To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Nju Gal in da Uć

yaro1976 - 11-12-2006, 09:25
Temat postu: Nju Gal in da Uć
Witam, po dość długich poszukiwaniach i prawie 2 tysiącach km przejechanych po Polsce, nareszcie w sobotę na moim podwórku stanął utęskniony Sport Edition.
W sporej mierze dzięki Macii, który to pofatygował się za mnie na pierwsze oględziny tego cudeńka.
Pokrótce:
`99 Sport Edition
2.5 V6, klimatronik, automat, 4 podusie, szybki w prądzie, i takie tam, raczej podstawowe rzeczy.
resztę widać na zdjęciach :lol: , na chwilę obecnę tylko z oględzin, bo na razie nie miałem go kiedy ochlapać :twisted: . Teraz tylko go zalegalizować, podszykować i Heyah!

I teraz oczywiście jak to każdemu laikowi nasuwają się "głupie"pytania:
- czy opony 17`215 mają prawy być relatywnie głośnie - bo wg mnie są za głośne, nie są juz nowe - 2002?
- czy klimatronik będzie działał jeżeli temp zewnętrzna jest ok 10 st., no bo teraz już zgłupiałem czy ona w ogóle działa czy też nie - właśnie w takich temperaturach nie chłodzi zupełnie - :twisted:
- no i wczoraj podaczas nielegalnej jazdy testowej stała się rzecz straszna - kiedy testowałe kick-downa kółeczka z uwagi na brak TCL zdziebko zabuksowały , a kiedy odzyskały przyczepność wpadłem w jakiś rowek, tak więc było spore szrpnięcie - i od tej pory przestał działać prędkościomierz :cry: !!! - zwolniłem do "0" - przy ok 20 km zaczął działać a jak przyspieszyłem do ok 60 km gwałtownie opadła do 0!!?? - i tak za każdym razem, od o do 60 i potem w dół do 0. - no i jest problem - tam chyba nie ma żadnej linki - jak mniemam raczej opiera się to na elektronice, czy tak? Co może być powodem takiego zachowania?
- jakim olejem go zalać?
- i czy katalizator podlączony jest do jakichś obwodów? bo chcę go wywalić :lol:

To na chwilę obecną mnie nurtuje i gdyby ktoś miał wiedzę na te tematy byłbym wdzięczny za dobre słowo.

Pozdrawiam
yaro

Anonymous - 11-12-2006, 09:50

Ładne autko - ile Cię kosztował?
Odpowiadając na pytania:
- opony mogą być głośne z powodu ich zużycia oraz braku zbieżności
- olej - w zależności na jakim oleju jeżdził zalewasz syntetykim, półsytetykim albo mineralem (standardowo polecam sprawdzony Mobil1)

stanik - 11-12-2006, 10:10

autko pierwsza klasa :)
A co do tego prędkościomierza, to w Corsie ciotka miała identyczne objawy (raz działał a za chwile wszystko na zegarach się wyłączało aby po chwili znów zacząć działać i tak w kółko) i okazało się że winna była jakaś kostka elektryczna za zegarami, która nie zawsze kontaktowała tak jak trzeba. Być może od tego uderzenia na dołku u Ciebie też coś się poluzowało i wystarczy docisnąć?
Pozdrawiam i przyjemnej oraz bezawaryjnej jazdy życzę :)

Anonymous - 11-12-2006, 10:22

Ja leje Mobil 1 5W50. A jaki ma przebieg?? No i cena jesli wolno??
xcracing - 11-12-2006, 12:19

Gratuluje zakupu. Autko naprawdę bardzo ładne.

Co do opon to przy tej szerokości mogą trochę hałasować. (Ale szumieć mogą też łożyska kół) Szczególnie bieżniki kierunkowe są głośniejsze, asymetryczne podobno są cichsze.

Zegary pewnie nie kontaktują, o ile dobrze pamiętam są one połączone za pomocą dwóch, tkich jakby wtyczek. Może wystarczy nawet tylko docisnąć je lekko.

Chooper - 11-12-2006, 12:43

yaro1976 napisał/a:
Witam, po dość długich poszukiwaniach i prawie 2 tysiącach km przejechanych po Polsce, nareszcie w sobotę na moim podwórku stanął utęskniony Sport Edition.

Gratulacje :!: :!: :!: Jak Piwko sobie pojedzie nach Danzig, to bedziemy sie Twoim zachwycać :mrgreen:

kata możesz wywalić, ale wstaw coś wzamian, bo na przeglądzie będą kłopoty, i chyba trza zemulować drugą sondę, co by sie nie burzyła, że dostaje do odczytu inne spaliny niż powinna.

miłego uzytkowania i szerokiej drogi...

P.S. Widze Cie na sobotnim spotkaniu :!: :twisted:

yaro1976 - 11-12-2006, 15:02

Chooper napisał/a:

P.S. Widze Cie na sobotnim spotkaniu :!: :twisted:

Hehe co do spotkań to jeszcze trochę czasu upłynie - pierwej formalności :( .

Dodatkowe info:
przebieg - 172 kkm
cena - była raczej sztywna - 22 000 - ale ja też się za bardzo nie kłóciłem jak go obejrzałem :P
kwestia prędkościomierza już nieaktualna - jak jechałem dziś na przegląd to juz wszystko działało jak należy - hmmm zagadkowe, ale nie bede tego jakoś specjalnie rozgrzebywał :lol: .
opony - właśnie o to chodzi że opony są w bardzo dobrym stanie - więk kwestia zużycia odpada, zbieżność wg diagnosty - prefect, więc to może faktycznie łożyska - buuu - obaczymy.

