Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Zatarta pompa kllimy - jak ją wyjąć?
Charlie - 12-03-2012, 12:35 Temat postu: [Cari 1.6] Zatarta pompa kllimy - jak ją wyjąć? Witam, tym razem mam następujący problem: Pompa klimatyzacji jakiś czas temu zerwała mi pasek klinowy, przestało się kręcić koło na niej. Założyłem krótszy pasek żeby mieć wspomaganie i tak jeżdżę, ale że lato się zbliża (no...wiosna), to pomyślałem że czas się tym zająć. I teraz mam następujące pytanie: Co zrobić? Chciałem wyjąć pompę, ale blokuje ją chłodnica i parę innych instrumentów w komorze....Nie chcę calkowicie odkręcać przewodów z czynnikiem, rzecz jasna. Jak ją wyjąć na powierzchnię, żeby zobaczyć co się stało? Co się mogło stać? Czy czeka mnie wymiana całej pompy czy tylko naprawa jakichś elementów? (sprzęgiełka, łożyska...?)
Z góry dzięki!
robertdg - 12-03-2012, 18:32
Zdemontuj sprzęgło elektromagnetyczne, jezeli nie da rady obrócić wałkiem to znaczy, ze kompresor do regeneracji albo wymiany:
Stawiam na zatarty kompesor
Charlie - 12-03-2012, 19:03
Ok, dzięki za info. Ale powiedz mi jeszcze, jak się dostać do tej pompy? Mam to zrobić bez odkręcania jej?
robertdg - 12-03-2012, 19:47
Jeżeli da się ja na tyle przestawić aby podejść ściągaczem to tak
adaśko - 12-03-2012, 23:26
Charlie, mam do sprzedania sprężarkę od cari 1,6 wiec jak swojej nie naprawisz to odezwij sie.
Charlie - 13-03-2012, 01:16
A ja bede miec cały samochód do sprzedania za niedługo, więc podziekuje Nie mam zamiaru inwestować ani złotówki w tego grata (chociaż służył dobrze)
|
|
|