[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyskakujący pierwszy bieg
davido1990 - 27-02-2012, 17:20 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Wyskakujący pierwszy bieg Witam. Mam problem z wyskakującym 1 biegiem. Cisne sprzęgło potem jedynke (ładnie wchodzi) a gdy puszczam sprzęgło i dodaje gazu jedynka wyskakuje i słychać brzęczenie taki dźwięk jakby jakiś "łańcuszek" latał. Przeszukałem forum by znaleźć podobny problem ale wszędzie jest o biegu wstecznym i odpowiedzi w tych tematach nic mi nie pomagają. Dodam żę jak pchne bieg mocno do przodu i przytrzymam to po puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu puknie (bieg zaskakuje) i jest ok a jak wezme ręke z drążka wybija go. Dodam też że na 2 biegu po dodaniu gazu drążek leciutko sie cofa ale nie wybija biegu, wcześniej także po puszczeniu gazu najbardziej na 1 biegu było słychać bzyczenie głośne na dwójce cichsze i na trojce jeszcze cichsze. Wszystkie biegi do tej pory wchodziły bez problemu leciutko gładko pomimo tego bzyczenia. Z góry dzięki za odpowiedzi
milo - 27-02-2012, 18:01
Problem chyba z wybierakiem lub linkami zobacz to http://forum.mitsumaniaki...eb19c7a#1019268
davido1990 - 27-02-2012, 18:07
gdzie jest ten wybierak? to jest w skrzyni czy gdzies pod drążkiem?
milo - 27-02-2012, 18:12
Wybierak jest w skrzyni pod tym linkiem co podałem masz rysunek
davido1990 - 27-02-2012, 18:16
ok znalazlem ze jest na skrzyni więc skrzyni nie trzeba rozbierać? bo u mechanika mówią że zdjęcie skrzyni 250zl i rozebranie 300zł wiec troche duzo
[ Dodano: 27-02-2012, 18:22 ]
dobra dzieki za odpowiedzi w srode jade do mechanika , bedzie mi robil wskaznik paliwa to od razu mu powiem o tym zobaczymy co powie. Dodam tez że nie zawsze wyskakuje bo z godz temu sprawdzalem dokladnie raz lapie raz nie a jak wybije grązek sie trzęsie i jest ciągły zgrzyt ktory zapewnie kazdy zna jak sie za slabo wbije bieg
milo - 27-02-2012, 18:23
Najpierw trzeba znaleść przyczynę sprawdz linki bo może przez to dobrze nie wchodzi bieg
davido1990 - 27-02-2012, 18:33
te linki mi nie pomagaja. nikt nie wspomina o tym brzęczeniu po puszczeniu gazu a i biegi wchodza gladziutko tylko wybija tą jedynke i cofa dwojke
[ Dodano: 27-02-2012, 18:35 ]
jak sprawdzić linki najprościej? zaglądałem pod skore na drążku zdjąłem plastik i tak niby jest ok
m6riano - 27-02-2012, 18:36
davido1990 napisał/a: | Cisne sprzęgło potem jedynke (ładnie wchodzi) a gdy puszczam sprzęgło i dodaje gazu jedynka wyskakuje i słychać brzęczenie taki dźwięk jakby jakiś "łańcuszek" latał |
davido1990 napisał/a: | Przeszukałem forum by znaleźć podobny problem ale wszędzie jest o biegu wstecznym i odpowiedzi w tych tematach nic mi nie pomagają. Dodam żę jak pchne bieg mocno do przodu i przytrzymam to po puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu puknie (bieg zaskakuje) i jest ok a jak wezme ręke z drążka wybija go |
Miałem podobnie zaraz przed ty jak mi sie kompletnie skrzynia rozleciała...a powodem były łożyska na wałku sprzęgłowym...proponuje ci zadzwoni ć do Malika i opisać/dać posłuchać przez telefon mu swój problem(ew. przeprowadzić wideorozmowe jeśli posiadasz taka funkcje w telefonie;-)
davido1990 - 27-02-2012, 18:41
łożyska na wałku sprzęgłowym? mam też taka objawe że na zimnym silniku chodzi głośno jakis dzwiek zgrywa sie z dzwiekiem silnika a po wcisnieciu sprzegla slychac sam silnik. Na rozgrzanym silniku slychac sam silnik lecz gdy wcisne lekko sprzeglo slychac ten dzwiek nakladajacy sie na dzwiek silnika w polowie jest sam dzwiek silnika i jak wcisne do podlogi sprzeglo znow jest ten dzwiek czy te 2 fakty moga sie ze sobą laczyc?