Dzięki za życzenia i do zobaczenia na mieście!
yaro

Robson86 - 11-12-2006, 16:57

Gratuluje!! :mrgreen:
Piekne auto...tylko jak dla mnie szkoda ze "automat" :? ale poza tym reweeelka: wyglad, silnik, i w ogole łał :mrgreen: :mrgreen:
...oby sie dobrze spisywal :mrgreen: :mrgreen:
Pozdroo

Anonymous - 11-12-2006, 21:29

Co do opon to normalka.Mam tę smą wersję tylko sedana nawet ten sam rok no i oczywiscie te same kola/Pierwsza rzecza na jaka zwrocilem uwage to szum kol do ktorego sie nie umialem na poczatku przyzwyczaic.Opony roczne Dunlopy ,lozyska OK ,to poprostu tak szumia szerokie opony i nic wiecej.
Obecnie zalozone mam zimowki 195/15 i jest duzo ciszej,az zal bedzie zmieniac na letnie no ale coż...czego sie nie robi dla wyglądu :D
Widze ,ze masz tiptronica.I jak sie jezdzi?Bo mi super.Powiem szczerze,ze nie chcialbym manuala ale tez nie chcialbym pelnego automata.Toptronic jest piekny.
Jedyna wada jest to ,ze jednak troche wiecej pali przy takiej skrzyni ,no ale...jaki komfort :)

macia - 11-12-2006, 22:43

yaro1976 napisał/a:
dzięki Macii

Mam nadzieję, że będziesz się nim dłuuuuuuugo cieszył. Gratuluję :lol:

yaro1976 - 12-12-2006, 10:02

bokciu napisał/a:
Co do opon to normalka.Mam tę smą wersję tylko sedana nawet ten sam rok no i oczywiscie te same kola/Pierwsza rzecza na jaka zwrocilem uwage to szum kol do ktorego sie nie umialem na poczatku przyzwyczaic.Opony roczne Dunlopy ,lozyska OK ,to poprostu tak szumia szerokie opony i nic wiecej.
Obecnie zalozone mam zimowki 195/15 i jest duzo ciszej,az zal bedzie zmieniac na letnie no ale coż...czego sie nie robi dla wyglądu :D
Widze ,ze masz tiptronica.I jak sie jezdzi?Bo mi super.Powiem szczerze,ze nie chcialbym manuala ale tez nie chcialbym pelnego automata.Toptronic jest piekny.
Jedyna wada jest to ,ze jednak troche wiecej pali przy takiej skrzyni ,no ale...jaki komfort :)

Dziękuje wszystykim za życzenia, podszykuję go troszkę i będzie smigał! Zobacze co sie będzie działo jak założę zimówki :lol: . Co do komfortu jazdy - miałem pewne obawy czy sie przestawię, ale niesłuszne! Cisza spokój (tylko ta ebana roleta!), płynność jazdy, żadnych szarpnięć Po drugiej jeździe lewa noga nawet nie drgnęła :P .
Co do Tiptronica to jeszcze za bardzo nie wiem, nie miałem okazji za dużo z niego korzystać , ale pewnie i tak będzie raczej w odstawce - jestem leniwym madafakerem :twisted: .

Cóż tylko tankować i jeździć.

A jak to jest w końcu z tymi oznaczeniami, w manualu wyczytałem że mam EA5W (chyba), a ty widzę że masz inny typ, jak to można właściwie odczytać? Z VIN-u?

I oczywiście wrócę do kwestii Klimatronica, czy automatyczna AC zacznie chłodzić w temp. poniżej swojej dolnej granicy - 17 st.?

POzdrawiam
yaro

Anonymous - 12-12-2006, 11:14

yaro1976 napisał/a:
ale pewnie i tak będzie raczej w odstawce - jestem leniwym madafakerem

Pelny automat jest o tyle bez sensu ,ze przy predkosci 55 km/h masz zapieta juz czworke.Chcac delikatnie przyspieszyc auto jest zmulone i musisz wdepnac mu mocniej gazu zeby zredukowal,przyspieszasz za chwile noga z gazu i znowu czworka.I tak w kolko,nonstop zmienia te biegi redukuje,poza tym uwazam ,ze na tiptronicu lepiej sie zbiera zawsze mozesz sobie zredukowc przed wyprzedzaniem a tak to dopiero w trakcie redukuje.

krzysio1972 - 12-12-2006, 11:47

yaro1976 napisał/a:
A jak to jest w końcu z tymi oznaczeniami, w manualu wyczytałem że mam EA5W (chyba), a ty widzę że masz inny typ, jak to można właściwie odczytać? Z VIN-u?

W vin jest wszystko, z Twojego opisu i obrazka wynika, ze:
EA - 6 generacja >97r
5 silnik 2.5 V6 oznaczenie 6A13
W - kombi

zreszta poszukaj jakiegos vincheckera.

bokciu napisał/a:
Pelny automat jest o tyle bez sensu ,ze przy predkosci 55 km/h masz zapieta juz czworke

E, tam, ja mam przewaznie jeszcze jedynke ;-)