Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Problem ze sprzęgłem
ZEROSUPER - 12-02-2012, 12:06 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Problem ze sprzęgłem Witam ponownie.
Wiem że nie ten dział ale w sumie Space star to nadmuchana Cari
Przez kilka lat czynnie uczestniczylem w zyciu forum ujezdzajac Carisme GDI. Niestety potem musialem sie z nia rozstac, no ale teraz znow przymierzam sie do zakupu auta dla mojej polowki i wybor padl na SS GDI. Znalazlem autko z zdrowym silnikiem a to w GDI najwazniejsze. No ale sa za to inne drobnostki
Po pierwsze i najwazniejsze. Sprzeglo badz jego hydraulika. Jak auto stoi na luzie i nie trzymam sprzegla slychac szum, jak sprzeglo wcisne to szum znika. Dalej, podczas jazdy czesto jest tak ze na biegach 1,2,3 auto najpierw normalnie przyspiesza a tak od 4 tys obrotow silnik leci w gore dalej ale znika przeniesienie napedu, czyli obroty szybko rosna a auto przestaje sie rozpedzac.
Druga sprawa, stukanie z przedniego kola przy hamowaniu, wyglada mi to na przegob (przerabialem to w Cari) ale przypomnijcie mi prosze jak to sprawdzic bo kopie i kopie w forum i nie moge nic wykopac
Pozdrawiam
Zerosuper
plecho1 - 12-02-2012, 12:37
Szum powodują łożyska w skrzyni, już było o tym kilka tematów. Druga sprawa, to ślizga ci się sprzęgło i raczej jest do wymiany a jeśli chodzi o to stukanie przy hamowaniu, to może być krzywa tarcza hamulcowa.
ZEROSUPER - 12-02-2012, 13:53
Czyli najsensowniej będzie wymienić sprzęgło, docisk i łożysko oporowe?
Czy to jakieś inne łozyska szumią?
robertdg - 12-02-2012, 14:10
Najprawdopodobniej łożyska na wałku sprzęgłowym, ale jak skrzynia będzie na wierzchu to się wszystko wyjaśni
plecho1 - 12-02-2012, 14:10
To szumią łożyska w skrzyni, nie w sprzęgle. Nawet jak skrzynia jest na luzie, to pewne wałki się w niej obracają. Dopiero jak wciśniesz sprzęgło, to skrzynia się zatrzymuje i dlatego jest cisza. A jeśli chodzi o sprzęgło, to lepiej wymienić cały komplet, żeby za jakiś czas znów nie płacić za wyciąganie skrzyni.
ZEROSUPER - 13-02-2012, 16:15
Prosze jeszcze o krotki instruktarz jak uzupelnic olej w skrzyni. Chce dolac oleju bo byl wyciek na simeringu. Ktoredy wlewac i do jakiego poziomu? Moze jakis rysunek z service manuala? Szukalem na necie i nie znalazlem
|
|
|