Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] problem z kontrolką świateł drogowych
czwarek - 11-02-2012, 22:45 Temat postu: [Cari 1.6] problem z kontrolką świateł drogowych Usterka,która mnie męczy jest mianowicie tego typu, gdy zaświecę światła mijanie to zapala się niebieska kontrolka od świateł drogowych,a gdy zapalę długie to gaśnie.Przekaźniki działają ,bezpieczniki też sprawdzone,akumulator nowy.Włącznik świateł przeczyszczony.Nawet wymienione kostki żarówek .Czy miał ktoś takie objawy,gzie szukać przyczyny bo już mi pomysłów brakuje.
plecho1 - 12-02-2012, 07:35
W kostkach żarówek zamień między sobą przewody plusowe świateł mijania z drogowymi w obu lampach lub zamień między sobą dwa przewody wychodzące z przełącznika zmiany świateł. Jeden podaje sygnał na przekaźnik od mijania a drugi na przekaźnik od drogowych. Ktoś musiał się pomylić i to odwrotnie podłączyć najprawdopodobniej przy kostkach żarówek albo przy przełączniku jeśli coś kombinował.
Możliwe, że ktoś to zrobił celowo, aby mieć kontrolkę zapalonych świateł, bo i tak częściej jeździ się na mijania niż drogowych.
czwarek - 12-02-2012, 09:47
plecho1 napisał/a: | W kostkach żarówek zamień między sobą przewody plusowe świateł mijania z drogowymi w obu lampach lub zamień między sobą dwa przewody wychodzące z przełącznika zmiany świateł. Jeden podaje sygnał na przekaźnik od mijania a drugi na przekaźnik od drogowych. Ktoś musiał się pomylić i to odwrotnie podłączyć najprawdopodobniej przy kostkach żarówek albo przy przełączniku jeśli coś kombinował.
Możliwe, że ktoś to zrobił celowo, aby mieć kontrolkę zapalonych świateł, bo i tak częściej jeździ się na mijania niż drogowych. |
Sprawdzę jeszcze ten trop.
Zastanawiam się jeszcze nad tym czego nie napisałem wyżej,że po włączeniu świateł mijania kontrolka od drogowych nie świeci intensywnie tylko się żarzy w dzień ledwo widać
Wielkie dzięki plecho1 tak jak napisałeś zamienione były piny przy reflektorach.Pozdrawiam.
|
|
|