Forum ogólne - Zle podpiecie akumulatora
Cezar - 01-02-2012, 10:06 Temat postu: Zle podpiecie akumulatora Witam
Orientuje sie ktos co moze sie stac po zlym podlaczeniu aku w aucie - tzn plus do minusa i minus do plusa
Pytam, poniewaz moj tesc dzis rano zrobil taki numer w Mazdzie 323f DITD '99. Z relacji wiem, ze poszly iskry i czarna pupa - auto kaput.
Kazalem na poczatek posprawdzac bezpieczniki, moga byc wieksze straty np. alternator czy cos podobnego?
Bartek - 01-02-2012, 10:16
Na 99% alternator + ECU + tzw. moduł komfortu, na 50% radio (często mają zabezpieczenia przeciw..... )... reszta powinna przeżyć
Cezar - 01-02-2012, 10:27
Bartek napisał/a: | Na 99% alternator + ECU + tzw. moduł komfortu |
Mam pytanie czy jak padlo ECU to wystarczy wymienic sam komputer (oczywiscie pasujacy do wersji auta) czy dojdzie jeszcze immo i stacyjka?
Bartek, mozesz napisac mi co to ten modul komfortu ?
O radio sie nie martwie, znajdzie sie jakis kaseciak i bedzie gralo
Tomek - 01-02-2012, 10:35
Cezar napisał/a: | czy dojdzie jeszcze immo i stacyjka? |
jesli immo jest poza ECU to i nie jest uszkodzone, to wystarczy ci samo ECU
jesli immo było w ECU to do tego stacyjka + ew. zamki
Bartek - 01-02-2012, 11:28
Moduł sterujący szybami, centralnym, oświetleniem wnętrza i wieloma drobiazgami wewnątrz o istnieniu których dowiadujemy się, jak padnie
Generalnie samochód totalnie kaput, czy światła, kierunki itp działają?
Cezar - 01-02-2012, 12:59
Tak Mazda zdechla.
Swiatla dzialaja, o kierunkach tesc zapomnial. Nie ma radia, auto nie che odpalic. Po poludniu ma zajsc elektryk samochodowy i jestem ciekawy co on tam wykombinuje. Tak czy siak Mazde czeka wycieczka na lawecie do warsztatu i dalsza zabawa.
No to se tesciu zrobil prezent urodzinowy
czarna - 10-02-2012, 19:33
Mazda juz smiga, jedyna szkoda to komputer, ktory zostal 'zregenerowany' i nic poza tym
|
|
|