Nasze nieMiśki ;-) - Suzuki Swift 1.3 GTi 

MKV - 14-02-2012, 11:13 Temat postu: Suzuki Swift 1.3 GTi Ponieważ jestem ciągle w trakcie poszukiwania czarnego Galanta Avance kombi V6 to opiszę to co obecnie jest i co zostanie ze mną   

Suzuki Swift 1.3 GTi mk2 1990r

Silnik (obróbka Krasnobrodzka Silniki Wyścigowe, reszta WZ Serwis)

- nowy komputer z odcinką na 8200obr/min (zamiast 7500)

- kompletny porting głowicy

- komplet nowych zaworów i prowadnic + ich obróbka

- nowe hydrauliczne popychacze zaworowe

- nowe sprężynki zaworowe Cat Cams

- powiększenie + honowanie cylindrów

- tłoki nadwymiarowe ARCO

- nowa pompa olejowa ARCO

- panewki ACL Race

- pierścienie RIK

- cały dół (wał, korbowody, koło zamachowe, docisk sprzęgła i reszta)) dokładnie wyważone

- przepustnica 60mm z Nissana Primery GT (SR20DE)

- świece Denso Irydium

- wałki rozrządu Świątek 260 typ R

- regulowane kółka rozrządu 2101

- świnka Ecumaster DET3 strojona przez Chestera z www.ecu-tune.pl

Tuning 

- silnik (szczegóły powyżej)

- dodatkowe zegary AutoGauge Stepper Motor PEAK - temperatura i ciśnienie oleju oraz napięcie w instalacji

- utwardzone poduszki pod silnikiem

- kolektor wydechowy 4-1 (Genie)

- taśma termoizolacyjna kolektora wydechowego (do 1200 stopni)

- wydech o średnicy 2"

- komorowy tłumik końcowy ProCustom robiony na zamówienie

- dedykowany filtr powietrza K&N KIT 57-0102 z dolotem zimnego powietrza ze zderzaka

- felgi 15x7 OZ Racing Superturismo GT i opony Dunlop SP Sport Fastresponse 195/50R15 (na zimę 14" alufelgi Fondmetal + Goodyear UltraGrip 7+ 185/60R14)

- nacinane tarcze hamulcowe Speedmax

- klocki hamulcowe Ferodo Premiere

- dedykowane silikonowe kable zapłonowe Magnecor Competition 8.5mm

- szyby elektryczne ze Swifta GTi 3 generacji

- centralny zamek na pilota

- wnętrze obszyte skórą naturalną

Wnętrze 	

- skórzana trójramienna kierownica MOMO

- flokowana deska rozdzielcza oraz boczki i podpórki półki

- aluminiowe nakładki na pedały Jacky

- oryginalne siedzenia Recaro oraz boczki obszyte czerwono-czarną skórą naturalną i szyte czerwonymi nićmi

Zawieszenie 	

- sprężyny Vogtland -40mm

- amortyzatory Koni Sport (regulowane)

Car Audio 	

- Jednostka sterująca Pioneer DEH4700

- wzmacniacz Caliber CA-504N

- z przodu głośniczki 10cm z podszybia wymienione na zestaw do drzwi 165mm (średnio tonowe) + tweetery

- skrzynia basowa Sony Xplod XS-LB10S 1200W

Torp12 - 14-02-2012, 12:35 Temat postu: Re: Suzuki Swift 1.3 GTi Wypas fura!!!

Ciekawe jaka bedzie jego cena:)
												 Kaucz - 14-02-2012, 13:14
  Jedno z niewielu małych aut, którymi nie wstydziłbym się jeździć  
												 BeNeK - 14-02-2012, 13:26
  Świetny Swift    byłeś nim na hamowni  ? W jaką moc celujesz na takim setupie ? 

pzdr
												 Morfi - 14-02-2012, 19:02

| BeNeK napisał/a: | 	 		  | byłeś nim na hamowni  | 	   Ma w podpisie 131 Km. Cudo autko.  Klasyk gatunku.

Ładnie opisane modyfikacje (już sobie przepisałem:D).

Miałem 1.0 z 1997    
												 MKV - 14-02-2012, 21:37

| Morfi napisał/a: | 	 		  

Miałem 1.0 z 1997      | 	  

Mocna rzecz - tak zwane "wściekłe litrówki" - latały jak 1.4 spod znaku VW i wszyscy robili wielkie oczy jak się dowiadywali, że pod maską jest 3 cylindrowe 1.0   

GTi z kolei to jest zupełnie inna liga - w takim małym samochodzie bardzo czuć prędkość   

No ale trzeba myśleć przyszłościowo, poważnie, rodzinnie ale jednocześnie pieścić ucho dźwiękiem silnika więc pomóżcie mi znaleźć ładnego Galanta V6 jako drugie autko  
												 Morfi - 14-02-2012, 22:07

| MKV napisał/a: | 	 		  | pod maską jest 3 cylindrowe 1.0 | 	   po roku zamieniłem na crx-e  
												 MKV - 14-02-2012, 23:01

| Morfi napisał/a: | 	 		   	  | MKV napisał/a: | 	 		  | pod maską jest 3 cylindrowe 1.0 | 	   po roku zamieniłem na crx-e    | 	  

No to serjny Swift GTi ciagnie mniej wiecej tak samo  
												 Anonymous - 15-02-2012, 00:48
  baaardzo ładne auto widać że dopieszczone  
												 macieekg - 15-02-2012, 03:33
  Gdzieś go już widziałem   

Natrafiłem na niego na Polska Jazda, jak jeszcze się zastanawiałem między Swiftem a Coltem.

