[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Konserwacja nadwozia
KiereS - 07-04-2012, 13:17 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Konserwacja nadwozia Nie długo będę montował reperaturki w swoim galu i
1.) Jeśli oddam do blacharza co po wizycie sprawdzić żeby mieć pewność ze z wieszku ładnie a zimy i naszej soli nie wytrzyma ?
2.) Na nad kolach się nie kończy zamierzam po wymianie nadkoli zabrać się za ostra konserwacje podwozia, i proszę was o środki i krok po kroku co powinienem posiadać itp czego użyć i ile tego potrzebuje na cały samochód chce to zrobić raz a porządnie i dokładnie ale sam kanał mam
3.)Jaki koszt tego dzieła by wynosił ? na allegro jest mnóstwo do konserwacji z dyszami w
gratisie ... prace mogę wrzucić na forum fotorelacje z dzieła
4.)Łatwy szybki sposób na oczyszczenie podwozia i odtłuszczenie?
sampler - 07-04-2012, 15:33
Po pierwsze jak masz moliwosc to zrob to sam. Blacharz raczej nie robi tego dokladnie po to zebys do niego wrocil za 2-3 lata.
Co potrzebujesz:
- konserwacja progow, drzwi tylnych nadkoli od wewnatrz polecam Noxudola 700 lub 750. Mozesz kupic wersje w sprayu 2 puszki wystarcza spokojnie na dokladna konserwacje calego auta. Koszt puszki 27 zl
- konserwacja podwozia miejsc nienarazonych na zadrapania tu polecam Noxudol 900 tez moze byc spray. 3 puszki na cala plyte powinny wystarczyc. Koszt puszki 27 zl
- wneki nadkoli tu polece Noxudol 1600 tzw baranek ale do nakladania musisz miec pistolet do baranka (20 zl) i sprezarke. Koszt puszki 35 zl.
Jak masz sprezarke to oczywiscie wszystko mozesz zamowic pod pistolet. Wtedy zmniejszy Ci sie ilosc puszek bo pod pistolet masz 1 l srodka, w sprayu 0.5 l
Natomiast tam gdzie masz korozje to trzeba ja troche wydrapac i potraktowac jakims srodkiem. Polece APP R-stop z uwagi na szybkosc reakcji i skutecznosc. Jak masz czas to mozesz dac np Brunoxa albo Dinitrol 900. Na to jakis podklad epoksydowy np Novol i dopiero konserwacje. Do odtluszczania mozna stosowac po prostu rozpuszczalnik uniwersalny.
Jak widzisz koszt calego przedsiewziecia jest maly pod warunkiem ze masz miejsce i sprzet
Hugo - 27-06-2013, 23:01
Na jednej z aukcji na alle... wyczytałem, że Noxudol 750 to bardzo dobry podkład pod Noxudola 900 i 1600 Po prostu 750 posiada inhibitory korozji, więc dajemy go jako podkład w miejscach skorodowanych. Nie byłoby wtedy potrzeby stosowania np. APP R-STOP? Co Wy na to?
I jeszcze jedno: kupiłem na próbę jedną puszkę masy dźwiękochłonnej Noxudol 3100 z zamiarem zastosowania jako wygłuszenie drzwi od wewnątrz. Testował ktoś? Cena wysoka, ale filmiki na YT są przekonujące.
wyderka - 27-06-2013, 23:19
Hugo noxudol 1600 tez posiada inhibitor
marcinzam - 28-06-2013, 15:34
Hugo napisał/a: | Na jednej z aukcji na alle... wyczytałem, że Noxudol 750 to bardzo dobry podkład pod Noxudola 900 i 1600 Po prostu 750 posiada inhibitory korozji, więc dajemy go jako podkład w miejscach skorodowanych. Nie byłoby wtedy potrzeby stosowania np. APP R-STOP? Co Wy na to?
I jeszcze jedno: kupiłem na próbę jedną puszkę masy dźwiękochłonnej Noxudol 3100 z zamiarem zastosowania jako wygłuszenie drzwi od wewnątrz. Testował ktoś? Cena wysoka, ale filmiki na YT są przekonujące. |
Też mam taki plan , dobrze wymyć podwozie oczyścić z rdzy i tylko noxudol który psiada inhibitory korozji bez stosowania brunoxa itp. emali i kto wie czego jeszcze
DanielBogusz - 28-06-2013, 18:00
Czekam na efekty, będę kopiował jak efekt będzie zadowalający
wlodek93 - 31-03-2014, 13:57
witam. stosowal z was ktos te srodki podane w temacie? i jak sie one sprawuja? bo po zakupie galanta zobaczylem oznaki korozji na podlodze i nadkolach i tez przymierzam sie do konserwacji a ze wzgledu ze chce pojezdzic tym samochodem troche chcialbym to zrobic dobrze wiec czekam na wasze opinie i pomoc pod tym wzgledem:)
bbandi - 31-03-2014, 16:59
Ja znalazłem w mojej okolicy człowieka który piaskuje całe podwozie a dopiero później zabiera się za konserwacje, teraz taka usługa raczej mnie interesuje, drapanie rdzy szczotką lub szlifierką jest mało skuteczne a piasek dotrze wszędzie . Oczywiście myślę to zrobić w bardziej ciepłych miesiącach.
Bartekkita - 31-03-2014, 22:07
jak robiłem u siebie konserwę to zeszło mi prawie 6 litrów na kombi. Ja robiłem Bollem, na którego większość psy wiesza. Powiem tak po całej zimie spędzonej w górach, mam 1 miejsce do poprawy. Moim zdaniem jak nakładać konserwę to tylko sprężarką. Natomiast śmiało mogę polecić podkład firmy Noxan.
bbandi, tylko że do piaskowania podwozia pasuję sporo rzeczy rozebrać
Hugo - 31-05-2015, 09:33
Krótkie pytanie: znacie jakiś (koniecznie jak najwyższej jakości) środek do konserwacji profili zamkniętych oraz elementów nadwozia w widocznych miejscach, który jest bezbarwny? W niektórych autach zauważyłem taką konserwację np. od wewnątrz drzwi, w okolicach zawiasów itp. Czy Valvoline Tectyl ML jest bezbarwny? Na alle... znalazłem bezbarwne środki firm Carlofon (pierwsze słyszę) i Wurth (to już znam). Koniecznie w spray-u. Noxudol 750 nadaje się tylko w niewidoczne miejsca , bo jest koloru bursztynowego i wygląda jak korozja
|
|
|