To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Wielkopolskie - Problemy z odpalaniem carismy - rozwiązane

carismax - 11-02-2012, 19:44
Temat postu: Problemy z odpalaniem carismy - rozwiązane
Witajcie zacni krajanie.

Moja Cari jest ostatnio bardzo kaprysna w kwestii odpalania.

Czy ma ktoś możliwość podłączenia autka pod jakieś elektroniczne ustrojstwo i sprawdzenie gdzie sa problemy ??

plecho1 - 11-02-2012, 20:33

Z diagnozą tych silników to nie takie proste, najlepiej ASO. A co dokładnie się dzieje jak się zachowuje przy odpalaniu?
carismax - 11-02-2012, 21:01

plecho1 napisał/a:
...najlepiej ASO.

Niestety... na chwile obecną nie stać mnie na ASO dlatego szukam pomocy tutaj.
A jeśli chodzi o objawy to kręci ale nie odpala, tak kilka razy aż w końcu zatrybi... czasem za drugim razem, czasem trzecim, czwartym, piątym...
Czasem to odpala "na dotyk" przez kilka dni. Nie ma zależności od temperatury silnika czy otoczenia. Po prostu loteria.

plecho1 - 11-02-2012, 21:26

Jest chyba dwa tematy na forum o diagnozie tego silnika i niestety nie jest różowo, komuś niby coś się udało ale temat się zatrzymał. ASO to pewnie ze 150zł a jeśli chodzi o objawy, to bardziej czekałem na zimowe :)
carismax - 12-02-2012, 11:05

Forum szukałem już w wzdłuż i w szerz. Niestety nigdzie przypadku podobnego do mojego. Wczoraj np. było wieczorem -18*C a misiek odpalił idealnie, cały dzień stał nie używany. Kwestia typowych przypadków zimowo dieslowych odpada. Kolejna rzecz jaka mnie zastanawia to czemu (moje) mitsubishi nie ma informacji o błędzie immobilisera ??
radamanthys132 - 12-02-2012, 11:19

Nie zawsze immobilizer pokazuje błąd. Proponuję jeżeli masz zapasowy kluczyk w DOBRYM stanie znaczy lepszym niz ten którego aktualnie uzywasz ,chodzi mi o samo ostrze, sprobuj na tamtym kluczyku.
carismax - 12-02-2012, 11:43

Problem też w tym że immo w ogóle nie pokazuje błędu. Nawet gdy wyjąłem pluskwe z kluczyka i próbowałem odpalić miśka to kontrolki na desce zachowywały się tak jak zawsze. Nie dostałem żadnej informacji o zablokowanym immo. Pojawił się kolejny problem, bo jak kupiłem auto dostałem tylko jeden kluczyk który w dodatku pękał. Dorobiłem drugi, przekodowałem immo i wszystko było okey ale teraz okazało się ze ten oryginalny kluczyk (nieużywany od dawna) w ogóle nie chce przekręcić się w stacyjce :/
JCH - 12-02-2012, 12:20

carismax napisał/a:
A jeśli chodzi o objawy to kręci ale nie odpala, tak kilka razy aż w końcu zatrybi... czasem za drugim razem, czasem trzecim, czwartym, piątym...
Moja sugestia jest taka:
miałem kiedyś Space Stara i były podobne objawy (nie tylko u mnie ale w innych Space Starach też). Wydaje mi się, że nie ma sensu "piłowanie" rozrusznika, tylko jeśli nie odpala Ci za pierwszym razem to przekręć kluczyk na OFF, wyjmij kluczyk ze stacyjki, włóż ponownie i dopiero spróbuj. Konkluzja była taka, że immobilizer się nie rozkodował, a że nie jest to nigdzie sygnalizowane to.... :butthead:

Jeśli to co innego to chyba tylko diagnostyka komputerowa w ASO.
Poczytaj też wątki wpisując w w szukajkę "pętla immobilizera".

docencik87 - 14-02-2012, 14:19

carismax, jak chcesz możemy sprówać ruszyć go programem do Renault, gdzieś wyczytałem, że DID da się ruszyć.
carismax - 15-02-2012, 14:38

Więc miśiek już po diagnostyce. Immo działa idealnie, okazało się że tym kaprysom winny jest czujnik położenia wałka rozrządu. Na chwile obecną czujnik został zdemontowany, sprawdzone kable, oczyszczony czujnik jak i wszystkie piny w kostce. Zobaczymy czy to pomoże. Jak nie to już tylko wymiana:(

docencik87 napisał/a:
carismax, jak chcesz możemy sprówać ruszyć go programem do Renault, gdzieś wyczytałem, że DID da się ruszyć.

A posiadasz takowy programik??

docencik87 - 15-02-2012, 17:51

Posiadam :)
carismax - 30-11-2012, 21:19

Odgrzebując stary temat, wymiana czujnika nie pomogła. Dziś czyściłem czujnik położenia walu. Rezystancje miał prawidłową więc on też raczej nie jest winien. Czym skanuje się renaulta??
docencik87 - 08-12-2012, 15:41

W razie czego zapraszam do Lubonia :)
Krystian99 - 08-12-2012, 23:38

carismax, i jak autek :?: chadza już :?:
radamanthys132 - 09-12-2012, 19:49

Niestety bujamy sie z tym jeszcze. Najgorsza ustwerka do diagnozy, raz jest raz nie ma . i kurde braki w sprzecie :(