To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Akumulator

tantosz - 30-01-2012, 13:08
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Akumulator
Witam wszystkich.
Przyszły duże mrozy i padł mi akumulator. Problem polega na tym, że chcąc go wyciągnąć nie mogę odczepić klipsa trzymającego akumulator. W jaki sposób mam to zrobić, żeby go nie wyłamać.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.

koneser2005 - 01-02-2012, 21:50

Podbijam. Mam ten sam problem, a -19stopni i kombinacje w ciemności nie ułatwiają ;-/
Jeśli ktoś miał doczynienia lub może sprawdzić w ciepłym garażu - będziemy zobowiązani.

realoffer - 03-02-2012, 01:21

Ja dzisiaj walczyłem z 15min, w sumie wyciągnąłem prawie na "chama", jest plastikowy zaczep który należy odgiąć do tyłu (tzn. w naszą stronę) i do dołu, powinna się odchylić i uwolnić aku, u mnie niestety nie chciała drgnąć, być może ze starości, być może z niskiej temp., robiłem to w dzień, w nocy nie dałbym rady.
Anonymous - 03-02-2012, 09:32

Akumulator wyciąga się prosto, trzeba tylko opanować technikę :)
1. Ubieramy grube rękawiczki żeby się nie pokaleczyć
2. Ciśniemy kciukiem w dół i lekko do przodu ten zaczep na chama ile mamy sił - powinien odskoczyć. Można użyć 2 kciuków, a pozostałe palce podłożyć podspód dla większej siły ustawiając się prawym bokiem obok lewego koła :)
3. Wyjmujemy akumulator delikatnie nim manewrując - najpierw idzie do góry bok od strony zderzaka, a potem reszta :)

Pozdrawiam

tantosz - 08-02-2012, 21:46

Udało się uwolnić akumulator.
Trzeba akumulator pociągnąć w stronę błotnika, złapać za plastikowy klips trzymający aku. i drzeć z całej pary do góry czyli do siebie. Klips ładnie wyskakuje i mamy wolny aku. Metoda dobra ale nie na takie mrozy jak miśka stoi na dworze.
Pozdrawiam