Carisma - Techniczne - czarna kopułka ???
pkp30 - 14-03-2012, 14:28 Temat postu: czarna kopułka ??? http://www.fotosik.pl/u/pkp30/album/1096921
moje pytanie dotyczy czarnej puszki (nie wiem jak nazwać) do czego służy lub za co odpowiada ? na fotkach pokazane jest o co mi chodzi i czy normalne jest ze olej wycieka z tego i jaka przyczyna jest tego będę wdzięczny
robertdg - 14-03-2012, 18:21
To odma, spróbuj doci±gn±ć opaski, ewnetualnie poszukaj nowej, kiedy¶ widziałem na allegro takie odmy z wysyłk± blank nówki w okolicach 150zł
game1 - 14-03-2012, 22:22
Odm± powinny powracać opary oleju. Zobacz czy żaden przewód nie jest zatkany. Jak odpalisz silnik i będzie pracował na biegu jałowym odkręć korek od oleju i zobacz czy ci nim olej nie sadzi do góry.
pkp30 - 16-03-2012, 08:40
game1 napisał/a: | Odm± powinny powracać opary oleju. Zobacz czy żaden przewód nie jest zatkany. Jak odpalisz silnik i będzie pracował na biegu jałowym odkręć korek od oleju i zobacz czy ci nim olej nie sadzi do góry. |
sprawdziłem sadzi olej do góry tz. chlapie czy jakie¶ specjalne ¶rodki potrzebuje do czyszczenia przewodów i czy t± odmę łatwo zdemontuję ????
game1 - 17-03-2012, 18:26
Nie potrzebujesz żadnych ¶rodków do przeczyszczenia przewodów. Wystarczy powietrze ze sprężarki zawsze ja tak w swoim dieslu czy¶ciłem. Nie wiem jak w twoim samochodzie jest mocowania odma, ale z reguły jest mocowana opaskami. Musisz się przyjrzeć. Być może na dmie może być jaki¶ filtr. Jeżeli rzuca ci olej korkiem z reguły s± dwie przyczyny wysokie ci¶nienie oleju (odma kieruje opary oleju, który tworzy podci¶nienie) lub niestety grubsza robota pier¶cienie olejowe na tłokach. Jak wyczy¶cisz odmę i nie pomoże to podjedĽ do mechanika żeby sprawdził ci¶nienie na cylindrach.
|
|
|