Chcę kupić Galanta! - Dekodowanie daty rejestracji pojazu
pompec - 28-02-2012, 14:45 Temat postu: Dekodowanie daty rejestracji pojazu Od dłuższego czasu korzystam z ciekawego wortalu traktującego o tablicach rejestracyjnych... udzielają się tam pasjonaci tematu... można tam zapoznać się z historią tablic, poznać propozycje systemu rejestracyjnego itp... ale do rzeczy... czasem dobrze jest sprawdzić kiedy samochód wystawiony w ogłoszeniu był zarejestrowany, co może być przydatne w stwierdzeniu czy to handlarz i zarejestrował auto tydzień temu czy może właściciel i po pół roku sprzedaje - dlaczego? I w tym może pomóc nam wspomniany wcześniej wortal. Pomyślałem, że może niektórzy nie wiedzą o istnieniu takiej pomocy i postanowiłem się nią podzielić. Moderatorów proszę o potraktowanie tego tematu jak uznają za stosowne. Napisałem go w najbardziej oczywistym miejscu ale może trafi gdzie indziej. Pokrótce opiszę procedurę sprawdzenia (oczywiście przybliżonej) daty rejestracji.
1. Wchodzimy na: www.wptr.pl
2. Wchodzimy w zakładkę: obecnie wydawane (po lewej stronie)
3. Wybieramy odpowiednie województwo, potem powiat
4. Jeśli nie wiemy jakie województwo i powiat oznaczają numery z auta, należy wpisać na stronie głównej w wyszukiwarkę wyróżnik literowy nr rej. Tam dowiemy się jakie to woj. i powiat.
5. Klikamy przy wybranym powiacie w literkę „H” – historia
6. Szukamy najbliższego, szukanemu, numeru i patrzymy kiedy został zarejestrowany.
Metoda zgrubna ale z dokładnością ok. 1 tygodnia możemy określić kiedy auto zostało zarejestrowane. Ja tak już parę razy sprawdzałem. To czasem dużo mówi.
Przykład:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C23073344.html
ten Galant został zarejestrowany między 22. a 24 lutego 2012
http://wptr.pl/xml/ho/349_2012_02_28_14_00.xml
akbi - 28-02-2012, 16:30
ciekawe co ten portal powie o dacie rejestracji mojego Galanta
Juiceman - 28-02-2012, 16:33
Mojej rejestracji nawet nie widzi xD hyhy
Tomek - 28-02-2012, 16:44
Cytat: |
ciekawe co ten portal powie o dacie rejestracji mojego Galanta |
nie przewidziano anomalii
Juiceman napisał/a: |
Mojej rejestracji nawet nie widzi xD hyhy |
bo tam nie ma spisu wszystkich rejestracji
to jest spis użytkowników, kto, co, kiedy rejestrował
mając numer zbliżony do innego możesz określić +/- kiedy twój był rejestrowany
pompec - 28-02-2012, 16:57
tomek84 napisał/a: | bo tam nie ma spisu wszystkich rejestracji
to jest spis użytkowników, kto, co, kiedy rejestrował
mając numer zbliżony do innego możesz określić +/- kiedy twój był rejestrowany |
o to właśnie chodzi... są pewnie powiaty rzadziej aktualizowane i mniej dokładne... ale generalnie zawsze można coś wywnioskować...
[ Dodano: 28-02-2012, 16:58 ]
akbi, podaj mi na PW swój nr. rej. jak możesz... ciekawe z jaką dokładnością strzelę
akbi - 28-02-2012, 19:47
pompec, G0 AKBI
Tomek - 28-02-2012, 19:50
a jednak jest: 26.8.2007, ale to raczej data dodania, a nie data zarejestrowania
[ Dodano: 28-02-2012, 19:51 ]
swoją drogą to czy tutaj nie mamy do czynienia z ujawnianiem prywatnych danych??
pompec - 28-02-2012, 23:17
akbi napisał/a: | pompec, G0 AKBI |
heh, a ja myślałem, że to zasłona na fotce...
a jednak Cię ustrzelili
http://wptr.pl/index.php?...ualne&ps=G&k=30
[ Dodano: 28-02-2012, 23:19 ]
tomek84 napisał/a: | swoją drogą to czy tutaj nie mamy do czynienia z ujawnianiem prywatnych danych?? |
jak by tak było, to już dawno strona by nie mogła działać... nikt nie podaje danych osobowych...
JCH - 28-02-2012, 23:56
WoW
To działa
Jest moja tablica z moto (nawet zdjęcie dostępne po zalogowaniu)
Samochód - jest taka o 1 numer starsza
zichu - 29-02-2012, 00:35
to w moim przypadku to dziwne:) bo wychodzi na to ze moje rejestracje były od 2008r a poprzedni wlaściciel miał samochod 6 lat bo tyle było wpisów w dowodzie:) czyli były wydane w 2006:P
|
|
|