Komputery, RTV, AGD, Komorki - Telewizor po raz kolejny
cns80 - 02-02-2012, 11:31 Temat postu: Telewizor po raz kolejny Rynek się zmienia więc porady sprzed roku są nieaktualne
Brat zastanawia się co kupić i ma takie typy:
Toshiba 40TL838
Sony KDL40-EX720
Wymagania: 40 cali z jakimś w miarę szerokim zakresem dodatków multimedialnych, czyli jakieś nagrywanie aktywna pauza w czasie oglądania TV i tym podobne pierdółki. Może podłączenie do internetu, choć przy tym się nie upieram. Na pewno full HD.
Który lepszy ?
A może jakieś własne typy ?
Tylko proszę o merytoryczne uzasadnienie dlaczego ten nie inny
Krzyzak - 02-02-2012, 13:02
Patryk - najlepiej idź do wielkiego marketu z RTV i zobacz co lepiej pokazuje obraz.
Jakiś czas temu Selgros miał "promocję" na 42" philips za 1600 pln - ale jak zobaczyłem obraz z niego, to już wiedziałem dlaczego...
jakiś sensownie ładny i ostry obraz dawał jakiś model LG - oczywiście droższy ale nie na tyle, żeby wybrać ten tani shit philipsa...
potem zobacz na ceneo i kup gdzie taniej
i taki mam plan
gzesiolek - 02-02-2012, 13:20
Krzyzak, tylko ze w marketach RTV mozna tak poustawiac TV i sygnal, zeby sprzedac wlasnie te ktore sie chce...
jedynym rozwiazaniem jest wlasny material FullHD ktory doskonale sprawdza jakosc obrazu i kolorow no i puszczanie go na kazdym takim TV...
Najlatwiej laptop z takim testem i podpnanie chocby przez dSuba (ale tutaj gorsza jakosc) albo najlepiej nowy z dorbym wyjsciem HDMI... bo samo chodzenie i ogladanie to powie mniej niz opinie fachowego forum...
krzychu - 02-02-2012, 13:29
D-Sub to kiepski pomysł (telewizor przestawi się w tryb PC).
W sklepach typu mix, euro, avans itd itp. często są stare modele brane tirami kiedyś tam od producenta bo tanio było. Do tego prawie całkowity brak wyższych modeli.
A do pierwszego postu to LG nie znam. W tej cenie KDL40EX720 na pewno się gdzieś tam odnajduje. Osobiście brakuje mi w nim trochę czerni i kontrastu, ale czego oczekiwać od TV na 2600zł.... Pauzy nie ma.
jaca71 - 02-02-2012, 13:51
gzesiolek napisał/a: | Najlatwiej laptop z takim testem |
najlepiej sprawdzona kamera HD z wyjściem HDMI i/lub generator sygnału HD
cns80 - 02-02-2012, 14:36
Krzyzak napisał/a: | Patryk - najlepiej idź do wielkiego marketu z RTV i zobacz co lepiej pokazuje obraz. | Robiłem to z poprzednim telewizorem i wnioski są takie:
Samsung ma piękny obraz w sklepie, ale w domu ten obraz jest trudny do zniesienia, bo wszystke żywe kolory są nienaturalnie przejaskrawione.
Sony jest na wystawie w trybie sklep, podczas gdy w trybie dom wyglada trochę inaczej
LG jako jedyny jest podłączony po HDMI, a reszta po zwykłym antenowym.
Krótko mówiąc co sklep to obyczaj. Na tej podstawie pewnie wybrałbym Samsunga i teraz latał do okulisty, albo psychiatry (panie, naoglądałem się filmów i teraz się boję nowojorskich żółtych taksówek) Jednak wasze rady okazały się cenniejsze.
Liczę że teraz też wypowiecie się o konkretnych modelach i porównacie je chwaląc lub krytykując, a także zaproponujecie coś innego
Juiceman - 02-02-2012, 15:18
Ja mogę polecić z czystym sumieniem LG'ka LED jest to smart TV, obsługuje podłączanie dysków zew. jak i pendriva z możliwością oglądania divixów;-). Z tym "nagrywanie aktywna pauza w czasie oglądania TV" nie spotkałem się w żadnym z telewizorów heh przynajmniej w LG ;/ od tego mam dekoder, może dlatego nie zwracałem na to uwagi.
krzychu - 02-02-2012, 15:20
Juiceman napisał/a: | smart TV |
hehehe a co to znaczy? Tak konkretnie.
Juiceman - 02-02-2012, 15:54
to samo co przy smartfonach, chodzi o to, że po podłączeniu do neta możesz sprawdzać pogode, rozmawiać na facebooku/skype, grać w jakieś proste gierki czy rozwiązywać sudoku o chodzeniach po stronach nie wspomnę.
krzychu - 02-02-2012, 15:55
No to ten Sony też jest smart TV
Juiceman - 02-02-2012, 16:11
No chyba wszystkie TV, które mają takie funkcje są smart? Czy nie ?
krzychu - 02-02-2012, 16:13
Juiceman napisał/a: | No chyba wszystkie TV, które mają takie funkcje są smart? Czy nie ? |
Nie wiem. Dla mnie to kolejny slogan marketingowców, żeby sprzedać coś co konkurencja ma już od jakiegoś czasu... A do tego slogan, z którego nie wynikają konkretny po to żeby bardziej zbałamucić klienta.
jaca71 - 02-02-2012, 21:37
Teraz doczytałem. Oba to LED ble...
plecho1 - 02-02-2012, 21:53
Led to tylko mniejsze zużycie prądu a reszta to marketing.
cns80 - 03-02-2012, 13:51
Czy padnie jakaś odpowiedź odnośnie tych dwóch telewizorów ?
Albo czy padnie jakaś wskazująca inny tylko z uzasadnieniem ?
Czuję się zawiedziony
Zwłaszcza na Tobie krzychu
|
|
|