To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - Zestaw do usunięcia wałków balansu 4g63

lewiasty - 05-03-2012, 01:11
Temat postu: Zestaw do usunięcia wałków balansu 4g63
Joł. Nie orientuje się ktoś gdzie można nabyć zestaw umożliwiający usunięcię wałków balansowych (zastępczy wałek, zaślepki i panewki)?http://www.maperformance.com/balance-shaft-elimination-kit-dsm-evo.html. Tutaj widać o co mi chodzi dokładniej. Ktoś z Was może już ściągał to z krajów zachodnich tudzież ma dojście do tych części na terenie PL? Pozdrawiam!
Maretzky85 - 05-03-2012, 07:26

Panewek nie potrzeba, wałek się da kupić w polsce, tylko pompę oleju bez wałków trza sprowadzać. Albo dorobić zaślepkę po prostu.
lewiasty - 05-03-2012, 13:20

a przypadkiem nie trzeba nabić panewek o 180* inaczej niż w pierwowzorze? Pytam bo nigdy tego jeszcze nie robiłem:) W tym momencie mam to zrobione dość po chamsku (poprzedni właściciel)- wałek od pompy oleju jest ucięty zaraz za pokrywą, więc jedynym podparciem dla paska jest osłona olejowa. To nie ma prawa wytrzymać, prawda? Poza tym nie lubię takiej prowizorki. Proszę o dalsze porady.
Maretzky85 - 05-03-2012, 21:31

Panewki trzeba obrócić, żeby zakrywały otwory olejowe. Ale nie muszą być nowe.
Wałek musi być wyważony. Najlepiej kupić ori za jakieś 100 ileśtam złotych.
A na drugi wałek nie zakładać paska, albo wywalić i zaślepić dziurę.

lewiasty - 06-03-2012, 02:03

Ale przecież istnieje możliwość, aby obydwa te wałki wywalić. Wiem, że kosztem lekkich wibracji, ale się da. Czyż nie? Nie chcę tam żadnych ruchomych elementów oprócz głównego wału. A więc ma ktoś dojście do tych zestawików?
Maretzky85 - 06-03-2012, 06:47

No przecież Ci napisałem jak wywalić wałki...