Carisma - Techniczne - Lampy-LED do jazdy dziennej-awaria!
sony35 - 23-02-2012, 13:02 Temat postu: Lampy-LED do jazdy dziennej-awaria! 2-tygodnie temu zakładałem w jednym z warsztatów LAMPY-Led-z 3-kabelkami do jazdy dziennej.(z automatem w środku lamp)
Dzisiaj obydwie lamy nie świecą?
(pozostałe światła w samochodzie są)
-mechanik dzisiaj powiedział ,że może być uszkodzony -Przekażnik lub coś w tym stylu w lampach LED? - i dopiero po niedzieli może sprawdzić co jest grane!
Czy jest prosty sposób na sprawdzenie tych lamp samemu- co się z nimi stało ? bo jeśli będą spalone to reklamuję je w sklepie.
pozdrawiam
Jaro1974 - 23-02-2012, 13:53
Z tego co się orientuję to przy lampach LED z trzema przewodami występują przewody:czerwony, czarny i żółty. Odepnij żółty a czerwony podepnij pod plus bezpośrednio pod aku. Jeżeli nie zaświecą to padły lampy jak zaświecą to lampy są dobre ale ten przekaźnik co się znajduje w lampach jest padnięty. A jeszcze jedno pytanie ja mam. Czy lampy zostały zabezpieczone jakimś bezpiecznikiem?
Student - 23-02-2012, 14:15
Wywalić sterowanie żółtym i zrobić na zewnętrznym przekaźniku za 6zł.
Tylko przekaźnik musi mieć styki: zwierne i rozwierne.
sony35 - 23-02-2012, 14:39
W tych lampach LED są 3-przewody:
-CZERWONY
-CZARNY
-BIAŁY
czyli jak najprościej je sprawdzić czy świecą?
-co chodzi o zabezpieczenie Bezpiecznikiem to nie wiem
Jaro1974 - 23-02-2012, 15:02
sony35 napisał/a: | W tych lampach LED są 3-przewody:
-CZERWONY
-CZARNY
-BIAŁY
czyli jak najprościej je sprawdzić czy świecą?
-co chodzi o zabezpieczenie Bezpiecznikiem to nie wiem |
Poszło na PW.
plecho1 - 23-02-2012, 15:44
A to schemat automatycznego włącznika dziennych załączającego światła po rozpoczęciu ładowania przez alternator. Koszt części z przekaźnikiem to około 10zł.
sony35 - 23-02-2012, 17:28
Teraz sprawdziłem przed wjazdem do garażu i Lampy-LED świecą ,czyli usterka jest gdzie indziej?
-chyba musi coś nie stykać -tylko gdzie
Uwex - 23-02-2012, 18:22
sony35 napisał/a: | musi coś nie stykać -tylko gdzie |
Może być winna obudowa bezpiecznika- jeśli jest to taka plastykowa, dwuczęściowa tulejka, składana na wcisk + pół obrotu- to często gubi ten bezpiecznik styk. Spróbuj poruszać tą obudową i zobacz czy światła reagują.
sony35 - 23-02-2012, 19:38
Z tego co sobie przypominam to z tymi Led-ami nie było żadnego Bezpiecznika w Obudowie i chyba spec co to zakładał też takiego zabezpieczenia w postaci Bezpiecznika nie zrobił
plecho1 - 23-02-2012, 19:41
To pewnie podłączył pod jakiś oryginalny bezpiecznik. Nikt chociaż trochę świadomy nie podłącza czego kolwiek bez bezpiecznika.
Uwex - 24-02-2012, 10:59
sony35 napisał/a: | nie było żadnego Bezpiecznika w Obudowie |
zazwyczaj taki bezpiecznik jest na kablu, żeby był łatwo dostępny. I zgadzam się z kolegą
plecho1 , że
Cytat: | Nikt chociaż trochę świadomy nie podłącza czego kolwiek bez bezpiecznika. |
sony35 - 24-02-2012, 14:08
Dzisiaj sprawdzałem czy jest bezpiecznik na jakimś z kabelków ale niestety=BRAK
Rozłączyłem wszystkie kable (+) oraz (-),-te od lamp i założyłem na nie rurkę termokurczliwą -(podgrzałem zapalniczką) aby nie dostała się woda.
Wcześniej były założone na łączenia tych kabelków jakieś rurki i mogła dostać się woda
Jak na razie lampi-świecą
plecho1 - 24-02-2012, 14:12
Jeśli faktycznie nie ma bezpiecznika to lepiej go załóż (max 10A) i nie korzystaj więcej z usług tego elektryka.
Jaro1974 - 24-02-2012, 14:24
plecho1 napisał/a: | Jeśli faktycznie nie ma bezpiecznika to lepiej go załóż (max 10A) i nie korzystaj więcej z usług tego elektryka. |
Dokładnie. Ja u siebie zabezpieczenie mam wzięte z instalacji podgrzewania siedzeń ( nie mam takowych).
sony35 - 24-02-2012, 18:40
plecho1 napisał/a: | Jeśli faktycznie nie ma bezpiecznika to lepiej go załóż (max 10A) i nie korzystaj więcej z usług tego elektryka. |
Ok,to dokupić bezpiecznik max-10A w tej plastikowej obudowie jak ktoś parę postów wyżej mi pisał?
Tylko gdzie go zamontować?
- czy chodzi o ten przewód plusowy(+) od Lampy-LED
Zamontować go przy dwóch Lampach Led?
pozdro
|
|
|