To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Dymienie z wydechu

game1 - 31-03-2012, 20:35
Temat postu: Dymienie z wydechu
Witam

Autko chodzi bez problemu, ale tydzień temu zauważyłem jedną zastanawiającą rzecz. Mianowicie po zgaszeniu autka z tyłu z wydechu wydobyła się biały dym i to przez parę minut. Wczoraj patrzyłem podczas jazdy jak samochód się rozgrzał z tyłu podczas przyspieszania też przez chwilkę wydobywał się biały dym. Co może być przyczyną?

sebkin - 31-03-2012, 23:02

W GDI jest to norma ;)
Morfi - 01-04-2012, 08:51

game1, Masz może olej Lotosa wlany do silnika ?
game1 - 01-04-2012, 12:01

Nie mam wlanego lotosa. Dwa miesiące temu samochód przyjechał z niemiec. Jeszcze oleju nie wymieniałem w silniku. Poprzedni właściciel w listopadzie dopiero serwisował. Dzisiaj jeszcze patrzyłem na końcówce tłumika jest czarny osad. Jak dotknąłem to widać było jakby wodę.
xluki - 01-04-2012, 12:26

game1, jaka była temperatura tego dnia?
scoratir - 01-04-2012, 13:01

Ale że co? Co ma do tego olej Lotosa? jest jakiś gorszy?
misibiczi - 01-04-2012, 15:59

Dobre z tym Lotosem... :lol:
scoratir - 01-04-2012, 16:42

Nie rozumiem, nie znam się na gatunkach olejów za bardzo.

A co do dymienia to może po prostu woda która nazbierala się w wydechu odparowuje i stąd dym (para wodna).

misibiczi - 01-04-2012, 16:59

scoratir, zgadzam się z Tobą całkowicie. Przecież Lotos sam w sobie nie odpowiada za objawy opisane przez autora wątku.
Morfi - 01-04-2012, 19:58

Lotos ma wiecej srodków czyszczących, stad moje pytanie a czarny nalot jest normalnym ojawem a biały dym to pewnie wilgoś.
game1 - 02-04-2012, 00:11

Temperatury nie pamiętam. Może tak 3 stopnie. Raz jest ten biały dym raz nie. Myślę, że macie racje z tą wodą. Możliwe, że jest woda w paliwie. Są jakieś środki odsuszające układ wydechowy lub paliwowy? I nie mam na myśli denaturatu :D
scoratir - 02-04-2012, 08:23

Nie chodzi o to że jest woda w paliwie. Po prostu produktem ze spalania benzyny, szczególnie LPG a trochę mniej przy dieslu, jest woda. W zimie cały czas może być widać biały dym z wydechu.
Osuszyć tak łatwo się nie da... Ale ja mam jedną radę: dobrze zagrzać układ wydechowy, tak żeby tłumik końcowy był gorący. Czyli po prostu wybrać się w dalszą trasę (nie wiem, 100-150km powinno wystarczyć a wtedy woda sama wyparuje).

sebkin - 02-04-2012, 14:08

game1 napisał/a:
Są jakieś środki odsuszające układ wydechowy lub paliwowy?
praktycznie każdy środek do czyszczenia i konserwacji usuwa wilgoć z baku i całego układu jednocześnie go czyszcząc i konserwując. Ja od siebie polecam PRESTONE ok. 30zł i z SHELL'A ok. 15zł, jeden i drugi używałem. SHELL tak zapobiegawczo a PRESTONE zaraz po zakupie, auto tak jakby szarpało co sądze było przyczyną ukraińskiej benzyny, po zastosowaniu PRESTONE auto przestało przerywać i kultura pracy zmieniła się na lepsze, podczas jazdy z tym środkiem były niezłe szarpania ale jak już wypaliłem całą mieszankę PRESTONE + PB auto jeździ normalnie ;)
zwolin - 02-04-2012, 23:10

game1 napisał/a:
Dwa miesiące temu samochód przyjechał z niemiec. Jeszcze oleju nie wymieniałem w silniku.

Sze sssoo ???? Gratuluję.
Pierwsze co sie robi po zakupie, to wymienia olej, drugie, to rozrząd.

Samochód musi dostać w palnik i mu się poprawi, ale najpierw naprawdę bym wymienił olej.
Możesz jeszcze jakiegoś STP dolać, no i oczywiście podstawa to dobra benzynka, nie ze stacji po pegeerze.

game1 - 03-04-2012, 20:51

Tak to prawda olej i rozrząd zaraz się wymienia po kupnie. Niestety brak czasu. Niedługo się tym zajmę. Wiem czytałem na forum o olejach. Jaki najbardziej polecacie zastanawiam sie nad castrolem magnetykiem 5W-40 lub mobilem lub elfem.