To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] złamany kluczyk

l5mateo - 26-02-2012, 11:24
Temat postu: [Carisma] złamany kluczyk
witam. jestem nowy mam problem z carismą 96r mam złamany kluczyk i mam pytanie czy jest możliwość odpalenia auta bez kluczyka dodam że samochód ma odłączony immobilizer proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuje i pozdrawiam.Czy wystarczy sama wymiana kluczyka ?
futrzany - 26-02-2012, 15:31

niestety nie zapali musi być komplet komputer- immobilajser- i pestka lub kluczyk
l5mateo - 26-02-2012, 19:05

no trudno dzięki za pomoc
Saqu - 26-02-2012, 20:57

futrzany napisał/a:
musi być komplet komputer- immobilajser- i pestka lub kluczyk

tylko, że kolega pisał:

l5mateo napisał/a:
dodam że samochód ma odłączony immobilizer

czyli nie ma zabezpieczenia to powinien zapalić..

plecho1 - 26-02-2012, 21:10

A nawet jeśli ma immobiliser, to można ze złamanego klucza wydłubać transponder i przełożyć go do nowego klucza lub przykleić do anteny w stacyjce. Jeśli klucz został w stacyjce i nie jest zblokowana kierownica, to auto można odpalić przekręcając samą kostkę która jest przykręcona do stacyjki.
l5mateo - 26-02-2012, 22:26

chodzi o to że klucz nie został w stacyjce i kierownica nie jest zablokowana, dlatego pytam czy wystarczy sam klucz, a zapytam jeszcze gdybym kupił uzywaną stacyjke to nie było by problemu ? samochód stoi w holandi i był by problem z dorobieniem klucza...
wichura1 - 26-02-2012, 22:40

Możesz dorobić klucz ze złamanego kluczyka, a pestkę immobilajzera wydłubać z plastiku. Wymiana stacyjki i kluczyka wiąże się z wymianą centralki IMMO i ECU, lub centralki IMMO i programowania ECU w ASO.
Saqu - 26-02-2012, 23:21

wichura1 napisał/a:
a pestkę immobilajzera wydłubać z plastiku

l5mateo napisał/a:
dodam że samochód ma odłączony immobilizer

nie potrzeba wydłubywać skoro auto nie ma immo..

plecho1 - 26-02-2012, 23:22

A więc najtaniej będzie dorobić klucz ze złamanego i przełożyć transponder jak napisał wichura1
Ja ostatnio do swojego auta dorabiałem klucz z miejscem na transponder za 60zł. Dorobienie takiego bez miejsca na transponder to koszt 30zł.

wichura1 - 27-02-2012, 08:34

Odłączony immobilizer, czy zdezaktywowany ?
l5mateo - 27-02-2012, 14:31

porzedni właścicel powiedział że odłączony
wichura1 - 28-02-2012, 08:33

Jeżeli poprzedniemu właścicielowi chodziło, o to że immobilizera nie ma bo został zdezaktywowany na stałe, wystarczy dorobić kluczyk. Natomiast jeżeli został tylko fizycznie odłączony trzeba go włączyć i dorobić kluczyk w ASO. Jeżeli immobilizer jest a kluczyk masz w 2 częściach dorabiasz gdziekolwiek przekładając transponder z kluczyka. Jest też opcja wymiany całego zestawu (najłatwiej ze skasowanej carismy) stacyjkę, centralkę immobilisera, ECU (no i wkładki zamków żeby był 1 kluczyk). Na koniec ostatnia możliwość, gość powiedział, że immobilizer jest wyłączony, bo transponder z rozwalonego kluczyka jest przyklejony przy kolumnie kierownicy i wtedy można dorobić tylko kluczyk, lub odkleić transponder i dorobić kluczyk montując go w środku. Są takie kluczyki, które to umożliwiają.