To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Pompa wtrskowa

krzysiu - 26-03-2012, 21:36
Temat postu: Pompa wtrskowa
Witam, jestem nowy więc wybaczcie jeśli powielam temat.
Jestem użytkownikiem carismy 1.9 td silnik f8qt od 4 lat.
Wtedy też wymieniłem rozrząd sam ale nie ustawiałem kąta wtrysku i nie blokowałem wału blokadą.Więc z której strony bagnetu znajduje się ta śruba do blokady, ponieważ jesli z lewej to mam ją ukręconą i mowy nie ma żebym ją odkręcił, i czy sam ustawie kąt wtrysku?
Tak wogóle to padło mi łożysko na pompie wtryskowej, pasek zesunął się z koła zębatego tak o 1cm.i to kółko jest luźne. Pasek troszeczkę uciągnąłem i we wtorek na 3.04 jestem umówiony w sobótce (70km.)na naprawę pompy.Koszt naprawy z wymontowaniem i wmontowaniem 600zł. Ale nie wiem czy mi ustawią początek kąta wtrysku, ale zaplanowałem sobie że wymienię najpierw rozrząd bo gdyby ustawili to miałbym problem z ustawieniem kąta z głowy.
Więc doradźcie mi czy mój plan jest ok. czy może zna ktoś ten warsztat ze sobótki i może coś o nim powiedzieć, a może jest jakiś pompiarz od lucasa bliżej oleśnicy. Mechanik polecił mi ten warsztat ponieważ nikt nie chce podjąć się naprawy tej pompy.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

[ Dodano: 27-03-2012, 14:18 ]
A może ktoś się orientuje, jak mogę jeszcze zablokować wał jeśli mam ukręconą tą śrubę gdzie moim zdaniem tam jest blokada wału. Jak patrzę na silnik to ok. 5cm. na lewo od bagnetu oleju.

[ Dodano: 29-03-2012, 19:06 ]
Dzisiaj wymieniłem rozrząd, bez większych problemów, wszystko pasowało na oznaczenia. Na pasku też były znaki.
Jedyny problem teraz to pompa wtryskowa, jak po ściągnięciu paska okręciłem kołem zębatym to słychać takie tykanie i jest luz na pompie jak ruszam tym kołem zębatym.
Wszystko skręciłem i odpaliłem na minutkę, we wtorek jade do sobótki z pompą, myślę że ustawią mi tam zaraz kąt wtrysku, no i bez problemu zajadę. Oczywiście do wtorku auto będzie stało bo boję się o tą pompę...
Może zna ktoś bliżej oleśnicy warsztat co zrobili by mi tą pompę???

muusk - 02-04-2012, 18:29

Pare warsztatów jest w Oleśnica ale gdzie dobrze robią pompy to nie wiem, zreszta sam musze sie do jakiegos udac w sprawie chyba świec zarowych .
krzysiu - 02-04-2012, 19:54

Nigdzie nie znalazłem w okolicy speca od pomp lucasa, na jutro jestem umówiony w sobótce.
Byle tylko carisma dojechała, rozrząd wymieniłem i myślę że wszystko mi poustawiają przy pompie i będzie gitara.
Dam znać jak sobie poradzą.

[ Dodano: 03-04-2012, 20:20 ]
Witam, misiaczek już chodzi jak powinien, wymienili łozysko w pompie i ustawili co trzeba, 5h czekania, 550zł
Pozdrawiam