To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Geometria zawieszenia

Maciek111 - 28-01-2012, 22:08
Temat postu: Geometria zawieszenia
Po przejechaniu pierwszych kilometrów zauważyłem ,że kierownica "wisi" lekko na prawą stronę . Jest to objawem niezbyt dokładnie wykonanego pierwszego przeglądu a raczej geometrii. I tu pytanie: czy jeżeli skoryguję położenie poprzeczki kierownicy nie wyskoczy mi czasem błąd trakcji ? Jest tam czujnik skrętu ? Ewentualnie czy tylko tester serwisowy jest w stanie zresetować położenie czujnika. Następne pytanie dotyczy serwisu : czy zgłaszając tą usterkę lub inaczej pisząc przywarę nie będę musiał płacić za regulację geometrii ponieważ nie jest ona objęta gwarancją.
Trik - 28-01-2012, 22:36

Maciek111, Dokładnie to samo bywało z lacerami, tylko kiera "wisiała" na lewo.
Ile tych pierwszych kilometrów masz najechane? Bez owijania w bawełnę wal do serwisu na korektę. Czujnik SRS po tym zabiegu musi zostać ponownie skalibrowany z pomoca MUT-a.

krzychu - 28-01-2012, 22:46

Ewentualnie pierwsze sprawdź ciśnienie w kołach i ewentualnie zmień je stronami (zanim wybierzesz się na geometrię).
Krzychuuu - 28-01-2012, 22:55

U mnie po wymianie opon za słabo dokręcili lewe koło i też mi lekko sam skręcał w lewo.
Maciek111 - 29-01-2012, 16:10

Tu nie chodzi o ściąganie ! Poprzeczka kierownicy jest pochylona w jedną stronę i wygląda jakbym już skręcał a to jest nie dopuszczalne ze względu na poduszkę w kierownicy.Prowadzi się lepiej niż ja. :mrgreen: