Space Star Techniczne - [MSS GDI] bardzo wysokie spalanie i brak mocy.Brak mi już si
vippo - 07-02-2012, 19:14 Temat postu: [MSS GDI] bardzo wysokie spalanie i brak mocy.Brak mi już si Witam serdecznie
Jw stałem się posiadaczem kolejnego Misia-niestety mam z nim duże problemy a mianowicie:
1. Bardzo dużo pali-miasto pokazuje ok 12-15 l , trasa 8,5 do 9 l.
2.Wyraźnie odczuwalny brak mocy przy wciśnięciu pedału do spodu.Co dziwne czuć lepsze przyspieszenie gdy ujmuję mu gazu(jest żwawszy)
3.Obroty na rozgrzanym silniku niskie tzn ok 550-troszkę rusza budą.Szukałem rad już na różnych forach i w sumie nic ciekawego nie znalazłem
Prawie cały dolot wczoraj czyszczony tzn kolektor,przepustnica,przepływka wygląda na ok.Po podpięciu pod komputer nie ma żadnych błedów.
Póki co świece jeszcze nie wymieniane(brakło funduszy).Cewki trzy chyba wymienione były a jedna nie.
Sonda Lambda sprawdzona i jest ok.Wylot rury wydechowej jest czarny.Dodatkowo po wczorajszym czyszczeniu przepustnicy na ssaniu obroty wskakuje na 2000(adaptacji jeszcze nie robiłem-może pomoże ale to jutro)
Najbardziej boli ten brak mocy ,konkretna zamułka przy wdepnięciu gazu ps.na jedynce nie jest to tak odczuwalne bo rwie jak szalony,gorzej natomiast na kolejnych biegach.
No i to spalanie...niby gdi miało być oszczędne a tu taka niespodzianka a staram się jeździć jak emeryt i nic to nie daje ..
Bardzo proszę Was o pomoc bo naprawdę już brakuje mi sił do Miśka a fajne jest autko,niewiem już co sprawdzać co może być przyczyną.Zamiast cieszyć się jazdą dzwonię tylko do kolejnych mechaników a oni tylko rozkładają ręce Dodam że autko stało ok 3-ech m-cy w Niemczech nie jeżdżone a przebieg to 176 000 km.
Pomóżcie!!!
i9i - 07-02-2012, 19:32
Ciśnienie na pompie WC sprawdzone?
Morfi - 07-02-2012, 19:34
Sam je sprowadzałeś czy handlarz?
To co pokazuje spalanie czasem nijak ma sie do rzeczywistego.
Wpierw standard zatankuj 98 i zrób reset kompa.
Jak to nie pomoze to będzie trzeba pomiezyc cisnienie na pompie wysokiego cisnienia.
Zrób zdiecie tych 550 obr.
P.S Kolejny zaniedbany GDI-k
vippo - 07-02-2012, 19:44
autko wygląda na bardzo zadbane i chyba takie jest.Serwisowane do końca kupione od znajomego.Od miesiąca tankuję tylko pb98 .Ajak zrobić reset kompa?czy to tzw adaptacja?Czy zwykły mechanik pomierzy mi ciśnienie?
[ Dodano: 07-02-2012, 19:49 ]
wczoraj gdy czyściłem dolot chciałem aby mi pomierzyli,ale powiedzieli że tam jest jest bardzo wysokie ciśnienie a oni mają 6 atmosfer tylko..Coś mi sie wydaję że chyba coś im się pomyliło
Morfi - 07-02-2012, 19:54
http://www.diaaut.home.pl/r20841c1.htm
Zdejmij klemy na 5 min a póżniej naucz obrotów.
i9i - 07-02-2012, 19:56
Reset na kompie zrobisz odpinając klemę, a ciśnienie na pompie zmierzysz Evoscanem
vippo - 07-02-2012, 19:57
ok,tak zrobię choć troszkę wątpie żeby to wpłynęło na moc i spalanie
[ Dodano: 07-02-2012, 19:58 ]
a to tak,na wyświetlaczu wiem
Morfi - 07-02-2012, 20:10
vippo, Wiesz to nic nie kosztuje a ja np co najmniej raz w roku to robie.
Zwykle na wiosne.
Kiedyś po 2 tyg postoju lekko mi falowały obroty, zrobilem reset i juz mi nie falowały.
vippo - 07-02-2012, 20:15
zgadza sieMorfi, dlatego też jutro po pracy wezmę się za to.Ja tu jeszcze przypuszczam że przyczyna może tkwić w też w tej jednej cewce...no chyba że katalizator
[ Dodano: 07-02-2012, 20:55 ]
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie uczenia obrotów czy to zrobić to w ten sposób?:
1) Uruchom silnik, pozwol nagrzac sie silnikowi az temperatura w chlodziwa osiagnie temperature 85.
Kiedy temperatura osiagnie 85 lub wiecej
(2) Przelacz stacyjke w pozycje OFF by zatrzymac silnik
(3) Po 10 lub wiecej sekundach uruchom ponownie silnik
(4) Pozostaw uruchomiony silnik na 10 minut spelniajac ponizsze warunki
-skrzynia biegow: Neutralny (P dla skrzyni automatycznej)
-Klimatyzacja lub nagrzewnica: Wylaczona
-Temperatura chlodziwa: 83 lub wiecej
(5) Zatrzymaj Silnik
(6) Uruchom ponownie silnik na 10 minut spelniajac ponizsze warunki
-skrzynia biegow: Neutralny (P dla skrzyni automatycznej)
-Klimatyzajaca: Wlaczona (temperatura ustawiona na maxymalne chlodzenie, dmuchawy na najwyzsza predkosc
i okna maksymalnie otwarte)
-Temperatura chlodziwa: 83 lub wiecej
(7) Powtorz kroki (5) i (6)
bo widziałem tez instrukcję między 2 a 3 pkt-em było odłączenie aku na około 30 sek. a później tylko przekręcić stacyjkę na ON,poczekać aż przepustnica przestanie ,,pukać"i uruchomić silnik.Gotowe.
Która wersja jest właściwa
[ Dodano: 20-02-2012, 18:12 ]
Hejka,
uporałem się już z obrotami:) okazało się że sprężynka na fajkocewce była strasznie zaśniedziała i był słaby styk..Ponadto,świece wg mnie były za bardzo wypalone a jedna była jakby,, zbita"-prawie zerowa była na niej przerwa.
Brakło mi funduszy na nowe świece(kupie po wypłacie ) ,więc wziąłem od kolegi niepotrzebne używki od Alfy, tylko że platynowe i Autko o niebo lepiej śmiga tzn zero falowania obrotów,trochę jakby żwawszy,obroty wyższe.
Pozostała jeszcze tylko kwestia spalania-i tu do Was prośba,bo ja już wszystko chyba przegrzebałem w necie i nadal niewiem czy to jest ok.Otóż:
Zrobiłem w ramach testów ok 200 km głównie w trasie i średnie spalanie wyszło mi w granicach 8,5 l/100km a starałem się aby ECO jak najczęściej się świeciło.Czasem w trasie schodziło mi do 6l/100km.
Ponadto dziś jeżdżąc po mieście wyzerowałem komputer na światłach i ryszyłem a za chwilę wynik 26l/100 km Potem się ,,unormowało" i pokazywało ok 13-14 l/100km.
Czy u Was podobnie komp pokazuje
metalkodi - 20-04-2013, 09:56
Witam, kupiłem miśka w automacie MSS GDI 1.8 miesiąc temu były przy nim odłączone klamry od akumulatora wymieniłem mu olej i filtr silnik skrzynia, świece, filtr powietrza, wyczyściłem mu filtr paliwa w zbiorniku, wyczyściłem przepustnicę i kolektor dolotowy pokazuje mi ciągle wysokie spalanie w granicach 27l/100km to nie normalne falowanie ale delikatne obrotów powyżej 2000 -3000 rpm zaczyna go szarpać, na 4 biegu prędkość max 140 km/h brak mocy jak wcisnę gaz na maxa obroty skaczą 4000 zmienia biegi na niższe i spadają obroty i prędkość. zrobiłem według instrukcji wszystkie czynności nauki obrotów już 3 razy i nic zaczynam się poddawać nie wiem co robić..
