To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Nowe przepisy ruchu drogowego.

Karwoś - 15-09-2005, 09:26
Temat postu: Nowe przepisy ruchu drogowego.
Doszly mnie sluchy (od znajomego policjanta), że weszly w życie nowe przepisy:
1. Wyprzedzanie na linii ciąglej jest dozwolone jezeli nie zagraza to bezpieczenstwu,
2. To samo dotyczy wyprzedzania na skrzyzowaniach,
3. Kazdy znak "ustap pierwszenstwa" jest rownoznaczny ze znakiem STOP - i trzeba sie zatrzymac,

Czy ktos moze wie czy to prawda czy tylko zapowiedzi, ktore jeszcze nie obowiazuja i jeszcze dlugo nie beda??

JCH - 15-09-2005, 11:40
Temat postu: Re: Nowe przepisy ruchu drogowego.
Karwoś napisał/a:
Doszly mnie sluchy ...

Ad.1. Bardzo dobrze. Wyprzedzić rowerzystę, motorower, traktor, kierownika w kapeluszu który używa tylko max 2-giego biegu .... Tylko po co w takim razie linia przerywana?

Ad.2. Bardzo niebezpieczne. Lepiej niech to nie wejdzie w życie.
Ad.3. Bez sensu. Często bezpieczniej włączyć się do ruchu "z jazdy" niż "ze stopu".

Efa! - 15-09-2005, 13:28

ad. 1. Totalna bzdura - po coś w końcu te ciągłe są - jak w miejscu przy takiej linii określić, co zagraża bezpieczeństwu, a co nie, skoro to właśnie jej występowanie ma ostrzec nas przed potencjalnym niebezpieczeństwem???
ad. 2. Zgadzam się z JCH.
ad. 3. kontrowersyjne (ja tam jestem przeciwko ze względów ekonomicznych).

Anonymous - 15-09-2005, 16:29

Mam nadzieję że znajomy policjant tylko żartował.
Hubeeert - 15-09-2005, 17:14
Karwoś napisał/a:
1. Wyprzedzanie na linii ciąglej jest dozwolone jezeli nie zagraza to bezpieczenstwu,
3. Kazdy znak "ustap pierwszenstwa" jest rownoznaczny ze znakiem STOP - i trzeba sie zatrzymac,

Czy ktos moze wie czy to prawda czy tylko zapowiedzi, ktore jeszcze nie obowiazuja i jeszcze dlugo nie beda??

1. To po kiego c***a tyle ich wymalowano w Polsce :?: Nigdzie nie widziałem ich tyle co u Nas.
2. Jaaasne :roll: i wszyscy zdrowi :?:
3. Patrz wyżej

Głupi żart kolegi - te zmiany spowodowałyby tylko jedno - kupiłbym sobie BRDM-a na jakikolwiek wyjazd. I na wszelki wypadek juz teraz zainwestowałbym w małe działko. 30mm.

Moominek - 15-09-2005, 17:33

Ad.2. Przecież to już obowiązuje :) Na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym i kilku pasach w jednym kierunku ;)
Ad.3. Niech poprawią najpierw ustawienie znaków. Ileż jest miejsc, gdzie stosując się do przepisów i zatrzymujac na wysokości znaku STOP poprostu nic nie widać? :)

Karwoś - 15-09-2005, 21:59

Mi tez te przepisy nie podobaja sie za bardzo - szczegolnie ten 3 ale ja tylko pytam :)
ROMEL - 16-09-2005, 07:47

Moominek !

Przy skrzyżowaniu ze STOP - nie masz obowiązku zatrzymać sie dokładnie na wysokości znaku - w przepisach pisze wyrażnie że zatrzymujemy sie w miejscu w którym nie "wymusimy" a wszystko widzimy... tak mi sie zrymowało... w przypadku gdy jest znak STOP i prostopadła do si jezdni ciągła linia to wtedy właśnie zatrzymujemy sie ale na wysokości linii przednią osią autka....

Proponuję mała lekturę _ PRAWO ORUCHU DROGOWYM_

Przyznam sie że czytam co jakis czas (co pół roku) nowe wydania lub jak sa jakies zmiany, powiem że całkiem fajna zabawa - usmiac sie można nie raz...z kontrukcji zdań i takie tam..

