien, że wentylatory się nie załączają? Bo jeśli wentylatory działały by poprawnie a mimo to auto by się przegrzewało, to była by wina termostatu lub zapchanej chłodnicy.
uziok - 28-01-2012, 15:23
termostat sprawny sprawdzałem a chłodnica jest nowa .. zrobię tak jak mówisz popatrzę i posprawdzam jeszcze raz ,moze coś przeoczyłem
|
|
|