Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pytanie o przepustnice 1.8 gdi 125km.
parys2007 - 06-03-2012, 20:08 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Pytanie o przepustnice 1.8 gdi 125km. Witam.Dwa tygodnie temu stałem się posiadaczem carismy 1.8gdi 125km. i oczywiscie na początku wyszły problemy z obrotami,wyczyściłem przepustnice było na niej sporo nagaru,po zamontowaniu z powrotem obroty wieszają sie na około 1200rpm. czasem spadną do 600. Podczas czyszczenia zauważyłem ze przepustnica jak ją otworzę i zamknę to się nie domyka muszę ją popchnąć lekko żeby się domknęła.Czy tak ma być?[/list]
Saqu - 06-03-2012, 20:14
nie powinna się zawieszać, powinna chodzić płynnie od pełnego otwarcia do zamknięcia
parys2007 - 06-03-2012, 20:20
a czego to może być wina?wyczyściłem ją bardzo dokładnie.
Lemark - 07-03-2012, 23:50
A adaptacje przepustnicy robiłeś? Jak nie to długo jeździsz już po wyczyszczeniu? Mi po odłączeniu aku i przy niskich temperaturach też kręciła koło 1200. Ale po tygodniu nauczyła się sama obrotów i jest już w miare ok. Więc jesli nie zrobiłeś adaptacji przepustnicy to przez pewien czas może tak być i powinna sie sama ustawić . A co do tego domykania to nie wiem
parys2007 - 08-03-2012, 18:55
po czyszczeniu przepustnicy zrobiłem około 300 kilometrów i nic się nie poprawiło a wręcz przeciwnie doszło do tego szarpanie jak zdejmę nogę z gazu w trakcie jazdy to skacze jak kangur,próbowałem wybłyskać błędy ale żadnych nie ma.jak dalej szukać przyczyny?
Brion - 08-03-2012, 20:30
Może sprawdź też świece czy nie są zalane olejem
parys2007 - 09-03-2012, 15:02
świece są suchutkie i nowe wymieniałem w Holandii nawet nie pytajcie o cenę!!!
Bartek - 09-03-2012, 15:10
parys2007, który model Carismy (przepustnica z linką, elektroniczna przedlift, czy polift)?
parys2007 - 09-03-2012, 18:08
po lift elektroniczna 125km.
Bartek - 09-03-2012, 19:13
Po dopchnięciu do pozycji zamkniętej zostaje zamknięta, czy otwiera się?
Czujesz mechaniczny opór w czasie przekręcania klapy, czy tylko magnetyczny?
parys2007 - 09-03-2012, 19:38
jak ją delikatnie otwieram i zamykam to się do końca nie zamknie ale jak nacisnę przepustnice i puszcze to się domknie jakby jakaś sprężynka była uszkodzona i nie dociąga jej do swojej pozycji.
[ Dodano: 13-03-2012, 19:19 ]
wymieniłem przepustnice i żadnej poprawy dzieje się prawie tak samo jak na starej,proszę pomóżcie co mogę jeszcze sprawdzić?
[ Dodano: 13-03-2012, 19:50 ]
panowie a co reguluje przepustnice które czujniki?
amfi1 - 05-05-2012, 12:34
Mam podobny problem - w 1.8 GDI 122 KM 2001 r - przepustnica nie domyka się, komputer zgłasza błąd sterowania przepustnicą (niestety nie znam kodu).
Cała historia wyglądała tak: odłączyłem na noc akumulator, po podłączeniu chciałem przeprowadzić procedurę nauki obrotów; po 10 minutach pracy silnika nagle obroty skoczyły do 3 tys i włączyła się lampka CE. Kolejne odłączanie akumulatora nie pomogło. Obecnie samochód zachowuje się tak, że dopóki w trakcie jazdy nie zejdzie z obrotami do 2 tys to jest ok - da się normalnie jeździć, nie ma błędu CE. Po zejściu do 2 tys włącza się CE i przechodzi w tryb awaryjny (obcina max obroty do 2,5 - 3 tys).
Ostatnio przepustnica naprawiana była na początku roku - odklejony magnes i po naprawie było ok (wtedy również była czyszczona).
Po rozkręceniu przepustnicy widać, że nie domyka się - popchnięta palcem i puszczona wraca na pozycję niedomknięcia. Czy jest szansa na regenerację? Za używaną przepustnicę zaproponowano mi na szrocie prawie 1 tys zł. Czy może być to jakiś problem z jej regulacją?
Czy szukając używanej przepustnicy na wymianę trzeba szukać takiej o identycznym symbolu EAC?
momez - 18-10-2012, 12:19
mam przepustnice na linke, a po wyczyszczeniu niezbędna jest nauka obrotów, najlepiej po podłączeniu do kompa. osobiście zamiast kompa robie reset odłączając na noc akumulator. następnie ruszam i na każdym biegu po kolei kręcę silnik do 5-6 tys. obrotów po czym puszczam nogę z gazu i zwalniam do 1tys. obrotów. czynność należy powtarzać do skutku a przepustnice czyścić co 15000km biorąc pod uwagę że tankujemy na polskich stacjach
[ Dodano: 18-10-2012, 12:22 ]
a jakie macie objawy? bo niedomykająca się przepustnica to większe obroty silnika i lekkie szarpanie. jeżeli szarpie na tyle że nazywasz to skokami kangura to możliwe że pora wyczyścić kolektor ssący i wymienić filtr powietrza
MKonrad - 25-11-2012, 01:33
Czy niedomykająca się przepustnica = jej uszkodzenie ?
U mnie jest dokładnie tak. Przy wyłączonym silniku mogę domknąć ją no.palcem. ale i tak wraca do pozycji niedomkniętej.
Carisma ma lekkie zamulenie (nieregularnie) na niskich obrotach - tak do 2,5 tys. i nie wiem co jest tego przyczyną.
i9i - 25-11-2012, 09:44
Trochę inaczej: Przepustnica na linkę powinna być domknięta, gdyż tam niskimi obrotami steruje silniczek krokowy. Natomiast w przepustnicy elektronicznej nie ma krokowca i całą przepustnicą oraz zakresem obrotów steruje ECU za pomocą silniczka (siłownika) i te dwie kwestie należy rozdzielić. Co do zamuleń i szarpań to najczęstszą przyczyną jest co prawda rozregulowana bądź brudna przepustnica ale może też być syf (nagar) w kolektorze dolotowym, kanałach i w samej komorze spalania, oraz w równym stopniu problemy z pompą wysokiego ciśnienia.
|
|
|