To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Raz odpala, raz nie - dziwny dĽwięk spod maski

SalMits - 21-03-2012, 14:19
Temat postu: Raz odpala, raz nie - dziwny dĽwięk spod maski
Witam

od dłuższego czasu mam u siebie problem z odpalaniem. Obojętnie czy na ciepłym, czy na zimnym silniku samochód czasami nie chce odpalać (rozrusznik kręci elegancko). ¦wiece, kable WN oraz filtr paliwa były niedawno wymieniane. Przepustnica również była czyszczona (faluj±ce obroty) oraz naprawiany sterownik komputera (wilgoć +mróz).

Dzisiaj wyj±tkowo kaprysił przy każdej probie odpalenia, za każdym razem trzeba było kombinować z 5 min. Co zauważyłem: gdy przekręcam na zapłon, to spod maski dobiega dziwny dĽwięk, jakby przetasowywania tali kart (dĽwięk jaki wydaj± zębatki również). Tak jakby jakie¶ urz±dzenie się uzbrajało? Przekręcałem więc tak długo na zapłon, aż nie usłyszałem tego dĽwięku i wtedy samochód od razu odpalił. Jak±¶ godzinę póĽniej, gdy wsiadałem do samochodu, zwróciłem na ten dĽwięk uwagę przy zapalaniu i po przekręceniu stacyjki dĽwięku nie było i samochód również normalnie odpalił...

Czy kto¶ ma pomysł, co to może być? :)

-----
Byłem przed chwil± zobaczyć dokładniej z koleg± i dĽwięk dochodzi z okolicy przepustnicy. Nie ma tam oprócz silnika krokowego niczego innego co mogłoby wydawać ten dĽwięk?