Carisma - Techniczne - strzelanie pod deską rozdzielczą i gaśnie. PILNE
SalMits - 31-01-2012, 14:58 Temat postu: strzelanie pod deską rozdzielczą i gaśnie. PILNE Bardzo Was prosze o pomoc, otóż próbowałem dziś odpalić carismę, wcześniej podłączyłem naładowany aku i przy próbie odpalenia (juz po przełączeniu stacyjki) słychać jakieś spięcia pod deską rozdzielczą (w centralnej części ,koło radia) i samochód gaśnie momentalnie, jak pojawiają się te spięcia. Czy przczyną może być np. to że dostała się gdzieś wilgoć i przez te mrozy (-20 stopni) zamarzła w jakimś miejscu i daje spięcie? Jestem laikiem jeżeli chodzi o te sprawy i nie mam pojęcia co robić, myślę spróbować nagrzewnicą podmuchać w przestrzeń za deską.
Dodam ,że wczesniej miałem też problemy z odpalaniem, na zimnym w miare odpalał ,ale jak sie rozgrzał, to potem po zgaszeniu trzeba było go czasami i z 5 min odpalać.
robertdg - 31-01-2012, 20:11
Za konsolą centralną są przekaźniki, jeden z nich odpowiada za pompe paliwa, dobierz sie do nich i sprawdź w jakim są stanie, wymień w razie konieczności.
SalMits - 03-02-2012, 17:30
tak ,ten dźwięk to były właśnie przekaźniki położone po prawej stronie pod osłoną.
właśnie dziś przyszły i wymieniłem ,dalej nie odpala. Dodam ,że ostatnio często jeździłem na rezerwie.
Nie mam pojęcia co to może być. Może czujnik Halla poszedł, albo pompa paliwa juz na emeryturę chce przejść?
[ Dodano: 11-02-2012, 10:32 ]
Usterka naprawiona. Okazało się, że w sterowniku komputera była wilgoć i podczas pierwszych dużych mrozów szlag go trafił. Oprócz tego, już niektóre przewody masowe są skorodowane. Udało się naprawić sterownik i wszystko gra póki co Gdyby ktoś szukał auto elektryka w Olsztynie, to polecam Grześka z Opolskiej na Osiedlu Mazurskim.
|
|
|