[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Centralny zamek - awaria!!!
mikus_1984 - 29-02-2012, 19:47 Temat postu: [CA1A 1.3] Centralny zamek - awaria!!! Witem serdecznie. Mam następujący problem którego nie znalazłem nigdzie na forum...
A wiec po koleji.... Zakaładałem kierunkowskazy do colta 1.3 z 1995 roku. PO założeniu właczyłem celem sprawdzenia i widocznie gdiześ zrobiło sie zwarcie i spaliło bezpiecznik (nie działały kierunki, ale awaryjne działały poprawnie) Ten sam bezpiecznik jest też chyba odpowiedzialny za poduszke powietrzną bo zaświeciła sie kontrolka SRS i nie gasła nawet przy odpalonym samochodzie. Znalazłem spalony bezpiecznik, wymieniłem na nowy, odlączyłem akumulator celem zresetowania komputera (że jak dostanie zasilanie to żeby nie było już problemu z kontrolką od SRS-a) Kierunki wróciły, kontrolka zgasła ale jak podlączyłem minusową klemę to centralny zamek sie odezwał ( zamkna lub otworzył juz nie pamiętam) Niezwróciłem na to uwagi do momentu kiedy chciałem otworzyć samochód... Bo nie udało mi sie z pilota, otworzyłem kluczykiem i zobaczyłem że z pilota moge tylko zamykac drzwi (lewe i prawe) ale nie moge już ich otwierac. Co moż ebyc tego przyczyną???? napewno nie zaden z silniczków bo zamykają sie oba, tak jak by działały tylko w jedną strone...
Misiek :) - 29-02-2012, 19:50
Sprawdź wszystkie bezpieczniki pod maską oraz w kabinie. Np u mnie za podświetlenie deski odpowiada bezpiecznik od pozycji.
Odłącz kierunek i podłącz jeszcze raz. Może jakieś zwarcie przy kierunku
WK89 - 02-03-2012, 11:24
zresetować pilot o centralnego ktoś to ostatnio opisywał
Major93 - 02-03-2012, 21:56
ja miałem podobny problem, przeczysciłem przekazniki pod maska po lewej, (styki) poruszałem bespieczniki, podociskałem, i działalo jak z salonu
mikus_1984 - 15-03-2012, 20:43
no próbowałem tak i nic ni epomogło:( a na dodatek zauważeyłem ze coś z elektryka sie stało:( mianowicie: przestała działaś lampka w bagażniku, lampka oświetleniowa w środku, )obie żąrówki dobre) podświetlenie zegara i jak otwoże drzwi to nie pokazuje na desce rozdzielczej ze są otwarte. przypuszczam ze powodem tego wszystkiego będzie to samo ogniwo, ale nie wiem gdzie go szukac bo vezpieczniki są dobre sprawdzałem.
Major93 - 15-03-2012, 22:03
jezeli bespieczniki sa dobre, przekazniki tez, zarówki tez, to moze gdzies kabel jakis Ci przepaliło, przerwało, przeżarło nie wiem? albo komputer swiruje, ale czy to mozliwe zeby takie objawy sie pojawiały? wydaje mi sie ze nie ale pewny to ja nie jestem..
plecho1 - 15-03-2012, 22:47
Nie wiem jak w Colcie, ale często w autach bezpieczniki są w dwóch miejscach, jedna skrzynka pod maską a druga w pobliżu nóg kierowcy. Może sprawdziłeś jedną skrzynkę bo te wszystkie obwody raczej są na jednym bezpieczniku. A pilotem możesz zamknąć za każdym razem, nawet jeśli auto dłużej postoi po wyjęciu klucza ze stacyjki lub zaraz po otworzeniu kluczem?
mikus_1984 - 16-03-2012, 07:01
sprawdziłem obie skrzynki bezpieczników i te pod maska i te przy nogach kierowcy. będe musiał sprawdzic chyba jeszcze raz bo na to wygląda ze to wszystko na jednym bezpieczniku jest. a samochód mi zamyka za każdym razem bez względu na to ile czasu stoi, zawsze zemknie ale juz nie otwiera. pozdrawiam
plecho1 - 16-03-2012, 07:17
Podejrzewam, że sterowanie pilotem masz nieoryginalne. A zamek z kluczyka zamyka i otwiera obie strony? Jeśli z kluczyka jest ok, to najprawdopodobniej albo nie łączy kabel sterujący otwieraniem pomiędzy sterownikiem od pilotów a sterownikiem zamka centralnego albo padł sterownik od pilotów.
Major93 - 16-03-2012, 07:34
a moze baterie w pilocie szwankują? ale to by lampka z bagażnika nie zwaliła sie... moze byc tak ze Ci przekaznik jakis zaśniedział, wyciągnac przeczyscic, docisnąc moze obrucic, pokombinowac...
|
|
|