To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - urawłem przełącznik od spryskiwaczy ?

Anonymous - 07-12-2006, 10:00
Temat postu: urawłem przełącznik od spryskiwaczy ?
Witam ,

moja miśka pokazuje pazurki ,

ostatnio włączyłem spryskiwacze przedniej szyby , i coś się stało , przełącznik spadł w dół ,

włączyły sie wycieraczki , a ta gałka lata swobodnie w górę i w dół. Jak ją wcisne do środka , to jest OK, wycieraczki działają i przełącznik chodzi normalnie. Jak tylko chcę włączyć spryskiwacze , czyli wajchę do siebie , to wyskakuje.

Urwałem coś?

Jak to sprawdzić ? , pewnie musze kierownice odkręcić , ale czy nie ma jakiś problemów z poduszką.Nic nie uszkodzę?.
I jeszcze jedno ile może kosztować taki przełącznik ?

dzięki

Chooper - 07-12-2006, 17:55

nieraz cały kombajn jest na allegro. Ceny zróznicowane, ale raczej pow. 100 pln. Z poduszką BARDZo OSTROŻNIE, i koniecznie na zdjętym akumlatorze. .

Najpewniej wyłamał sie jakiś klipsikktóry odpowiada za powrót manetki na swoje miejsce.

Potek - 08-12-2006, 18:05

Na Allegro można kupić albo cały kombajn tak jak napisał Chooper, albo tylko przełącznik wycieraczek. wtedy koszt to około 50 zł.
Rozbierałem taki przełacznik i konstrukcja jest prosta jak konstrukcja cepa :mrgreen:
Mozesz spokojnie odkręcić chyba 3 albo 4 śruby od dołu kolumny kierownicy, zdejmujesz plastiki, odkrecasz jedna śrube trzymająca przełącznik, odpinasz wtyczke i już możesz wysunąć przełacznik (chyba dobrze pamietam...) Tam jest taki bolec z sprężynka od dołu który trzyma przełacznik w odpowiedniej pozycji. Może pękła sprężynka albo wyrobił się bolec (u mnie on jest plastikowy, ale widziałem też metalowe). Robota na 10 minut :D
Akumulatora według mnie nie trzeba odpinać bo nie będziesz nic grzebał w okolicy poduszki ani w okolicy taśmy sygnałowej, no chyba że jesteś bardzo ciekaw jak strzela poduszka w kierownicy i jednak postanowisz wsadzić śrubokręt głębiej :mrgreen:

Chooper - 18-12-2006, 23:48

jest kombajn na alledrogo....potargwac sie i pójdzie taniej ;)