Pajero III - [3.2 DID] Dziwne drżenie auta przy zmianie biegów
paweuu - 13-02-2012, 22:35 Temat postu: [3.2 DID] Dziwne drżenie auta przy zmianie biegów Witam Wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem forum jak i Pajero z 2001r Nie chcę się rozpisywać na tematy nieistotne więc od razu zadam pytanie - może ktoś miał podobny problem i mi pomoże )
Autko po zmianie biegu przez sekundę bądź dwie (zależy jak szybko wrzucam bieg) drży. Coś pod autem wydaje dzwięk drr drr drr. (plastikowe elementy wnętrza się trzęsą) Czuję również lekkie wibracje na kierownicy. Dodatkowo gdy w czasie jazdy gwałtownie odejmę lub dodam gaz to jest takie charakterystyczne, mocne łupnięcie.. Podczas gwałtownego hamowania wydaje mi się, że też coś wali. Czuje jak by mi buda uciekała.
Co to może być?
Pozdrawiam
Paweł
zbyszekm2 - 14-02-2012, 07:57 Temat postu: Re: Dziwne drżenie auta przy zmianie biegów
paweuu napisał/a: | Witam Wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem forum jak i Pajero z 2001r Nie chcę się rozpisywać na tematy nieistotne więc od razu zadam pytanie - może ktoś miał podobny problem i mi pomoże )
Autko po zmianie biegu przez sekundę bądź dwie (zależy jak szybko wrzucam bieg) drży. Coś pod autem wydaje dzwięk drr drr drr. (plastikowe elementy wnętrza się trzęsą) Czuję również lekkie wibracje na kierownicy. Dodatkowo gdy w czasie jazdy gwałtownie odejmę lub dodam gaz to jest takie charakterystyczne, mocne łupnięcie.. Podczas gwałtownego hamowania wydaje mi się, że też coś wali. Czuje jak by mi buda uciekała.
Co to może być?
Pozdrawiam
Paweł |
czyli to jest manualna skrzynia?
plecho1 - 14-02-2012, 08:12
Możesz mieć zerwaną którąś z poduszek skrzyni lub silnika.
Ps. Po co cytować autora jeśli nie ma innych postów.
paweuu - 14-02-2012, 10:09
Witam
Jest to manualna skrzynia. A co do edycji posta to kolega pewnie dlatego cytuje bo w każdej chwili można edytować swoje posty. Wystarczyło by, że dopisałbym do pierwszego posta informacje o skrzyni i Zbyszek wyszedłby na idiotę za przeproszeniem. Oczywiście to tylko moje zdanie..:)
Pozdrawiam
zbyszekm2 - 14-02-2012, 10:17
Może być, ze to koło dwumasowe, albo luz na przegubach homokinetyczne napędowe wału?tylnego
paweuu - 14-02-2012, 10:20
Sprzęgło bylo już robione - spaliło się przez nieumiejętną jazdę kobiety. Dwumasa podobno w bardzo dobrym stanie. Dodam, że autko ma przejechane 70tyś km. Inna sprawa, że poprzedni właściciel jeździł 50km/h na piątce
[ Dodano: 14-02-2012, 11:20 ]
Zbyszku czy mógłbyś dokładniej napisać co to może być od strony układu napędowego i zawieszenia?
[ Dodano: 16-02-2012, 20:18 ]
Hej Koledzy.
W ASO powiedziano mi, że ten typ auta tak ma -> sumują sie luzy i takie tam. Gorzej, że wibracje są wynikiem niby zużytego koła zamachowego - auto ma przecież 70k km więc zaczynam nie ogarniać
Any suggestions?
Paweł
|
|
|