Naprawdę szacunek za przeprowadzone modyfikacje. Musi być niezła niepozorna maszynka   

Masz jakiś wykres? Głównie mi chodzi o przebieg momentu na tej dużej przepustnicy.

Jakie ma przyspieszenie?
												 MKV - 15-02-2012, 05:45

| macieekg napisał/a: | 	 		  

Masz jakiś wykres? Głównie mi chodzi o przebieg momentu na tej dużej przepustnicy.

Jakie ma przyspieszenie? | 	  

Na tej przepustnicy wykresu z hamowni nie mam jeszcze.

Ostatnio pomiary robiłem jeszcze na seryjnej przepustnicy i seryjnych wałkach i wtedy teoretycznie miał 114 koni ale to Kreator Mocy a jak wiadomo powszechnie oni trochę

zawyżają wyniki więc chyba okł 110km było - tak czy inaczej 114KM i 133Nm względem seryjnych 101KM i 113Nm to chyba niezły wynik   

Na tych wałkach Świątka mam wykres tylko z Ecumastera ale podobno w miarę dokładny (przy odpowiednim wprowadzeniu danych podobno dość prawdziwe wyniki pokazuje w porównaniu z hamownią obciążeniową).

Ostatni wykres jeszcze przez założeniem wałków Świątka:

Filmik z przyśpieszenia na seryjnych wałkach i przepustnicy jest tutaj (obecny nakręcę wiosna jak już zakończę temat strojenie bo jeszcze kilka poprawek muszę zrobić w mapie paliwowej i pokręcić regulowanymi kółkami rozrządu   

http://www.youtube.com/watch?v=tLgAl5gNM8c 

Kilka wersji strojenia temu to tak wyglądało ale dół np został juz poprawiony (wykres z Ecumastera) - nie patrzcie na to poszarpanie bo po prostu nie jest włączona funkcja aproksymacji czyli wygładzania wykresu.

Z ciekawostek znalazłem jeszcze wykres mojej głowicy przed i po obróbce na Krasnobrodzkiej z ich ustrojstwa do pomiaru przepustowości kanałów w głowicy.

londolut - 15-02-2012, 09:24
  Zacne autko    Gratuluję    Imho ładniej wygląda na zimowym setupie  
												 macieekg - 15-02-2012, 11:10
  No nieźle pomodzone. Z filmiku widać, że idzie podobnie jak colt 1,6.

Chociaż pewnie idzie lepiej, bo colt jest cięższy i jednak ma trochę mniej koni ale za to więcej niutonów. Z kolei słyszałem też (nie wiem ile w tym prawdy) że przyspieszenie tych swiftów zabiera skrzynia, która jest trochę przydługa. Ile waży takie GTi ?

Pytałem o tą przepustnicę, bo takie zmiany w dolocie sporo podnoszą właśnie moment na dole.

Czy ja dobrze kojarzę, czy on kiedyś latał na LPG. Nadal masz gaz czy go się pozbyłeś?
												 MKV - 15-02-2012, 11:22

| macieekg napisał/a: | 	 		  Ile waży takie GTi ?

Pytałem o tą przepustnicę, bo takie zmiany w dolocie sporo podnoszą właśnie moment na dole.

Czy ja dobrze kojarzę, czy on kiedyś latał na LPG. Nadal masz gaz czy go się pozbyłeś? | 	  

GTI ważą:

- mk1 - 750kg

- mk2 790kg (mój)

- mk3 820kg (jeśli dobrze pamiętam)

Wymiana przepustnicy raczej tutaj poprawi maksymalną moc a nie moment bo i tak zwężka w dolocie jest przepływomierz - planuję jego wymianę na taki z większym otworem głównym ale to na spokojnie trzeba robić (różnice w wykorzystywanym napięciu do nagrzania drucików skoryguje się w Ecumasterze).

TAK - dobrze kojarzysz - 100tys km latał na LPG 2 generacji z BLOSem zamiast zwykłego miksera. Jednak na przeglądzie przy 300tys km, w misce olejowej znaleźliśmy kawałek boku tłoka (a silnik pracował normalnie mimo tego). Przy okazji właściwie generalnego remontu silnika wywaliłem LPG i teraz tylk ona benzynie latam i na sportowych wałkach.

Próbowałem przerobić instalację LPG na sekwencyjną w Energy Gaz Polska ale niestety stare japońskie silniki używają techniki wtrysku FULL GROUP a nie sekwencyjnego. Co więcej przerwy między wtryskami u mnie wynoszą 0.3ms a jakieś najszybsze japońskie wtryskiwacze LPG maja czasy międzywtrysków na poziomie 1ms więc ponad trzykrotnie za wolne. To niestety jest temat nie do przeskoczenia więc LPG zrobiło papa   

Będzie Galant to i LPG będzie jak najlepsze sekwencyjne (BRC?) bo bardzo sobie chwalę to paliwo - w rodzinie mam w 3 samochodach  
												 Morfi - 15-02-2012, 15:33
  MKV,  piekny wykres Nm bez tych wałków   

| macieekg napisał/a: | 	 		  | że idzie podobnie jak colt 1,6 | 	   jak ty bedziesz wbijał 2 to swift GTI już 3    i parenascie metrów przed tobą  

| 

|  

|