[XX-92]Galant E3xA i starsze - Kilka pytań do właścicieli Galanta E3x SEDAN
xcracing - 24-02-2012, 12:59 Temat postu: Kilka pytań do właścicieli Galanta E3x SEDAN Brakuje mi zaślepek otworów tylnych lamp w bagażniku, czy ktoś kto je ma mógłby mi przesłać jakieś fotki jak to wyglądało. A może ktoś ma takie na sprzedaż?
Zastanawiam się jak oryginalnie była wykończona tylna klapa od strony bagażnika ( chodzi o tą część będącą tylną ścianką). U mnie jest tam goła blacha.
Czy może ktoś z posiadaczy E3x w sedanie posiada wycieraczkę tylnej szyby?
Rozmyślam nad zamontowaniem takowej u siebie i miałbym parę pytań.
Wook@sH - 24-02-2012, 20:36
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30195
Zerknij sobie na zdjęcia w tym temacie, jak widać, też miałem gołą blachę, widać też lampy tylne, i chyba też nie ma zaślepek, lub są - a nie wiem o co Ci dokładnie chodzi
Natomiast co do wycieraczki, to kolega poniżej mi kiedyś chciał sprzedać takową, ale się temat rozszedł po kościach.
http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=4468
xcracing - 24-02-2012, 21:20
Właśnie liczyłem na Ciebie zadając pytanie
Co do klapy to chodzi mi o tą część, której nie widać na Twoim zdjęciu czyli pionową ściankę czyli tą krótszą część z tablicą rejestracyjną na zewnątrz.
Tylne lampy u mnie widać dokładnie tak jak u Ciebie, zastanawiałem się czy było to jeszcze czymś przesłonięte.
Wycieraczkę z oryginalnym silniczkiem i odpowiednią półką tylną mam już kupioną.
Nie mam tylko szyby bo ciężko ją wysłać. Zastanawiam się są firmy, które potrafią wyciąć otwór w tylnej szybie bez ściągania jej. A jeśli tak to będe potrzebował parę pomiarów oryginalnej szyby z otworem.
A co tam u Twojego galancika słychać?
Wook@sH - 24-02-2012, 21:57
Zabij mnie a i tak nie pamiętam. Chyba żadnej tapicerki tam nie było. ale nie jestem pewien.
A co do otworu w szybie, to kiedy się sam interesowałem tematem wycieraczki, to pytałem dwóch szklarzy i obaj mi powiedzieli że sprawa jest ryzykowna, bo szkło samochodowe lubi pęknąć i się rozsypać w drobnicę przy próbie cięcia. Problemem ponoć jest też to, że stara szyba posiada rysy i też to może powodować że cięcie może pójść w inaczej niż by się chciało. Tak czy inaczej, jak pisałem, tematu z wycieraczką nie pociągnąłem dalej.
Krzyzak - 24-02-2012, 22:45
W szkle można wiercić - normalnym wiertłem widiowym, jak do betonu.
Jedyne co trzeba zachować, to CHŁODZENIE. Najprostsza metoda, to zrobić naokoło planowanego otworu brzeg - np. z plasteliny - a do środka nalać oleju. Tak robią profesjonaliści
A co do zaślepek - zaznacz które elementy Cię interesują - pstryknę jakieś foty.
mkm - 24-02-2012, 23:22
Krzyzak napisał/a: | W szkle można wiercić. |
Ale nie hartowanym.
Wywiercenie otworu w szybie samochodowej - niewykonalne.
Przed hartowaniem jak najbardziej tak - po, niestety nie.
xcracing - 25-02-2012, 14:15
Krzyzak napisał/a: | A co do zaślepek - zaznacz które elementy Cię interesują - pstryknę jakieś foty. |
Na zdjęciu widać tylną część lamp i zastanawiam się czy oryginalnie było to jeszcze czymś zasłonięte.
No i czy ta część klapy ( po zamknięciu pionowa) gdzie na zewnątrz jest blenda z tablicą rejestracyjną, czy od wewnątrz była czymś wyłożona?
Krzyzak napisał/a: | W szkle można wiercić - normalnym wiertłem widiowym, jak do betonu. |
mkm napisał/a: | Ale nie hartowanym.
Wywiercenie otworu w szybie samochodowej - niewykonalne.
Przed hartowaniem jak najbardziej tak - po, niestety nie. |
No właśnie, czy np. szyba czołowa - klejona też jest hartowana? Czy tylna jest taka sama ( klejona), czy taka jak boczne - po rozbiciu rozsypuje się?
Mój brat miał kiedyś w tylnej bocznej szybie w kombiku dziurę, w której była zamontowana jakaś antenka. Nie był to oryginał więc ktoś to wywiercił.
Najchętniej nic bym nie wiercił tylko zamontował oryginalną szybę pod wycieraczkę.
Sęk w tym, że takowa znajduje się na szrocie koło Grudziądza i raczej kurierem nie dotrze ona do mnie w całości.
Może ktoś z tamtych okolic jeździ czasem w okolice Wrocławia i mógłby mi ją podrzucić w zamian za jakąś rekompensatę?
Krzyzak - 25-02-2012, 19:19
xcracing napisał/a: | Mój brat miał kiedyś w tylnej bocznej szybie w kombiku dziurę | u mnie w rekinie sedanie też jest wywiercona
xcracing napisał/a: | Na zdjęciu widać tylną część lamp | ups - niestety w hatchbacku jest inaczej, więc chyba moje zdjęcia niewiele wniosą...
u mnie jest wszystko w plastiku i jest jednak zaślepka na światła w kształcie półokrągłym
[ Dodano: 25-02-2012, 22:54 ]
tak to wygląda u mnie:
xcracing - 27-02-2012, 21:10
No właśnie, tak samo miałem u siebie w hatchbacku, elegancko w plastikach i coś mi to wykończenie w sedanie nie pasuje.
Maretzky85 - 28-02-2012, 07:01
xcracing, tiaa U mnie w sedanie jest tak samo jak u Ciebie.
xcracing - 28-02-2012, 09:45
Maretzky85 napisał/a: | xcracing, tiaa U mnie w sedanie jest tak samo jak u Ciebie. |
Niedobrze. Nieładnie się Mitsubishi z naszymi sedanami obeszło.
Hugo - 28-02-2012, 22:42
xcracing napisał/a: | Niedobrze. Nieładnie się Mitsubishi z naszymi sedanami obeszło. | Nie tylko z Waszymi
xcracing - 28-02-2012, 23:22
Hugo napisał/a: | xcracing napisał/a: | Niedobrze. Nieładnie się Mitsubishi z naszymi sedanami obeszło. | Nie tylko z Waszymi |
W EA sedan też tak jest? W kombiku miałem wszystko ładnie zabudowane.
Hugo - 29-02-2012, 18:17
xcracing napisał/a: | W EA sedan też tak jest? | Nie. Lampy od tyłu zakrywa wykładzina bagażnika. Miałem na myśli ogólne wykończenie bagażnika w EA, trochę żałosne. Wykładzina wygląda jakby ją ktoś układał w dużym pośpiechu, że tak się wyrażę
i_Lolek - 12-03-2012, 17:44
są specjalne wiertła do szkła. dawno temu kupiłem do zatrzymania rysy na przedniej szybie. wystarczyło mi 3mm średnicy.
wiem że kupisz 10mm tej samej firmy "Faust".
ale czy da się wywiercić w tylnej szybie taki otwór to nie wiem.
jesli to takie ważne, to najpierw potrenuj na jakichś pękniętych szybach, które znajdziesz w zakładach gdzie je wymieniają. chętnie się ich pozbędą.
|
|
|