To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Pajero II - który diesel lepszy: 2.5 czy 2.8 ?

miszaa - 09-04-2012, 13:02
Temat postu: Pajero II - który diesel lepszy: 2.5 czy 2.8 ?
Witajcie koledzy :)

Zamierzam kupić Pajero II rocznik od 1998 z ASB.

Który z diesli jest bardziej niezawodny?
- 2500 ccm?
czy
- 2800 ccm?

Jakie są ich wady i zalety?

Pozdrawiam
miszaa

zbyszekm2 - 09-04-2012, 13:25
Temat postu: Re: Pajero II - który diesel lepszy: 2.5 czy 2.8 ?
miszaa napisał/a:

miszaa

Najczęściej ten, który sie nie psuje :lol:
albo druga wersja: ten którego nie mamy. :lol:
Jeden i drugi jest dobry. Dużo zależy od użytkownika.

zzt - 09-04-2012, 17:47

Cześć
Przed kupnem mojego też miałem dylemat 2,8 czy 2,5 (pierwszy ma rozrząd na łańcuchu i jest mocniejszy ale drugi troszkę mniej pali)
Niestety rzeczywistość poszukiwania wymarzonego samochodu w tym wieku okazała się okrutna, kolejne samochody miały skorodowane ramy, dyfry pełne wody, kierownicę w dziwnym miejscu, brak SS lub wiele innych problemów.
Więc gdy znalazłem ten jeden jedyny "kompromis" już wcale nie grymasiłem jaki ma mieć silnik (ważne że zapalał bez problemów w czasie największych mrozów) :)
Pozdrawiam

jawaldek - 09-04-2012, 20:00

Jeśli 2,5 w LONG-u to nieporozumienie, a reszta zależy od prawdomówności byłego "właściciela" a znaleźć Takiego to niemalże jak trafić "6" w totolotka :) ja miałem to szczęście i znalazłem takiego. Dużym plusem jest jak znajdziesz sprzedającego z Twojego terenu-->> może się obawiać Twojej wizyty :wink: :mrgreen: to i powie wszystko :roll: jak na spowiedzi. Na pewno jak już kupisz zmieniaj wszystkie płyny ustrojowe wraz z filtrami.
miszaa - 09-04-2012, 20:35

Dziękuję za pomoc :)

Ile tys. km. wytrzymuje łańcuszek rozrządu w 2.8 ?

Gdzie mogę znaleźć opis budowy tych silników?

Po czym poznać, że jest skrzynia SS?

Pozdrawiam
miszaa

pantonik1 - 24-04-2012, 18:44
Temat postu: jaki?
Ja mam 2.5 ES i pewnie bym kupił z ogromną przyjemnością 2.8 SS, ale te które widziałem, są w gorszym stanie od mojego, który przez te wszystkie lata, został już całkiem fajnie podremontowany :-) Jak kolega wcześniej pisał: jak ci się uda znaleźć 2.8 SS - to fajowo i gratuluję! Ale, jeśli się uprzesz przy wytłuczonym 2.8 a miałbyś okazje w całkiem dobrym stanie kupić 2.5 - to jak kupisz tłuka, to będziesz płakał w ciemnym pokoju i nikomu się do tego nie przyznasz! Bo remonty nie należą do najtańszych i o tym pamiętaj, wybierając swoje cudeńko - inaczej mówiąc własną Misie :-) SS będzie miał więcej przełożeń na reduktorze. Wpisz sobie w wyszukiwarkę, tematów było już kilka, z pewnością doczytasz o wiele więcej cennych informacji - również. Pozdrawiam
jabol66 - 24-04-2012, 21:43

Zobacz na reduktor 2H,4H, 4HLc, 4LLc to SS (i na liczniku tam gdie kontrolki z napędami też jest napis super select)
2H,4H, 4L to ES
A 2,8 nie pali wiele więcej od 2,5 a niutków duuuuuuużo więcej co przydaje się w terenie, ale tak jak wszyscy Ci doradzają to co znajdziesz mniej zmęczone to będzie lepsze,ja osobiście szukałbym 2,8 tylko ale oba silniki mają podobną budowę (z tego co wiem), mają przeciwwagi i takie pierdoły co się po czasie psują

Goliasz - 27-04-2012, 09:01
Temat postu: Re: Pajero II - który diesel lepszy: 2.5 czy 2.8 ?
miszaa napisał/a:

Zamierzam kupić Pajero II rocznik od 1998 z ASB.

- 2500 ccm?
czy
- 2800 ccm?

Jakie są ich wady i zalety?

Pozdrawiam
miszaa

Witam,
tak się składa, że mam na sprzedaż Pajero 2,8TD GLS wagon, ale rocznik 1996 i MSB.
Z silnikiem nigdy nie miałem żadnych problemów poza świecami żarowymi, których komplet wymieniłem i jest ok.
Nie chciałbym robić z tego postu oferty, bo zaraz dostanę ostrzeżenie.
Jakbyś był zainteresowany, pisz na PW, mogę podesłać zdjęcia, opis.
Silnik 2,8 TD jest naprawdę przyjemny - do 100 km zbiera się całkiem nieźle, spalanie jak na takiego kolosa jest do przyjęcia - na trasie udało mi się zejść nawet do 8-9 l/100 km.

Pozdrawiam.