To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zarejestrowanie samochodu w niemczech

Mikebambo - 11-02-2012, 15:53
Temat postu: Zarejestrowanie samochodu w niemczech
Witam

Od 3 miesiecy pracuje w niemczech i tu planuje zakupic wymarzonego galanta i rownierz tutaj planuja go zarejestrowac. Czy ktorys z uzytkownikow forum ma na ten temat jakies pojecie ? Interesuja mnie koszta jakie bede musial poniesc. Czytalem, ze bedac zameldowanym dluzej niz pol roku, wlasciciel ma obowiazek przerejestrowac pojazd aby oplacic tutejsze koszta drogowe (w Pl wliczone sa w cene benzyny o ile sie nie myle).

W czerwcu minie drugi rok waznosci mojego prawa jazdy, posiadam auto w PL zarejestrowane na mnie (wiec galant bedzie drugim samochodem). Mam 20 lat i nie posiadam znizek. Galant za ktorym sie rozgladam to 2.5 v6 ewentualnie 2.4 gdi rocznik 2000-03.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc, na google nie moge uzyskac szczegolowych informacji.

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie

PS Mam nadzieje, ze temat umieszczony jest w odpowiednim dziale. Jezeli nie to bardzo przepraszam moderatora i prosze o przeniesienie :)

Pieraś - 11-02-2012, 16:18

No siemka. A słyszałeś o wysokości opłat w Niemczech? :-)
Szybko zarejestrujesz go w Polsce w związku z wysokim OC niemieckich, które jest wyższe od polskiego. Ale ... w Niemczech jak wiem, może zawiesić OC, tj. np. deklarujesz, że nie jeździsz pół roku i wtedy nie płacisz.

Mikebambo - 11-02-2012, 17:23

Pieraś napisał/a:
No siemka. A słyszałeś o wysokości opłat w Niemczech? :-)
Szybko zarejestrujesz go w Polsce w związku z wysokim OC niemieckich, które jest wyższe od polskiego. Ale ... w Niemczech jak wiem, może zawiesić OC, tj. np. deklarujesz, że nie jeździsz pół roku i wtedy nie płacisz.

hehe na wlasnie stad moje pytani, bo nie wiem jakie sa te oplaty, od czego uzaleznione itp :)

W jakim sensie zawiescic OC ?

Czyli teoretycznie moge jezdzic autem powiedzmy dwa lata zarejestrowanym i ubezpieczonym w PL, bedac zameldowany w Niemczech ? Jak to wyglada w praktyce, kto i kiedy moze sie do mnie przyczepic o to ? Co w razie kolizji ?

krzychu - 11-02-2012, 18:44

Mikebambo napisał/a:
bedac zameldowany w Niemczech ?

A tatuś lub mamusia w Polsce? Same plusy takiego rozwiązania :P

Mikebambo - 11-02-2012, 19:12

Tatus w niemczech, Mamusia w PL, ale nie posiada auta na siebie zarejestrowanego co za tym idzie znizek.

Tak czy inaczej chcialbym sie dowiedziec ile by mnie to kosztowalo.

Wiek - 20
Prawo jazdy - niespelna 2 lata
Jeden samochod zarejestrowany na mnie
Przypuscmy koszt auta ok 4-5k euro

Rozumiem, ze czekaja mnie : koszty rejestracji (kwota?), oplaty drogowe (koszta?od czego uzaleznione?), ubezpieczenie (koszta?od czego uzaleznione?)

Naprawde nie moge znalezc zadnych informacji na sieci, w miescie w ktorym mieszkam nie uzyskam ich w urzedach, poniewaz nie mowie raczej po niemiecku a Niemcy chyba nie wiedza, ze istnieje jezyk ang :/

piotr-stihl - 11-02-2012, 20:50

na współwłaściciela zarejestruj [ Ty + mama ] i masz spokój - a zniżki , cóż kiedyś musisz je zacząć składać
fj_mike - 26-02-2012, 22:58

Mikebambo napisał/a:
W jakim sensie zawiescic OC ?

Zgłaszasz (nawet chyba telefonicznie), że nie użytkujesz pojazdu. Za ten okres nie płacisz ubezpieczenia.

Swoją drogą to zapraszam na spoty regionalne przyszłego posiadacza Gala V6:
http://forum.mitsumaniaki...4107&start=1380