[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] WSTAWIENIE PRZEDNIEJ SZYBY NA WŁASNĄ RĘKĘ :)
marycjusz - 15-02-2012, 12:23 Temat postu: [E54A 2.0 V6] WSTAWIENIE PRZEDNIEJ SZYBY NA WŁASNĄ RĘKĘ :) PRÓBOWAŁ KTOŚ SAM NA WŁASNĄ RĘKĘ WSTAWIĆ PRZEDNIĄ SZYBĘ ? JEST KLEJ DO SZYB, JEST SZYBA, DA RADĘ SAMEMU TO ZROBIĆ, JAK MYŚLICIE ? NO I WÓWCZAS USZCZELKĘ TRZEBA NOWĄ KONIECZNIE ?
robertdg - 15-02-2012, 19:11
Da rade, ale bez podstawowej wiedzy w temacie montażu wklejanych szyb radze sobie tym głowy nie zawracać, montaz w autoryzowanym warsztacie to koszt rzędu 120-150zł wraz z materiałami, jeżeli potrzebujesz silniejszej demotywacji to mogę przedstawić proces demontażu/motazu wklejanej szyby
marycjusz - 15-02-2012, 19:13
hehe oj od razu demotywacja No ale z chęcią zapoznam się z tym procesem jeśli można
robertdg - 15-02-2012, 19:28
Żeby się nie powtarzać http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=887454
marycjusz - 15-02-2012, 19:49
faktycznie zdemotywowałeś mnie
Ok, koszt wstawienia 140 zł u mnie (bo już dzwoniłem) - tylko teraz jaką mogę mieć pewność że nie odwalą mi tam fuszerki i nie będzie wżerów rudej jak na twoich fotach ? Muszą chyba dać jakąś gwarancję na tę robotę co ?
Druga sprawa, to mam już drugą szybę na oku - gdybym zdecydował się na wstawienie jej w jakieś firmie muszę im tą szybę oczyścić/przygotować ? Czy daję wyciętą używkę i mnie nie interesuje nic dalej ? Ewentualnie na co zwrócić uwagę w używanej szybie, bo chcę kupić od gościa na miejscu i wiem że on będzie sam ją wycinał a pojęcia nie mam czy on ma pojęcie o jej wycięciu Jak ją będę odbierał na co zwrócić uwagę - żeby przypadkiem nie wejść na minę i nie kupić szyby jakoś źle wyciętej a potem w firmie gdzie wklejają szyby powiedzą :Paaanie ona się do niczego nie nadaje !
robertdg - 15-02-2012, 20:26
Przede wszystkim kupując używaną szybe szukaj szyby która jest przygotowana do montażu, gdyż nieprzygotowana szyba to koszt około 50-100zł więcej na jej przygotówke w zakładzie, szyba nie może mieć skaz w postaci uszczerbień oczek, odprysków, etc
marycjusz - 16-02-2012, 09:19
Ok, czyli rozumiem żeby te 50-100 zaoszczędzić to musiałbym tą kupioną używkę przygotować jak piszesz :
"Nożyk Stanley - tylko i wyłacznie made in Japan, z szyby całkowicie trzeba ściągnąć klej, ja osobiście używam tylko samego ostrza zakupionego w sklepie budowlanym, ze względu na to, że raczka mi nie wadzi i precyzyjniej prowadzi się ręką.."
??
robertdg - 16-02-2012, 19:14
Jak już mam kupować używaną szybę, to kupuje tylko w jednym punkcie (glass-pol), dostawe zapewnia firma a szyba jest przygotowana do montażu, wystarczy sprawdzić szybe w obecności ich dostawcy, jednakże u nich szyba do twojego galanta z dostawą kosztuje w granicach 230zł, a jak się dowiadywałem u siebie, to nowa czysta (bezbarwna bez pasa przyciemniającego) szyba do Twojego typu galanta z montażem w granicach 300zł najtaniej
marycjusz - 17-02-2012, 19:03
No a co z uszczelką - trzeba koniecznie nową dawać przy wymianie? Tak mi powiedzieli u mnie, tylko się zastanawiam czy chcą mnie naciągnąć czy to niekonieczne - moja uszczelka wygląda wzorowo
robertdg - 17-02-2012, 19:06
Jeżeli istnieje mozliwość jej demontażu to można ją zostawić, wszystko zalezy od tego w jaki sposób została uprzednio wklejona/osadzona szyba
marycjusz - 16-05-2013, 13:22
Odświeżam temat - bo właśnie tydzień temu samodzielnie (tzn z bratem) wstawiłem sobie całą przednią szybę Wcale nie dużo zabawy i spokojnie da radę samemu to zrobić - chyba największy problem z wycięciem starej, ale drut spawalniczy 0,6 na dwóch kołeczkach i stary klej przecinał się jak masło Potem dobrze oczyszczona rama ze starego kleju no i szyba ( w moim przypadku używana ale oryginał z Gala Usa) też dobrze oczyszczona i elegancko wszystko wyszło
jacek11 - 16-05-2013, 16:08
marycjusz, gruntowałeś?
marycjusz - 16-05-2013, 16:10
ależ oczywiście , rama oczyszczona i zagruntowana podkładem.
jacek11 - 16-05-2013, 16:21
Chodzi mi o grunt pod klej.Smarujesz szybę,i nadwozie w miejscu gdzie będzie klej
marycjusz - 16-05-2013, 16:50
a to zonk - nie Ale dobrze oczyszczone, odtłuszczone było, także musi być ok
|
|
|