To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nie działają światła pozycyjne

Fakir87 - 18-02-2012, 15:22
Temat postu: [EAxx] Nie działają światła pozycyjne
Witam wszystkich,
w zeszłym tygodniu kupiłem Galanta z uszkodzoną lampą (szkło całe ale przez dziury po wyłamanych zaczepach wlewała się woda). Tak czy inaczej wszystkie światła działały, przegląd przeszedł. Wczoraj wymieniłem opisaną wyżej przednią lewą lampę i po podłączeniu wszystkich wtyczek i żarówek przestały działać przednie światła pozycyjne w dwóch przednich lampach.
Wszystkie inne światła łącznie z tylnymi pozycyjnymi działają bez zarzutu. Zmieniłem żarówki na nowe, sprawdziłem bezpieczniki, zamieniłem je miejscami. Oczyściłem styki, zamieniłem miejscami przekaźniki i nic. Prawej lampy nie dotykałem wogóle. Nie znam się na elektryce dlatego proszę o jakieś wskazówki, bo jest to dla mnie dziwne że nie działają przednie zamiast np. lewa przednia i tylna.

BigTomala - 18-02-2012, 15:32

Nie podłączyłeś "kostek" od pozycyjnych (są oddzielnie na dole lampy) Sprawdź to jeszcze raz :wink:
Fakir87 - 18-02-2012, 15:39

Wszystko co odpinałem od starej lampy podpiąłem do nowej, elektryczna regulacja, światła mijania(duża kostka), następnie pozycyjne(mniejsza) i drogowe również. Kostkę od pozycyjnych kilkakrotnie odpinałem i wsadzałem próbowałem nawet dociskać ale bez żadnej reakcji.
robertdg - 18-02-2012, 15:51

Bezpieczniki w skrzynce pod pokrywą silnika sprawdzone :?: Czy tylko brakuje pozycyjnych przednich, czy też brakuje np oświetlenia wnętrza :?:
Fakir87 - 18-02-2012, 16:01

Bezpieczniki od pozycyjnych sprawdzałem zamieniłem z innymi ale nie były przepalone. Całe oświetlenie w środku działa.
robertdg - 18-02-2012, 16:21

A żaróweczki napewno sprawne :?:
Fakir87 - 18-02-2012, 16:27

W zeszłym tygodniu wsadziłem nową lewą, dzisiaj kupiłem 2 nówki i nic. Stare żarówki też nie wyglądają na przepalone.
Iroslav - 20-02-2012, 10:19

Własnie mam tak samo jak ty, tyle tylko ze ja nic nie grzebalem przy reflektorach, poprostu nie swiecą od zakupu Gala. przewody podłączone, bezpieczniki sprawdzone, zaroweczki nowe i nic.
Kamil_Ziomek - 20-02-2012, 12:11

Proponuje multimetr w rękę sprawdzić czy jest masa jak jest to sprawdzić czy na przekaźniku jest plus jak jest przed a nie ma za to zmienić, jak po zmianie nie działa to sprawdzić czy jest sterowanie przekaźnika.
Zolar - 07-12-2013, 13:46

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna nie działania lewego przedniego światła pozycyjnego :?: Prawe działa prawidłowo. Próbowałem nowych żarówek, ale też nie działają. Te same żarówki zamontowane z drugiej strony też świecą prawidłowo :-k
Witek vel Mysza - 07-12-2013, 14:23

Sprawdzić po kolei:

1. styki
2. bezpieczniki
3. włącznik zespolony

Inne opcje to rzadkość.

dmi - 07-04-2015, 13:56

Mi również nie działają pozycyjne a za niedługo przegląd....bezpieczniki ok, żarówki ok, przekaźnik ok. Znalazłem taką kostkę blisko akumulatora, bezpiecznik praktycznie nie istnieje a cała kostka zasyfiona, jakby lekko podtopiona i zaśniedziała, na dodatek w środku coś lata... zauważyłem iż jeden przewód bezpośrednio od miejsca wtyku(tej kostki ze zdjęcia) idzie własnie do kostki z pozycyjnych....wie ktoś co to jest ? Pisze Hella, Made in Germany....więc raczej ktoś coś dokładał...proszę o porady.

Hugo - 07-04-2015, 14:14

dmi napisał/a:
wie ktoś co to jest ?
To przekaźnik do przedliftowych podwójnych halogenów w wersji Avance. Dokładany w salonach w Europie aby światła dalekosiężne zapalały się razem ze światłami drogowymi. Jeden kabel powinien iść do + akumulatora, drugi do -, a trzeci do kabla żarówki świateł drogowych w reflektorze. Jeśli masz jakiś z kabli podłączony do żarówki postojowej to źle, bo dalkekosiężne w halogenach zapalałyby się razem z postojowymi.
dmi - 07-04-2015, 14:38

Dzięki za info, możliwe, że coś pokręciłem, na szybko sprawdzałem, tak czy siak ciągle coś z postojowymi jest nie tak i za nic nie wiem co.
Hugo - 07-04-2015, 17:54

dmi, jak jeden kabel był podłączony pod żarówkę od pozycyjnych to pewnie poprzedni właściciel zrobił "tjuning" i miał światła do jazdy dziennej w halogenach :mrgreen: Niemniej jednak po spaleniu się tego przekaźnika pozycyjne w reflektorach powinny działać.