Carisma - Techniczne - Nie wchodzi żaden bieg poza 5
Gradobicie - 05-02-2012, 16:44 Temat postu: Nie wchodzi żaden bieg poza 5 Cześć.
To forum śledzę od dłuższego czasu, wielokrotnie było mi pomocne. Niestety na obecny problem nie znalazłem odpowiedzi.
Dziś wyjeżdżając z posesji lekko się zakopałem. W końcu udało mi się cofnąć. Cofałem jakieś 20m, po czym się zatrzymałem i już od tego momentu nie mogę wrzucić żadnego biegu poza piątką. Tulejki wybieraka wymieniałem jakieś 5 miesięcy temu także to nie one.
Ma ktoś może jakiś pomysł co się mogło stać???
Saqu - 05-02-2012, 16:53
to, że je wymieniałeś 5 miesięcy temu nie musi znaczyć, że to nie one..., ale to tak tylko od siebie napisałem..
Gradobicie - 05-02-2012, 17:00
Saqu napisał/a: | to, że je wymieniałeś 5 miesięcy temu nie musi znaczyć, że to nie one..., ale to tak tylko od siebie napisałem.. |
Odpiąłem wybierak. Bez niego też biegi nie wchodzą. A pamiętam, że podczas wymiany wchodziły. Poza tym tulejki nie padłyby tak nagle. Biegi wchodziły dobrze wszystkie. To się stało na momencie.
robert78 - 05-02-2012, 17:08
sprawdz czy nie poszla ci hydraulika
Gradobicie - 05-02-2012, 17:10
robert78, co masz na myśli, bo jeśli chodzi o sprzęgło to działa prawidłowo (na 5 biegu)
docencik87 - 05-02-2012, 17:36
Temat wałkowany już parę razy
link http://forum.mitsumaniaki...ght=zablokowana
Gradobicie - 05-02-2012, 18:44
To może być to. Objawy identyczne docencik87 dzięki za pomoc.
[ Dodano: 06-02-2012, 16:43 ]
Okazuje się, że to nie to. Byłem dziś u mechanika. Skrzynia w środku zniszczona (jakby zatarta) olej niby był. Nie ma co ładować - wymiana... Szykuje się spory wydatek...
[ Dodano: 22-02-2012, 16:58 ]
Cześć Mobile.
Dopiero dzisiaj odebrałem auto z naprawy. Ostatecznie okazało się, że to nie to, co pisał docencik87, ani nie do końca zatarcie skrzyni biegów.
Skrzynia była uszkodzona od dłuższego czasu, ale działała prawidłowo. Aż w końcu feralnego dnia zablokowała się na amen. Nie potrafię tego dobrze technicznie opisać, ale mechanizm wybierania biegów uległ uszkodzeniu. Mechanik u którego byłem próbował coś z nią robić - nie poradził sobie. Zlecił naprawę podwykonawcy. Trwało to od 6 lutego do dzisiaj - czyli trochę czasu.
Koszt całkowity z naprawą, transportem, wymianą oleju i ładowaniem akumulatora (po 3 tyg. padł) to 810zł.
kacduch - 09-10-2014, 10:00 Temat postu: mitsu skrzynia witam panowie naprawiam carisme 99 r 1.6 16 i otoz zdjalem dekiel skrzyni bo pani sie zaciely biegi i pekly widelki 5 biegu mial by ktos takie widelki ? ja problem z wyjeciem biegow usuwam w ten sposob ze wyjmuje ta podkladke blaszana od wstecznego biegu wyjmuje kulke i sprezynke co jest pod ta podkladka i magnesem wyjmuje bieg chodzi tu o ten najgrubszy pret od prowadnic biegow
|
|
|