To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] palenie w mrozy

adaśko - 03-02-2012, 12:06
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] palenie w mrozy
chciałbym sie dowiedziec jak posiadacze ,,diesla'' radzą sobie z paleniem miśków w mroźne dni.
plecho1 - 03-02-2012, 12:58

Dobre świece żarowe, nowy filtr paliwa i 10% benzyny w paliwie.
JCH - 03-02-2012, 14:53

plecho1 napisał/a:
Ja dodałbym dobry akumulator i dobre paliwo. A skreśliłbym te 10% benzyny.
Kan_Alia - 03-02-2012, 16:03

U mnie w aucie przy -15 w garażu nie było żadnego problemu. Dziś rano jak wychodziłem z pracy to auto które 24 godziny stało pod chmurką miało dość spore problemy. Komputer pokazywał temperaturę -19. Przekręciłem kluczyk, podgrzały się świece, cofnąłem kluczyk i powtórzyłem manewr jeszcze dwa razy i potem zaburzył. Myślę, że zdrowy akumulator to podstawa, sprawne świece to oczywiście standard. No i tankujemy zimowe paliwo z dobrej stacji a nie letnie zapasy z beczek w garażu;)
Centosz - 03-02-2012, 18:24

U mnie przy -15 nie ma żadnego problemu.Auto stoi pod chmurką.Paliwo tankuje normalne, nie żadne zimowe.
Anonymous - 03-02-2012, 18:54

oj panowie dziś miałem -26 stopni wstałem godzinkę prędzej jak nie odpali to z buta na PKP dzień wcześniej było -22 i za trzecim podejściem zaskoczył grzałem cztery razy i kręcę do oporu i nic gaz do dechy i dalej i zaskoczył bardzo byłem zaskoczony ,,,paliwo zimowe -25 z dodatkiem zimowym
racenty - 03-02-2012, 19:38

Widziałem wczoraj reportaż na tvn turbo że gdy auto nie odpala na mrozie to pomaga psiknąć plaka lub specjalnego sprayu w dolot. Jak odpali to poskładać puche filtra powietrza i do pracy. Mówili że najlepiej by aplikacja sprayu odbyła się jak najbliżej przepustnicy.
plecho1 - 03-02-2012, 19:52

Tylko ten preparat inaczej samostart, jeśli psiknie się go za dużo, bardzo nadwyręża silnik.
JCH napisał/a:
plecho1 napisał/a:
Ja dodałbym dobry akumulator i dobre paliwo. A skreśliłbym te 10% benzyny.

W Polsce z jakością paliw jest różnie i te 10% benzyny nie zaszkodzi a na pewno nie pozwoli wytrącić się parafinie.

gulgulq - 03-02-2012, 20:45

dobry akumulator to podstawa
pewne paliwo
zawsze dolewam na tankowanie (za 150 zł) pół litra denaturatu

grzeje świece dwa-trzy razy i dopiero odpalam...

do tej pory działało... :)

JCH - 03-02-2012, 22:12

Cytat:
te 10% benzyny nie zaszkodzi
Cytat:
pół litra denaturatu
Rafał... do baku czy do gardła ;)

Można też odmówić "Zdrowaś Mario", splunąć przez lewe ramię, trzymać się za guzik - na pewno nie zaszkodzi ;)

Jak na stacji ajent dolewa jakiegoś szajsu do paliwa to mówicie, że kantuje a jak sami sobie dolewacie czegoś co rozcieńcza ropę to robicie dobrze, tak?
Zdaje się, że ta ropa oprócz tego że ma się spalić to po drodze jeszcze coś smaruje :roll:

Oby mi tylko jakiś wtrysk nie padł teraz ..... ;)

Hugo - 03-02-2012, 22:40

JCH napisał/a:
Rafał... do baku czy do gardła
Pewnie do gardła, a później
gulgulg napisał/a:
NIE TRĄB! OBUDZISZ KIEROWCĘ!
:wink:
mlun - 04-02-2012, 10:21

10% Pb to przesada. Ale zupełnie bezpieczne jest 5%. I tego się polecam trzymać:) Tylko 5% bo tak jak pisze JCH, ON ma jeszcze smarować.
pamar - 04-02-2012, 10:45

gulgulq napisał/a:
grzeje świece dwa-trzy razy i dopiero odpalam...
No właśnie, czy takie grzanie nie jest szkodliwe w jakiś sposób?
SHARK1979 - 04-02-2012, 15:36

W takie mrozy nie tylko wy macie problemy z odpalaniem :D u mnie autko stoi pod chmurką i bywa że odpali za 2 razem :mrgreen: nadszedł ciężki okres dla autek szczególnie tych bez garaży :roll: a GDI dajecie radę :?: :wink:
gulgulq - 04-02-2012, 17:07

JCH napisał/a:
że kantuje a jak sami sobie dolewacie czegoś co rozcieńcza ropę to robicie dobrze, tak?

spirytus ma za zadanie ewentualne wyłapanie wody - jakoś chemicznie ma większe powinowactwo do łączenia się w H2O niż ropa, pół litra na 25 to raptem 2% - mówisz że zaszkodzi :shock: ??

na wszelki wypadek przed odpaleniem zatrąbię klaksonem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: