Sigma/Diamante Techniczne - Ogrzewanie - przypalony panel sterowania nawiewem
yasiu87 - 08-02-2012, 11:13 Temat postu: Ogrzewanie - przypalony panel sterowania nawiewem Witajcie po raz kolejny sigmomaniaki!
Wraz z kolejną sigmą kolejne problemiki, jak wiecie mamy ogromne mrozy a moja nowa sigma nie dmucha ciepłym powietrzem... sprawdziłem czujnik koło szyberdachu - nie stykał jeden kabel - naprawiłem, sprawdziłem że działa ale ciągle nie grzeje. Wyczytałem żeby sprawdzić styki na pokrętle i nagle się okazało że obudowa od panelu jest przypalona na tyle mocno że wtopiła się w dwie tasiemki. Jestem w trakcie delikatnego rozbierania tego panelu - i tu moje pytania:
Czy to może mieć wpływ na brak ciepłego nawiewu? (oprócz tego panel działa ok)
Co się mogło zepsuć w tym panelu i czy da się to naprawić?
macie jakiś schemat konkretnie tego panelu?
Pozdrawiam!
wojtas - 08-02-2012, 16:08
W tym linku: http://sigma.bplaced.net/...rkstattBuch.pdf
powinieneś znaleźć interesujące cię schematy, rozdział K55
yasiu87 - 11-02-2012, 10:23
niestety nie jestem zbyt dobry w niemieckim... ale znajomy składa już mi do kupy cały panel - miał ktoś już taką awarię? co mogło być przyczyną ?
p.s. jest gdzieś jakiś prosty i POLSKI opis bezpieczników w sigmie?
(no chociaż angielski...)
Anonymous - 11-02-2012, 11:20
yasiu87, moze ta serwisówka Ci pomoże ... sigma
wojtas - 11-02-2012, 15:34
Robercie, yasiu87 ma kombi, tam instalacja jest troszkę inna niż w sedanach(uboższa). Dlatego podałem link do Niemieckiego pdf-u Rozdział K55.
Anonymous - 11-02-2012, 16:22
ehh, nie zauważyłem ... ale może coś tam znajdzie:)
yasiu87 - 13-02-2012, 09:18
Kumpel mi oddał panel... i szukam nowego bo mimo iż teoretycznie działa to kwalifikuje się do wymiany. Ma ktoś taki panel sterowania nawiewem? Oczywiście wersja bez wyświetlacza z klimą. Przy okazji również poszukuję zakrywki na bezpieczniki koło nóg kierowcy.
Jak ktoś ma i zechce sensowne pieniądze to na pewno się dogadamy
p.s. ogrzewania jak nie było tak nie ma - ma ktoś jakiś pomysł jak się do tego zabrać? słyszałem że winny może być elektrozawór - czy ktoś już takowy wymieniał? nie ma problemu z dostępnością?
lukasz12 - 14-02-2012, 00:06
Elektro...co? Gdzie rzekomo znajduje się w Sigmie takowy?
VirMan - 14-02-2012, 18:34
może przekaźnik ?
Ja chyba mam jakieś panele stare ale kto wie czy dobrze działają ?
yasiu87 - 15-02-2012, 11:41
Zrobiło się cieplej i nagle sigma zaczęła po troszeczku grzać. Panel nowy już jest w drodze do mnie tak więc niebawem kolejny wpis
[ Dodano: 18-02-2012, 09:57 ]
temat można zamknąć - wymieniony panel sterowania w moim przypadku nie poprawił grzania ale za to dobrze steruje (stary świrował). na wiosnę płukanie nagrzewnicy...
p.s. panele sterowania nawiewem od sigmy bez klimy mają tylko zaślepkę pod którą są guziki z podświetleniem
p.s.2 dzięki Janusz 58!
adpiekar - 29-02-2012, 20:32
yasiu87, patrzyłeś termostat?
|
|
|