To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - Dekodowanie daty rejestracji pojazu

pompec - 28-02-2012, 14:45
Temat postu: Dekodowanie daty rejestracji pojazu
Od dłuższego czasu korzystam z ciekawego wortalu traktującego o tablicach rejestracyjnych... udzielają się tam pasjonaci tematu... można tam zapoznać się z historią tablic, poznać propozycje systemu rejestracyjnego itp... ale do rzeczy... czasem dobrze jest sprawdzić kiedy samochód wystawiony w ogłoszeniu był zarejestrowany, co może być przydatne w stwierdzeniu czy to handlarz i zarejestrował auto tydzień temu czy może właściciel i po pół roku sprzedaje - dlaczego? :P I w tym może pomóc nam wspomniany wcześniej wortal. Pomyślałem, że może niektórzy nie wiedzą o istnieniu takiej pomocy i postanowiłem się nią podzielić. Moderatorów proszę o potraktowanie tego tematu jak uznają za stosowne. Napisałem go w najbardziej oczywistym miejscu ale może trafi gdzie indziej. Pokrótce opiszę procedurę sprawdzenia (oczywiście przybliżonej) daty rejestracji.

1. Wchodzimy na: www.wptr.pl
2. Wchodzimy w zakładkę: obecnie wydawane (po lewej stronie)
3. Wybieramy odpowiednie województwo, potem powiat
4. Jeśli nie wiemy jakie województwo i powiat oznaczają numery z auta, należy wpisać na stronie głównej w wyszukiwarkę wyróżnik literowy nr rej. Tam dowiemy się jakie to woj. i powiat.
5. Klikamy przy wybranym powiacie w literkę „H” – historia
6. Szukamy najbliższego, szukanemu, numeru i patrzymy kiedy został zarejestrowany.

Metoda zgrubna ale z dokładnością ok. 1 tygodnia możemy określić kiedy auto zostało zarejestrowane. Ja tak już parę razy sprawdzałem. To czasem dużo mówi.

Przykład:

http://otomoto.pl/mitsubi...-C23073344.html

ten Galant został zarejestrowany między 22. a 24 lutego 2012 :P

http://wptr.pl/xml/ho/349_2012_02_28_14_00.xml

akbi - 28-02-2012, 16:30

ciekawe co ten portal powie o dacie rejestracji mojego Galanta :)
Juiceman - 28-02-2012, 16:33

Mojej rejestracji nawet nie widzi xD hyhy
Tomek - 28-02-2012, 16:44

Cytat:

ciekawe co ten portal powie o dacie rejestracji mojego Galanta :)

nie przewidziano anomalii

Juiceman napisał/a:

Mojej rejestracji nawet nie widzi xD hyhy

bo tam nie ma spisu wszystkich rejestracji
to jest spis użytkowników, kto, co, kiedy rejestrował
mając numer zbliżony do innego możesz określić +/- kiedy twój był rejestrowany

pompec - 28-02-2012, 16:57

tomek84 napisał/a:
bo tam nie ma spisu wszystkich rejestracji
to jest spis użytkowników, kto, co, kiedy rejestrował
mając numer zbliżony do innego możesz określić +/- kiedy twój był rejestrowany

o to właśnie chodzi... są pewnie powiaty rzadziej aktualizowane i mniej dokładne... ale generalnie zawsze można coś wywnioskować...

[ Dodano: 28-02-2012, 16:58 ]
akbi, podaj mi na PW swój nr. rej. jak możesz... ciekawe z jaką dokładnością strzelę :mrgreen:

akbi - 28-02-2012, 19:47

pompec, G0 AKBI :) :P
Tomek - 28-02-2012, 19:50

a jednak jest: 26.8.2007, ale to raczej data dodania, a nie data zarejestrowania

[ Dodano: 28-02-2012, 19:51 ]
swoją drogą to czy tutaj nie mamy do czynienia z ujawnianiem prywatnych danych??

pompec - 28-02-2012, 23:17

akbi napisał/a:
pompec, G0 AKBI

heh, a ja myślałem, że to zasłona na fotce...

a jednak Cię ustrzelili :P

http://wptr.pl/index.php?...ualne&ps=G&k=30

[ Dodano: 28-02-2012, 23:19 ]
tomek84 napisał/a:
swoją drogą to czy tutaj nie mamy do czynienia z ujawnianiem prywatnych danych??

jak by tak było, to już dawno strona by nie mogła działać... nikt nie podaje danych osobowych...

JCH - 28-02-2012, 23:56

WoW :!:
To działa :)

Jest moja tablica z moto (nawet zdjęcie dostępne po zalogowaniu) :)
Samochód - jest taka o 1 numer starsza :)

zichu - 29-02-2012, 00:35

to w moim przypadku to dziwne:) bo wychodzi na to ze moje rejestracje były od 2008r a poprzedni wlaściciel miał samochod 6 lat bo tyle było wpisów w dowodzie:) czyli były wydane w 2006:P