To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Lampy-LED do jazdy dziennej-awaria!

sony35 - 23-02-2012, 13:02
Temat postu: Lampy-LED do jazdy dziennej-awaria!
2-tygodnie temu zakładałem w jednym z warsztatów LAMPY-Led-z 3-kabelkami do jazdy dziennej.(z automatem w środku lamp)

Dzisiaj obydwie lamy nie świecą?
(pozostałe światła w samochodzie są)

-mechanik dzisiaj powiedział ,że może być uszkodzony -Przekażnik lub coś w tym stylu w lampach LED? - i dopiero po niedzieli może sprawdzić co jest grane!

Czy jest prosty sposób na sprawdzenie tych lamp samemu- co się z nimi stało ? bo jeśli będą spalone to reklamuję je w sklepie.

pozdrawiam

Jaro1974 - 23-02-2012, 13:53

Z tego co się orientuję to przy lampach LED z trzema przewodami występują przewody:czerwony, czarny i żółty. Odepnij żółty a czerwony podepnij pod plus bezpośrednio pod aku. Jeżeli nie zaświecą to padły lampy jak zaświecą to lampy są dobre ale ten przekaźnik co się znajduje w lampach jest padnięty. A jeszcze jedno pytanie ja mam. Czy lampy zostały zabezpieczone jakimś bezpiecznikiem?
Student - 23-02-2012, 14:15

Wywalić sterowanie żółtym i zrobić na zewnętrznym przekaźniku za 6zł.
Tylko przekaźnik musi mieć styki: zwierne i rozwierne.

sony35 - 23-02-2012, 14:39

W tych lampach LED są 3-przewody:
-CZERWONY
-CZARNY
-BIAŁY

czyli jak najprościej je sprawdzić czy świecą?

-co chodzi o zabezpieczenie Bezpiecznikiem to nie wiem :?:

Jaro1974 - 23-02-2012, 15:02

sony35 napisał/a:
W tych lampach LED są 3-przewody:
-CZERWONY
-CZARNY
-BIAŁY

czyli jak najprościej je sprawdzić czy świecą?

-co chodzi o zabezpieczenie Bezpiecznikiem to nie wiem :?:

Poszło na PW.

plecho1 - 23-02-2012, 15:44

A to schemat automatycznego włącznika dziennych załączającego światła po rozpoczęciu ładowania przez alternator. Koszt części z przekaźnikiem to około 10zł.

sony35 - 23-02-2012, 17:28

Teraz sprawdziłem przed wjazdem do garażu i Lampy-LED świecą :) ,czyli usterka jest gdzie indziej?
-chyba musi coś nie stykać -tylko gdzie :?:

Uwex - 23-02-2012, 18:22

sony35 napisał/a:
musi coś nie stykać -tylko gdzie

Może być winna obudowa bezpiecznika- jeśli jest to taka plastykowa, dwuczęściowa tulejka, składana na wcisk + pół obrotu- to często gubi ten bezpiecznik styk. Spróbuj poruszać tą obudową i zobacz czy światła reagują.

sony35 - 23-02-2012, 19:38

Z tego co sobie przypominam to z tymi Led-ami nie było żadnego Bezpiecznika w Obudowie i chyba spec co to zakładał też takiego zabezpieczenia w postaci Bezpiecznika nie zrobił :?:
plecho1 - 23-02-2012, 19:41

To pewnie podłączył pod jakiś oryginalny bezpiecznik. Nikt chociaż trochę świadomy nie podłącza czego kolwiek bez bezpiecznika.
Uwex - 24-02-2012, 10:59

sony35 napisał/a:
nie było żadnego Bezpiecznika w Obudowie

zazwyczaj taki bezpiecznik jest na kablu, żeby był łatwo dostępny. I zgadzam się z kolegą
plecho1 , że

Cytat:
Nikt chociaż trochę świadomy nie podłącza czego kolwiek bez bezpiecznika.

sony35 - 24-02-2012, 14:08

Dzisiaj sprawdzałem czy jest bezpiecznik na jakimś z kabelków ale niestety=BRAK :!:

Rozłączyłem wszystkie kable (+) oraz (-),-te od lamp i założyłem na nie rurkę termokurczliwą -(podgrzałem zapalniczką) aby nie dostała się woda.

Wcześniej były założone na łączenia tych kabelków jakieś rurki i mogła dostać się woda :?:

Jak na razie lampi-świecą :)

plecho1 - 24-02-2012, 14:12

Jeśli faktycznie nie ma bezpiecznika to lepiej go załóż (max 10A) i nie korzystaj więcej z usług tego elektryka.
Jaro1974 - 24-02-2012, 14:24

plecho1 napisał/a:
Jeśli faktycznie nie ma bezpiecznika to lepiej go załóż (max 10A) i nie korzystaj więcej z usług tego elektryka.

Dokładnie. Ja u siebie zabezpieczenie mam wzięte z instalacji podgrzewania siedzeń ( nie mam takowych).

sony35 - 24-02-2012, 18:40

plecho1 napisał/a:

Ok,to dokupić bezpiecznik max-10A w tej plastikowej obudowie jak ktoś parę postów wyżej mi pisał?

Tylko gdzie go zamontować?
- czy chodzi o ten przewód plusowy(+) od Lampy-LED
Zamontować go przy dwóch Lampach Led?

pozdro