[ Dodano: 27-02-2012, 18:45 ]
kto to jest Malik? Napisze do niego może mi pomoze
m6riano - 27-02-2012, 19:01
davido1990 napisał/a: | chodzi głośno jakis dzwiek zgrywa sie z dzwiekiem silnika a po wcisnieciu sprzegla slychac sam silnik. |
To najprostsza metoda sprawdzenia łożysk..odpalasz silnik-chodzi głośno...wciskasz sprzęgło hałas cichnie-łożyska na wałku sprzęgłowym-puszczasz sprzęgło znowu hałasuje...
davido1990 napisał/a: | Na rozgrzanym silniku slychac sam silnik lecz gdy wcisne lekko sprzeglo slychac ten dzwiek nakladajacy sie na dzwiek silnika w polowie jest sam dzwiek silnika i jak wcisne do podlogi sprzeglo znow jest ten dzwiek czy te 2 fakty moga sie ze sobą laczyc? |
Dodatkowo możesz mieć do wymiany łożysko oporowe sprżegła któe dostajesz w kpl. przy zakupie sprzęgła
(szukaj firmy EXEDY 225mm)
Cytat: | kto to jest Malik? Napisze do niego może mi pomoze |
Marek Malik-sprzedawca części do gali z Pabianic-zna sie na skrzyniach, sprzęgłach itd
nr:42 215 44 02
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=617035
davido1990 - 27-02-2012, 22:13
Dzieki wielkie. Czyli lozyska na walku sprzęgłowym mam do wymiany i rozumiem ze łożysko oporowe sprzęgła można kupić osobno? I to ma związek z tym wyskakującym biegiem i bzyczeniem po puszczeniu gazu?
[ Dodano: 27-02-2012, 22:28 ]
na allegro nie ma łożysk oporowych do galanta EA5A/W no ale dzieki za numer jutro zadzwonie i sie dowiem. Jak usune usterke napisze co dokładnie trzebyło zrobić może komuś te informacje beda potrzebne
m6riano - 27-02-2012, 23:21
davido1990 napisał/a: | Dzieki wielkie |
Nie krępuj sie wcisnąć "pomógł"...;-)
davido1990 napisał/a: | Czyli lozyska na walku sprzęgłowym mam do wymiany |
Jeśli puszczasz sprzęgło i słyszysz huczenie wprost proporcjonal;ne do obrotów silnika(tak samo podczas jazdy)-to tak.
davido1990 napisał/a: | rozumiem ze łożysko oporowe sprzęgła można kupić osobno? |
na allegro raczej tylko kpl., może u Japaneze...ale zaleca sie wymiane razem z kpl. sprzęgła(kiedy miałeś wymieniane?)
davido1990 napisał/a: | I to ma związek z tym wyskakującym biegiem |
Ja miałem taki przypadek kilka dni przed tym, jak rozleciała sie całkowicie skrzynia(zrobiła sie dziura i wylało olej) po tym jak huczały przez kilkanaście tysięcy km te łożyska....
davido1990 napisał/a: | bzyczeniem po puszczeniu gazu? |
??chyba po puszczeniu sprzęgła?
komarsnk - 27-02-2012, 23:38
m6riano napisał/a: |
davido1990 napisał/a: | Czyli lozyska na walku sprzęgłowym mam do wymiany |
Jeśli puszczasz sprzęgło i słyszysz huczenie wprost proporcjonal;ne do obrotów silnika(tak samo podczas jazdy)-to tak. |
Jestem taki złośliwy chochlik i żeby nie było za prosto to powiem, że u mnie po wymianie obu łożysk na wałku sprzęgłowym i wymianie oleju...wyło jeszcze bardziej niż przed naprawą
Działo się tak przy -20st. na zewnątrz. Mój stres z tym związany koił fakt, że robotę wykonał mechanik klubowy Polski południowej i potwierdził, że skrzynia ma działać jak zegarek (tzn. sprawnie)
Owczar - 28-02-2012, 16:08
Według mnie skrzynia mocno zajechana. Luzy na wałku sprzęgłowym nie powinny wybijać pierwszego biegu, bo wałek pod obciążeniem przesuwa się w drugą stronę. 2 i 4 bieg owszem.
Podejrzewam, że poza wałkiem sprzęgłowym jest jeszcze coś. Wybierak odpada, bo jak już wrzucisz bieg to powinno być ok. Coś go przesuwa. Najpierw rozbiórka skrzyni i dobrego mechanika a potem kupno części. W ciemno nie polecam...
deejay - 28-02-2012, 23:54
komarsnk napisał/a: | Jestem taki złośliwy chochlik i żeby nie było za prosto to powiem, że u mnie po wymianie obu łożysk na wałku sprzęgłowym i wymianie oleju...wyło jeszcze bardziej niż przed naprawą
Działo się tak przy -20st. na zewnątrz. Mój stres z tym związany koił fakt, że robotę wykonał mechanik klubowy Polski południowej i potwierdził, że skrzynia ma działać jak zegarek (tzn. sprawnie) |
To coś zle wykonał swoją robotę
|
|
|