Morfi - 20-04-2013, 12:19
Prawdopodobnie pompa WC siada .
metalkodi - 20-04-2013, 19:37
Oby nie wczoraj rozpędziłem go do 140 km/h i rzucał przez chwile po czym dostał mocy i rozpędził się do 190 km/h ( niemiecka autostrada) i tak jechałem przez 20 km zjechałem na parking i wyłączyłem na chwilę silnik po minucie odpaliłem go i wznowiłem jazdę i znów to samo. dziś znów wyczyściłem przepustnicę oczyściłem styki na świecach sprężynki w fajko-cewkach zresetowałem go znów i po raz kolejny uczyłem obrotów ale bez rezultatów nie wiem jak to pompa WC to będzie jakaś masakra jak jadę do 90 - 100 km /h to jedzie normalnie tylko spalanie duże powyżej 100 zaczynają się jaja jak wdepnę gaz
adrian.mazur - 20-04-2013, 20:26
Nie panikuj. Przeczytaj ten temat : http://forum.mitsumaniaki...t=45213&start=0
Weź miernik w rękę, wepnij się w czujnik pompy WC, sprawdź napięcia w zależności od obrotów - próbuj na jałowym, 2000rpm , 4000rpm , na odcince ... będziesz mniej więcej widział jaki jest stan układu WC. Wiem wiem , najlepiej Evoscanem , ale miernikiem też wyjdzie czy ma poniżej 3V czy inne wartości ...
Kolejna sprawa, ciekawe jak TPSa masz ustawionego - piszę o tym, gdyż w moim SS po kupnie okazało się, że jakiś domorosły mechanik zmniejszył ciśnienie na WC do 4MPa i przesunął TPSa o 5mm ... do 0.3V przy zamkniętej przepustnicy ( powinno być w okolicy 0.52V- przepustnica elektroniczna).
Zmieniłem ustawienie tpsa, zwiększyłem ciśnienie WC i auto pali teraz 5-6l/100km mniej
Ciekawi mnie, czy jak odpalisz autko, czuć benzyną z wydechu ? - taką niespaloną ? .... w moim tak było.
metalkodi - 20-04-2013, 21:10
Wielkie dzięki Adrian jutro mimo Niedzieli sprawdzę to umiesz przywrócić wiarę dam znać jak coś będę wiedział
[ Dodano: 21-04-2013, 14:30 ]
Zmierzyłem dziś woltomierzem Czujnik położenia przepustnicy i czujnik ciśnieniowy pompy WC więc tak : na czujniku położenia przepustnicy wyskakuje 0.57 V czyli ciut za dużo a na czujniku ciśnieniowym pompy WC 1.70 czyli nawet nie mieszczę się w tabelce http://forum.mitsumaniaki...t=45213&start=0 normalnie powinno być 3.0 z tego co piszą. Gdy dam Gaz na maxa woltomierz pokazuje 2.2 na czujniku pompy WC trudno stwierdzić co tak naprawdę jest nie tak ale wychodzi że Pompa WC do Wymiany
[ Dodano: 21-04-2013, 22:40 ]
Nie mogłem czekać wyjąłem Pompę WC i ją rozebrałem i przeczyściłem było co pełno nagaru wewnątrz niestety nie mogłem wyjąć filterków które siedzą tam dość mocno więc dałem sobie spokój po zmontowaniu wszystkiego odpaliłem i dałem gaz na maxa poszedł w całym zakresie do czerwonego pola wyłączyłem silnik i odpiąłem na 5 minut akumulator po czym podpiąłem odpaliłem i znów uczyłem go obrotów sprawdziłem odczyty są lepsze ale to jeszcze nie to dolna granica z tej rosyjskiej tabelki 2.2 gdy dam gaz na maxa 2.14 i po nauce odcina przy 4000 rpm chyba oddam go w ręce specjalistów nie mam pomysłów co jeszcze może być i co
jest grane ...
[ Dodano: 22-04-2013, 19:05 ]
Od Niedzieli nie robiłem nic dziś po pracy tylko zmierzyłem woltomierzem czujnik pompy WC o dziwo wzrosło do 2.6 V a jak dodam gazu obrotomierz działa w pełnym zakresie nie zatrzymuje się na 4000 rpm, po dodaniu gazu, woltomierz na czujniku WC pokazuje 3.5 ciekaw jestem teraz jak ze spalaniem ? na zimnym silniku obroty wzrosły do 1500 później spadają do ok 800
adrian.mazur - 23-04-2013, 11:00
Troszke za dużo te 3.5V .... generalnie fajnie jeśli będzie utrzymywało się w granicach 3.1V ( niezależnie od obrotów).
Zrób tak : wykręć regulator do oporu, wkręć do oporu wykręć ... wkręć - zrób tak z 10 razy. Za kaŻdym razem będzie się wkręcał bardziej i wykręcał bardziej - bo jest lekko zapieczony. Ja jeszcze w momencie wkręcania - wykręcania psikałem smarem na regulator- efekt jest taki, że trzyma mi ciśnienie rób to na wyłączonym silniku.
|
|
|