Carisma - Techniczne - dym z korka wlewu oleju
uziok - 05-03-2012, 18:54 Temat postu: dym z korka wlewu oleju Witam
Panowie mam poważny problem ponieważ od niedawna zauwazyłem że po odkręceniu korka wlewu oleju wydobywa sie biały dym, co moze być przyczyną ? dodam ze ostatnio miałem problemy z odpaleniem samochodu a powodem był olej na wszystkich świecach (poziom oleju na bagnecie full),poza tym obroty lekko falują na biegu jałowym przy ciepłym silniku i przerywanie podczas przyspieszania ? co może być przyczyna tych problemów ,przeszukałem forum ale nic nie znalazłem dodam ze mam cari 1,8 GDI 97r .Prosze o pomoc
reicz - 05-03-2012, 18:57
moim zdaniem przypuszczam, że to niestety uszczelka pod głowicą
uziok - 05-03-2012, 18:58
uszczelka była wymieniana miesiąc temu więc jest nowa
Saqu - 05-03-2012, 20:01
to ze jest nowa nie znaczy ze nie mogło jej ... wydmuchać
uziok - 06-03-2012, 21:40
panowie macie jeszcze jakieś inne propozycje .. ? poprzednie oczywiście biorę pod uwagę
marko81 - 10-03-2012, 19:58
sprawdz czy masz olej
zwolin - 11-03-2012, 14:31
Wypalone gniazdo zaworowe? Błędy przy montażu (to bym obstawiał w pierwszej kolejności. Raz robiłem remont silnika - nie w miśku- i od tamtej pory jestem zdania, że po zabiegach typu wymiana uszczelki zawsze coś się okazuje sp...źle złożone.
Jak poziom płynu chłodzącego? Nie ma oczek jak w rosole?
Jak wygląda olej (czysty klarowny, czy jakieś smugi innego koloru)?
uziok - 11-03-2012, 20:21
płyn mi dośc ostro spieprza sa przypuszczenia ze cos z głowica nie tak .. moze być pęknięta wymieniał ktoś głowice ? jeśli tak to prosze opisac mniej więcej jak to z tym jest
robertdg - 11-03-2012, 20:33
Trzeba zdemontowac rozrząd, kolektory, pokrywe zaowrów, przewody chłodnicze, pompe wysokiego ciśnienia, trochę kręcenia jest
zwolin - 11-03-2012, 22:20
uziok napisał/a: | sa przypuszczenia ze cos z głowica nie tak .. moze być pęknięta |
albo blok na przekład
ale najprędzej poprostu uszczelka, ew głowica pokrzywiona po tym jak ją jakiś fachman rurą dokręcił
uziok - 12-03-2012, 19:51
ale własnie nie ma objaw że to uszczelką owszem czasem ma takie dziury w mocy tzn raz ma kopa jak nie wiem a raz ją muli jak cholera przy nagłym dodaniu gazu ... ale wracając do tematu wszystko wskazuje na to ze to głowica pękła na kanele wydechowym moze płyn chłodniczy uciekac do wydechu i tam się spala .. bo dosyć ostro kopci na biało no i kopci jak się zagrzeje
|
|
|