Carisma - Techniczne - Czujnik gołoledzi - jak wyłączyć (Carisma)
wombat01 - 19-02-2012, 19:02 Temat postu: Czujnik gołoledzi - jak wyłączyć (Carisma) Witam forumowiczów.
Mam taki problem. Od niespełna roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi Carisma 1,8 GDI z 1998r (klimatronic) a w czasie zimy uprzykrza mi jazdę czujnik gołoledzi. Pika przez dość długi czas zaraz po przekręceniu kluczyka, a po odpaleniu silnika, znowu pika...
Póki co radzę sobie wciskaniem pierwszego lepszego guzika, ale nie ukrywam, że jest to uciążliwe.
Czujnik sygnalizuje prawdopodobieństwo gołoledzi w zakresie temperatur od +3 do -5 (o ile mnie pamięć nie myli).
Czy jest jakaś możliwość wyłączenia tego za pomocą np. kombinacji klawiszy? Pytam, bo wiem, że w przypadku odłączenia akumulatora "resetuje" się sterownik okien i trzeba je od nowa "zaprogramować", żeby otwierały i zamykały się automatycznie.
mlun - 19-02-2012, 23:28
Piszczy jak temp. spada poniżej 3 stopni. Powinien wydać z siebie trzykrotnie sygnał i tyle. Jeśli jest więcej to może masz coś popsute?
Saqu - 19-02-2012, 23:59
piszczy 4x po 4 piski, to trochę dużo jednak
mlun - 20-02-2012, 09:57
No może i 4:P Ale czy to aż takie uciążliwe, że przez 4-5sek tak piszczy ?
wombat01 - 24-02-2012, 16:54
Piszczy raczej 4 razy po cztery piknięcia, a później od początku po odpaleniu silnika.
Zasadę działania znam. Chciałbym tylko wiedzieć, czy ktoś wie, jak to wyłączyć (poza oczywiście wymontowaniem głośnika, bo wtedy w to klima w ogóle nie będzie sygnalizować dźwiękowo ;P).
mlun - 24-02-2012, 18:58
Nie da a przynajmniej nikt tego jeszcze nie zrobił.
|
|
|