Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Fajka cewki czy cewka ? Na ciepłym wyraźnie gorze
tadzikew - 04-04-2012, 09:32 Temat postu: [Cari 1.8] Fajka cewki czy cewka ? Na ciepłym wyraźnie gorze Witam.
Panowie, wczoraj szukałem cewki i natknąłem się na fajkę cewki w cenie około 50 zł
Wiec skoro sprzedają same fajki to tez muszą ulegać przebiciom.
Jak to kurcze sprawdzić ? Bo może nie trzeba się pakować w koszt cewek.
Pytam bo od dłuższego czasu borykam się z zapłonem, Wymiana świec i przewodów na NGK nic nie dała. Regulacje lpg też nic . Dopiero zmiana przerwy na świecach pomogła, ale niestety na krótko.
Objawy to słynne już szarpanie na niskich obrotach. ( na PB szarpanie nie występuje )
Przy jeździe miejskiej gdy silnik się dobrze rozgrzeje wyraźnie mocniej szarpie ( brak mocy)
Carisma 1.8 16v (zwykła) 97r.
Dzięki. Pozdrawiam.
plecho1 - 04-04-2012, 09:40
W 1.6 da się na pewno wymienić same fajki a w gdi to nie wiem. Ale czy fajka ma przebicie, to przeważnie da się zobaczyć. W miejscu przebicia będzie wypalona jasna smuga lub, dziurka z podobnym jasnym nalotem.
tadzikew - 04-04-2012, 09:44
plecho1, ja mam zwykłą 1.8, więc wiem, że się da
Ale, dzięki muszę się przyjrzeć dokładnie fajkom.
JacekeR - 04-04-2012, 12:34
A w ciemności jak odkręcisz pokrywę wyraźnie będzie widać przebicia ( na włączonym silniku) oczywiście.
tadzikew - 04-04-2012, 12:48
JacekeR, tzn jak podniosę maskę, bo pokrywy na silniku nie mam
Tak czy siak, sprawdzę wieczorem.
plecho1 - 05-04-2012, 11:06
Jeśli masz zwykłe 1.8, i jeśli chodzi trochę kulawo a powiedzmy na wyższych obrotach ok, to raczej wina fajki lub przewodu bo jeśli padła by cewka, to auto chodziło by tylko na dwa cylindry a to by była już duża różnica.
tadzikew - 05-04-2012, 21:12
Więc tak
Podjechałem sobie do ciemnego strasznego lasu, podniosłem maskę i się okazało, że prawa cewka ma "świetlika"
Niestety wymiana cewki, teraz problem producenta, MOBILETRON, JPN .... hmm....
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 06-04-2012, 11:27 ]
Cewka wymieniona (OYODO), od razu inne auto.
Dzięki, pozdrawiam.
|
|
|