To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - charczenie pod sprzęgłem

redaxe00 - 29-03-2012, 23:03
Temat postu: charczenie pod sprzęgłem
witam
cały czas mam takie charczenie pod sprzęgłem gdy jest auto na jałowym, natomiast gdy wcisnę sprzęgło do końca to chrobotanie ustaje i piękna cisza nastaje...:)
spotkałem się z dwoma opiniami:
1. może to być łożysko sprzęgła(koszt mały, roboty dużo, bo i tak sprzęgło trzeba rozbierać, a jak już, to wymienić całe, bo robota ta sama, mimo, że było wymieniane)
2. może być skrzynia do wymiany, bo podobno od sprzęgła powinno przestać charczeć już po minimalnym wciśnięciu, ale tak się nie dzieje, dopiero po wciśnięciu do końca...
no cóż, na razie nie bardzo wiem...
ilu mechaników tyle teorii...
jeśli możecie coś pomóc...

robertdg - 30-03-2012, 07:58

Łożyska wałka sprzęgłowego do wymiany (czyli trzeba grzebać w bebechach skrzyni)
scoratir - 30-03-2012, 14:32

U mnie jest podobnie, coś stuka w skrzyni. Myślę że to właśnie łożyska wałka sprzęgłowego.
Jaki jest orientacyjny koszt takich łożysk? No i czy dam radę rozebrać skrzynię a potem ją złożyć w domu? Garaż, klucze, ewentualne narzędzia mam.

Saqu - 30-03-2012, 15:23

redaxe00 napisał/a:
koszt mały, roboty dużo, bo i tak sprzęgło trzeba rozbierać, a jak już, to wymienić całe, bo robota ta sama, mimo, że było wymieniane

przecież sprzęgła nie trzeba rozbierać żeby wymienić łożysko wyciskowe? :O

Marilyn - 30-03-2012, 15:34

łożysko oporowe sprzegla, wiem na 100% bo ten element wytrzymuje bardzo slabo w carismach, mi padlo po 12 tys.... (komplet LUK)
redaxe00 - 30-03-2012, 18:36

no dobra, ale u mnie ten dźwięk dochodzi bezpośrednio spod pedału sprzęgła a nie z okolic skrzyni biegów...
grzesiekryn - 31-03-2012, 16:20

Saqu ma racje temat już był poruszany wiele razy mi to zajęło nie cały jeden dzień jest trochę roboty no cóż czego to my nie zrobimy z miłości do naszych miśków nie prawdaż :D