Carisma - Techniczne - Zamek centralny
Vikthor - 06-02-2012, 19:56 Temat postu: Zamek centralny Witam, posiadam, jak podejrzewam, oryginalny zamek centralny (firmy: trw). Problem polega na tym ze zamek z dnia na dzień nagle przestał reagować na pilota, natomiast używając zarówno kluczyka jak i przycisku w drzwiach wszystko działa jak należy. Odrzucam tu kwestie baterii, bo po pierwsze dioda na pilocie normalnie się pali, a po drugie jak by to była bateria to pilot by reagował z mniejszej odległości. I tu pada moje podejrzenie na przekaźnik "odbiornika zamka centralnego". I moje pytanie brzmi, gdzie dokładnie znajduje się on w kabinie (w temacie o przekaźnikach nie widziałem już zdjęć, Gdi 2001 rok), i gdzie istnieje możliwość kupienia takiego przekaźnika (orientacyjnie cena), najlepiej może gdzieś w szczecinie.
Dodam jeszcze ze od jakiegoś czasu słychać lekkie trzaski w okolicach konsoli środkowej, ale obstawiałem że to coś się poluzowało.
cwaniak - 07-02-2012, 10:23
Vikthor napisał/a: | Odrzucam tu kwestie baterii, bo po pierwsze dioda na pilocie normalnie się pali, a po drugie jak by to była bateria to pilot by reagował z mniejszej odległości. |
Dida będzie ci się świeciła, przy padniętej baterii ale wtedy niekoniecznie otworzysz autko. Spawdz wpierw baterie koszt 5-10 zeta. Odbiornik centralnego znajduje się pod kierownica z lewej strony
plecho1 - 07-02-2012, 10:48
Wymień baterie i zaprogramuj pilota ewentualnie wymień gumki stykowe w guzikach, można je dostać w każdym sklepie elektronicznym za kilka zł.
Tu masz o programowaniu pilota:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27075
robert78 - 07-02-2012, 11:22
hmm ja myslalem ze centralka jest naa srodkowym panelu dokladnie za popielniczka?? pozdrawiam mam ten sam problem po wszystkich zabiegach zdecydowalem sie wymienic centralke na nowa jak mina mrozy hehe
plecho1 - 07-02-2012, 11:30
Sterownika od pilotów na pewno nie ma przy bezpiecznikach, no chyba, że ktoś montował tam nieoryginalny. Kiedyś w poprzedniej Carismie szukałem go z czystej ciekawości, kiedy zamykałem i otwierałem zamek z pilota, to słyszałem pykanie między innymi właśnie z okolic radia ale nie chciało mi się rozbierać tunelu środkowego.
W starszych wersjach jest on na pewno pod radiem. O tym, że jest też tam i w nowszej wersji tylko raz czytałem gdzieś na forum, ale dokładnie gdzie i kto to napisał nie pamiętam.
robert78 - 07-02-2012, 12:58
jest tam na 100% sam rozbieralem i patrzylem trzeba rozebrac srodkowa konsole ale to raczej nic nie da tego sie raczej nie naprawi chodz moge sie mylic ja raczej doloze uniwersalny sterownik
Vikthor - 07-02-2012, 16:32
No i wspólnymi siłami udało się rozwiązać problem , okazało się, że wystarczyło zaprogramować pilota, o czym nawet nie wiedziałem że się robi. Dzięki wszystkim za okazaną pomoc i poświęcony czas. A ja już snułem czarne wizje wymiany sterownika .
|
|
|