Pozdrawiam

Anonymous - 16-09-2005, 08:23
a czy to nie bylo po jakies imprzce :lol: :lol: :lol:
bo:
ad1: smerfy uwielbiaja za to wlepiac mandaty wiec od zloba sie nie oderwa!
ad2: bardzo niebezpieczne wiec malo realne
ad3: pewnie chca znowu interes ukrecic im wymienic w calym kraju znaki ustap pierwszenstwa na znaki stop :mrgreen:

Leppe - 16-09-2005, 12:13

Ludzie takiej bzdury to jeszcze nie czytalem zapanowalaby anarchia na polskich drogach.
a tak na powaznie to zeby takie przepisy mogly wejsc w zycie musieli by je wprowadzic w unii europejskiej (bo przeciez do niej nalezymy, a skoro nalezymy to nadrzedne sa przepisy unii a w unii znak stop caly czas oznacza to samo). Pozatym po co bylby w tedy znak ustap pierwszenstwa. Jak ktos pamieta kiedys znak stop w Polsce byl okragly a w Europie taki jak jest teraz, wprowadzilismy zmiany znaku STOP ale czy wiecie dlaczego osmiokat a nie okragly ano dlatego, ze zawodnik jadacy z przeciwka nie widzialby jaki to jest znak (moglbybyc np. zakaz ruchu lub inny z okragluch) dlatego ten jeden jedyny znak ma inny krztalt.
Nowe zmiany w przepisach o ruchu drogowym sa i jest ich ogrom biada temu ktory zna stare przepisy a spotka na skrzyzowaniu kogos kto zna nowe przepisy i bedzie chcial to wykozystac.
Maly przyklad odnosnie sygnalizacji swietlnej nowe przepisy mowia, ze zielone swiatlo uprawnia nas do wjechania poza sygnalizator swietlny ale nie na skrzyzowanie.

Kofi - 16-09-2005, 14:41
Karwoś napisał/a:

Dowcipniś :)

JCH - 07-02-2015, 14:40

A tymczasem..... :roll:

Sejm radykalnie zaostrzył przepisy drogowe

Najważniejsze zmiany:
:arrow: kierowcy, którzy przekroczą dozwoloną prędkość o minimum 50 km/godz. w obszarze zabudowanym, stracą prawo jazdy na trzy miesiące

:arrow: Prowadzenie pojazdów bez wymaganych uprawnień po ich odebraniu przez sąd będzie przestępstwem, a nie wykroczeniem

:arrow: Osoby skazane za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości, które będą się starać o przywrócenie uprawnień, gdy orzeczono wobec nich zakaz, będą miały obowiązek zainstalowania w samochodzie blokady alkoholowej.

:arrow: W przypadku recydywy, czyli ponownego skazania kierowcy za jazdę po pijanemu, sąd będzie orzekał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów

Źródło o cały artykuł :arrow: tutaj

mjsystem - 07-02-2015, 15:29

JCH napisał/a:
Osoby skazane za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości, które będą się starać o przywrócenie uprawnień, gdy orzeczono wobec nich zakaz, będą miały obowiązek zainstalowania w samochodzie blokady alkoholowej.

Bubel legislacyjny. W którym samochodzie? matki, ojca, teściowej, teścia, żony, męża, syna, brata, siostry, firmy, szefa, banku, firmy leasingowej?

Tovija - 07-02-2015, 17:40

(Strzepuje okruchy z ramienia w sposób wymanierowany)
W sumie to żaden punkt mnie nie dotyczy, bo raz, że jeżdżę przepisowo a dwa, nie piję ;) Więc mogą mi naskoczyć ;)

Hubeeert - 07-02-2015, 18:37

mjsystem w samochodzie, który prowadzą. Przyłapane na jeździe jakimkolwiek bez blokady będą podlegały karze.
Bubel?
To tak jak powiedzieć, że zakaz jazdy po alko jest bublem bo przecież nikt nie jest w stanie wyłapać wszystkich jeżdżących po pijaku...